Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Добровољно давалаштво крви у 2021. години

У врху хуманости Србије

Премашена 2020. година. Реализоване све акције осим оних у школама где је то било неизводљиво због здравствене ситуације. Сребрна плакета Института за трансфузију. Велики одзив на градском и сеоском подручју. Циљ у 2022. више од 3.000 јединица
„Да би спасили нечији живот, не морате бити лекар, довољно је да будете добровољни давалац крви, сваки давалац је спасилац“

-Ту су сви велики мотиви, свима знани, али уз њих донација крви је и изванредан Carpe diem принцип. Шта год да се друго деси тог дана, имате пријатан осећај да сте учинили нешто хумано, вредно за све, можда и најважније за неког другога, а постоје и здравствени бенефити тога. Ко је бар једном дао крв, зна да није болно, те да се после убода не осећа ништа, чак ни непријатност – пренео нам је своје икуство непосредно после давања крви Марко Николић, тридесетогодишњи суграђанин који је на последњој прошлогодишњој акцији у великој сали Културног центра дао крв. Хумани гест је учинио пети пут.

Од тренутка уласка у просторију до изласка, уз попуњавање упитника, проверу крвне групе, преглед и чин донације и одласка протекне 15-20 минута, а мало је начина да се они неколико пута годишње искористе квалитетније од хуманог геста коме здравље то дозвољава.

Иако је и 2021. обележена пандемијом Ковида која је многе планове пореметила свима, тако и шабачком Црвеном крсту, остаће упамћена као врло успешна у датим околностима.

-Реализоване су 64 планиране акције, уз изузетак традиционалних у средњим и високим школама где у епидемијским условима то није било изводљиво. Говоримо о редовним пролећним и јесењим акцијама са којима би укупан број био већи за 20 – истиче в.д. секретара Црвеног крста Шабац Славко Радовановић који нам је приближио нумеричке параметре успеха претходне године.



Биланс прикупљених јединица крви премашио је прошлогодишњи. Укупно је обезбеђено 2.612 јединица драгоцене течности, што је 332 јединице више него 2020 када је сакупљено 2.280.

-Уз редовне акције у Културном центру, значајан одзив смо забележили у овдашњим компанијама и сеоским Месним заједницама. Додељена је Црвеном крсту Шабац сребрна плакета Инситута за трансфузију, а признање је заслужила Месна заједница Рибари као најхуманија МЗ у области давалаштва крви.

Већ је недавно завршена година проглашена успешно и архивирана, јер је план да 2022. премаши њу и број од 3.000 прикупљених јединица.

-То је свакако достижно уколико епидемиолошка ситуација дозволи организацију у средњим и високим школама. Договорено је да и у наредној години наставимо са седмичним акцијама у Културном центру, сваке среде од 09 до 15 часова. Имамо одличну сарадњу са Институтом за трансфузију крви, Општом болницом - Одељењем за трансфузију, а велику захвалност упућујемо руководству Културног центра. Поносно истичем да смо у самом врху у Србији, мислим да је само Пожаревац успешнији од нас – додаје Радовановић.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa