6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DIREKTORKA DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ” DR JASMINA STANKOVIĆ:

Pojačavamo rad sa nekovid pacijentima

Pored velikog angažmana oko vakcinisanja, naše ekipe su bile i deo gradskih manifestacija. Na štandovima smo organizovali merenje krvnog pritiska i šećera u krvi posetiocima, a od naših timova su građani mogli da saznaju sve što ih je interesovalo oko vakcina protiv kovida 19. Štandovi su organizovani na: Šabačkom hipodromu u okviru konjičkih trka, na Plivačkom maratonu, na Regionalnim seoskim igrama na Letnjikovcu i na Fijakerijadi u Drenovcu
Pandemija Kovida 19, već drugu godinu zaredom je u fokusu u čitavom svetu, pa tako i u našoj zemlji. Zaposleni u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” maksimalno su angažovani u borbi protiv ove bolesti, ali uprkos tome, zbirnjavali smo i pacijente sa akutnim i hroničnim oboljenjima. Dok je 2020. godina bila u znaku tada nepoznatog virusa, 2021. je protekla u vakcinaciji. Dato je ukupno 52.540 prvih doza, 50.714 drugih doza i 28.297 trećih doza.

Ekipe našeg Doma zdravlja imale su pune ruke posla, a za godinu dana osim vakcinacije naših građana, ali i državljana Bosne i Hercegovine, na punktu za masovnu imunizaciju, svakodnevno se išlo i na teren. Vakcinacije su obavljene u Gerontološkom centru, Kazneno-popravnom zavodu u Šapcu, u Ustanovi za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, autizmom i teškoćama u komunikaciji, u Prihvatilištu za odrasle fondacije “Humano Srce Šapca”, u prostorijama MZ Kamičak vakcinaciju romske populacije, povodom Svetskog dana Roma. Na pozive rukovodstva vakcinisali smo zaposlene u kompanijama: Jazaki, Hemofarm, Galeb, Veskovini, Mondi, Uniplast Živanović. Omogućili smo vakcinaciju u kućnim uslovima za nepokretne i polupokretne sugrađane. Otvorili smo vakcinalne punktove po selima, a sprovedena je i akcija vakcinacije u mobilnoj ekpsozituri Poštanske štedionice. Takođe smo započeli vakcinaciju dece.

Od oktobra smo počeli i imunizaciju građana protiv sezonskog grupa i da sada je vakcinisano oko 6.000 sugrađana.

Pored velikog angažmana oko vakcinisanja, naše ekipe su bile i deo gradskih manifestacija. Na štandovima smo organizovali merenje krvnog pritiska i šećera u krvi posetiocima, a od naših timova su građani mogli da saznaju sve što ih je interesovalo oko vakcina protiv kovida 19. Štandovi su organizovani na: Šabačkom hipodromu u okviru konjičkih trka, na Plivačkom maratonu, na Regionalnim seoskim igrama na Letnjikovcu i na Fijakerijadi u Drenovcu.

Ispratili smo akcije preventivnih pregleda koje su organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Građani su tokom trajanja akcija bez zakazivanja i zdravstvene knjižice mogli da obave ultrazvučni pregled stomaka, a žene i ginekološke preglede.

Pored angažovanja u kovid ambulanti i na punktu za masovnu imunizaciju, naši lekari i medicinske sestre podjednako su radili i na svojim primarnim radnim mestima, odnosno u ambulantama.
Učestvovali smo i u kampanji “Daj pedalu raku” koju je inicirao Ženski centar “Milica”, uz učešće lokalne samouprave, evropskog centra za ekologiju i zdravstvenih ustanova našeg grada – Doma zdralja, Opšte bolnice “Dr Draga Ljočić” i Zavoda za javno zdravlje.

Priznanja za dobar rad
Pandemija ne samo što je sve nas iz zdravstva okrenula jedne ka drugima, već je i učvrstila saradnju koju smo imali sa Gradskom upravom. Lokalna samouprava je uvek bila naš saradnik, a u ovim teškim vremenima, koja su pogodila čitavu zajednicu, i jedan od naših najvećih saveznika i velika podrška. Ova saradnja simbolično je ovenčana i priznanjem koje je Dom zdravlja dobio povodom Dana grada. Reč je o Aprilskoj nagradi koja je ove godine dodeljena zaslužnim ustanovama i pojedincima, među kojima je i naša ustanova. To mi je pričinilo ogromno zadovoljstvo i veliku satisfakciju što je prepoznat napor svih koji rade u Domu zdravlja, podjednako i medicinskog i nemedicinskog osoblja.
Pored Aprilske nagrade, Dom zdravlja je protekle godine dobio priznanje i od festivala “Ruže Lipolista”, a dobili smo priznanje i od Sportskog saveza Šapca za doprinos u organizaciji Seoskih igara Sportskog saveza Srbije. Zahvalnicu smo dobili i povodom emitiovanja 1000. emisije “As sport” koja se prikazuje na Televiziji As, kao i zahvalnicu od Zavoda za javno zdravlje za doprinos u radu i razvoju ove ustanove.


Povodom Svetkog dana borbe pritiv AIDS-a, koji se obeležava 1. decembra, dr Mirjana Vasić Ilić, pedijatar naše ustanove, održala je predavanje učenicima Muzičke škole “Mihailo Vukdragović”.
Dom zdravlja i Gradska uprava grada Šapca i tokom 2021. godine su nastavili u duhu dobre saradnje. Od grada smo dobili vrednu opremu, kao što je analizator krvne slike, koji nam je bio neophodan u kovid ambulanti, ali i dva sanitetska vozila.

Projekat palijativne nege “Suport lajf” se završio u junu, a realizovan je zajedno sa Karitasom Šabac i dva partnera iz Hrvatske. Mi smo mobilni palijativni tim u toku pandemije angažovali da rade i PCR testove pacijentima u terminalnoj fazi bilo koje hronične bolesti, a najčešće malignih bolesti. Takođe smo ih uključili u vakcinaciju protiv kovida 19 i protiv sezonskog gripa najtežih pacijenata. Važno je da istaknemo da će palijativna nega postojati i dalje i da će mobilni palijativni tim u službi za kućno lečenje i negu i dalje brinuti o najtežim pacijentima.

Iz pomenutog programa u našu ustanovu je stigao je i automobil za naš palijativni tim. To je treće vozilo koje smo dobili ovim projektom, pored dva laptop računara.

Ove godine, pored i dalje aktuelne borbe sa kovid infekcijom i vakcinacije, želimo da pojačamo rad i sa nekovi pacijentima. Otvorićemo što veći broj privremeno zatvorenih seoskih ambulanti, kako bismo bili dostupni svim našim sugrađanima za pružanje zdravstvenih usluga. Planirano je otvaranje nove ambulante u Jevremovcu, pored postojeće, iz sredstava Mesne zajednice Jevremovac.

Podsticaćemo naše sugrađane da se odazivaju na preventivne preglede i pojačaćemo skrininge na karcinom dojke, grlića materice, debelog creva. Takođe ćemo raditi i na prevenciji ostalih hroničnih bolesti koje su u porastu tokom pandemije, a to su pre svega kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus i depresija.

Krajem prošle godine, po instrukciji Ministarstva zdravlja, zajedno sa još nekoliko domova zdravlja, uključeni smo u projekat Nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu. Na ovom projektu je, pored našeg Doma zdravlja, uključena Predškolska ustanova i Centar za socijalni rad.
Takođe smo uključeni u program Podrška dojenju, razvoju i porodičnoj nezi novorođenčeta, koje finansira UNICEF. Tu su uključeni zaposleni iz polivalentne patronaže, službe dečje zdravstvene zaštite i službe zdravstvene zaštite žena. Ponovo ćemo pokrenuti rad Škole roditeljstva i psihofizičku pripremu trudnica.

Krajem protekle godine takođe smo sa još nekoliko domova zdravlja uključeni u studiju praćenja imunizacije na inicijativu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, kojom ćemo pratiti titar antitela protiv kovida 19 nakon vakcinacije svim vrstama vakcine.
Zanovićemo i opremu i vozila. Planirana je nabavka dva sanitetska vozila i jedan aparat za službu za zdravstvenu zaštitu žena.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa