6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dobrovoljno davalaštvo krvi u 2021. godini

U vrhu humanosti Srbije

Premašena 2020. godina. Realizovane sve akcije osim onih u školama gde je to bilo neizvodljivo zbog zdravstvene situacije. Srebrna plaketa Instituta za transfuziju. Veliki odziv na gradskom i seoskom području. Cilj u 2022. više od 3.000 jedinica
„Da bi spasili nečiji život, ne morate biti lekar, dovoljno je da budete dobrovoljni davalac krvi, svaki davalac je spasilac“

-Tu su svi veliki motivi, svima znani, ali uz njih donacija krvi je i izvanredan Carpe diem princip. Šta god da se drugo desi tog dana, imate prijatan osećaj da ste učinili nešto humano, vredno za sve, možda i najvažnije za nekog drugoga, a postoje i zdravstveni benefiti toga. Ko je bar jednom dao krv, zna da nije bolno, te da se posle uboda ne oseća ništa, čak ni neprijatnost – preneo nam je svoje ikustvo neposredno posle davanja krvi Marko Nikolić, tridesetogodišnji sugrađanin koji je na poslednjoj prošlogodišnjoj akciji u velikoj sali Kulturnog centra dao krv. Humani gest je učinio peti put.

Od trenutka ulaska u prostoriju do izlaska, uz popunjavanje upitnika, proveru krvne grupe, pregled i čin donacije i odlaska protekne 15-20 minuta, a malo je načina da se oni nekoliko puta godišnje iskoriste kvalitetnije od humanog gesta kome zdravlje to dozvoljava.

Iako je i 2021. obeležena pandemijom Kovida koja je mnoge planove poremetila svima, tako i šabačkom Crvenom krstu, ostaće upamćena kao vrlo uspešna u datim okolnostima.

-Realizovane su 64 planirane akcije, uz izuzetak tradicionalnih u srednjim i visokim školama gde u epidemijskim uslovima to nije bilo izvodljivo. Govorimo o redovnim prolećnim i jesenjim akcijama sa kojima bi ukupan broj bio veći za 20 – ističe v.d. sekretara Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović koji nam je približio numeričke parametre uspeha prethodne godine.



Bilans prikupljenih jedinica krvi premašio je prošlogodišnji. Ukupno je obezbeđeno 2.612 jedinica dragocene tečnosti, što je 332 jedinice više nego 2020 kada je sakupljeno 2.280.

-Uz redovne akcije u Kulturnom centru, značajan odziv smo zabeležili u ovdašnjim kompanijama i seoskim Mesnim zajednicama. Dodeljena je Crvenom krstu Šabac srebrna plaketa Insituta za transfuziju, a priznanje je zaslužila Mesna zajednica Ribari kao najhumanija MZ u oblasti davalaštva krvi.

Već je nedavno završena godina proglašena uspešno i arhivirana, jer je plan da 2022. premaši nju i broj od 3.000 prikupljenih jedinica.

-To je svakako dostižno ukoliko epidemiološka situacija dozvoli organizaciju u srednjim i visokim školama. Dogovoreno je da i u narednoj godini nastavimo sa sedmičnim akcijama u Kulturnom centru, svake srede od 09 do 15 časova. Imamo odličnu saradnju sa Institutom za transfuziju krvi, Opštom bolnicom - Odeljenjem za transfuziju, a veliku zahvalnost upućujemo rukovodstvu Kulturnog centra. Ponosno ističem da smo u samom vrhu u Srbiji, mislim da je samo Požarevac uspešniji od nas – dodaje Radovanović.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa