Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Кречење стабала воћака
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Кречење стабала воћака

Главни разлог због којег се стабла воћа крече је спречавање појаве мразопуца коре, као и уништавање маховине и лишајева који су погодно тле за презимљавање штетних организама
Када се ради о ниским температурама, највећа оштећења настају када температуре биљке падне испод О©. Тада долази до мржњења воде у биљци, а с обзиром да се лед шири при хлађењу, запремина смрзнуте воде је већа од запремине коју је вода заузимала док је била у течном стању. То доводи до пуцања ћелијског зида И трајног оштећења биљке.

Главни разлог због којег се стабла воћа крече је спречавање појаве мразопуца коре, као и уништавање маховине и лишајева који су погодно тле за презимљавање штетних организама.Загревањем дебла долази до ширења дубљих делова ткива, које не прати ширење коре те она пуца. Долази и до кретања сокова односно вегетације у воћки, загрејано дебло превари воћку да крене са вегетацијом а онда ниска температура заледи те сокове и пуцају кора и капилари у стаблу.
Време када се изводи кречење је на јесен и по потреби поново при крају зиме (јануар-фебруар). Ова агротехничка мера може да се ради до кретања вегетације и мора се водити рачуна да пупољци нису кренули зато што у супротном може доћи до појаве ожеготина и оштећења пупољака од креча.

Рецепт:
5кг негашеног креча
500г соли
250г сумпора
25 литара воде оквирно за мазање четком, 100 литара за прскање атомизером/прскалицом
Ако се користи негашени креч, 1 кг негашеног креча се прво гаси у 3 литре воде.

Такође треба напоменути, да произвођачи користе ПВЦ фолије (пластичне џакове, вреће, као и пластичне флаше) за заштиту дебала од глодара и дивљачи, што није препоручљиво. Испод фолије-флаше, ствара се ефекат стаклене баште у сунчаним зимским данима и након пада температуре током ноћи долази до оштећења.
дипл.инг. Милорад Јоцковић

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa