6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

DIREKTOR OPŠTE BOLNICE „DR LAZA K. LAZAREVIĆ“ ŠABAC DR SLOBODAN POPOVIĆ:

Epidemija usporila, ali nije zaustavila razvoj

Akcenat smo stavili na interventnu kardiologiju, minimalno invazivnu hirurgiju, ortopediju, genekologiju, edukacije mladih savremenih lekara, kao i na novu savremenu opremu i prostorne kapacitete. Naš cilj je da sve službe ravnomerno unanpredimo u okvirima optimuma koji treba da ima jedna ustanova sekundarnog nivoa, kao što je naša. Trudimo se da edukaciju najviše fokusiramo na mlade lekare
Za nama je još 12, od ukupno 22, meseca, borbe sa kovid epidemijom. Iako je fokus bio na kovid pacijentima, svako smanjenje broja pregledanih i hospitalizovanih u „crvenoj zoni“ koristili smo da se posvetimo lečenju nekovid pacijenata.

Od početka epidemije u „crvenoj zoni „ smo imali 14.200 pregleda i oko 3.750 kovid pozitivnih pacijenata na bolničkom lečenju. Za to vreme smo hospitalizovali oko 16.000 nekovid pacijanta i imali 145.500 pregleda u „zelenoj zoni“. Jasno je da je fokus bio na kovid pacijentima. Broj hospitalizovanih kovid pacijenata direktno diktira koliki će biti kapaciteti „zelene zone“. Sistem je u kontinuitetu prenapregnut, u nekim trenucima na granici izdržljivosti. Dali smo sve od sebe da uvek radimo kvalitetno i korektno. Nikada u skorijoj istoriji zdravstveni sistem, pa i naša ustanova, nije bio u težoj situaciji.

Značaj edukacije
Pre kovida akcinat nam je bio na edukaciji. Samo edukovan kadar, uz adekvatnu, savremenu opremu, daje kvalitet u pružanju zravstvene usluge. Trenutno na edukacijama imamo 35 mladih lekara, što na specijalizacijama, što na subspecijalizacijama i drugim vrstama edukacija. Za ovu godinu planiramo još najmanje 10 lekara da pošaljemo na specijalizacije i subspecijalizacije. Svaki lekar koji dobije posao za stalno u našoj ustanovi dobija i specijalizaciju.


Naš cilj je da šabačkom zdravstvu vratimo ugled kakav je nekada imalo. Imamo jasan plan i viziju. Nažalost, velike šanse su propuštene. Sada se trudimo da to nadoknadimo. Pre svega, ostali smo bez dijagnostičkog centra, kada je „Zorka farma“ prodata „Hemofarmu“ propuštena je šansa da se dobije magnetna rezonanca, CT skener i ostalih radioloških aparata. Kasnije smo „ispustili“ angio salu, kada smo imali izuzetnu ekipu lekara internista kardiologa. Nakon toga je došao i edukovan i sertifikovan lekar obučen za ugradnju pejsmejkera, ali zbog nerazumevanja tadašnjeg menadžmenta nije dobio svoju šansu. Druge bolnice u okolnim gradovima su pre 15-ak godina počele da razvijaju pojedine oblasti, dok mi vučemo oblast propuštenih šansi. Ipak, imamo jaku želju da šabačko zdravstvo vratimo tamo gde mu je mesto. Bolnica je veliki, trom sistem, zbog toga se rezultati teže vide. Treba uložiti mnogo truda, rada i posvećenosti da bi se postigao neki značajniji pomak i nadoknadio zaostatak.

Akcenat smo stavili na interventnu kardiologiju, minimalno invazivnu hirurgiju, ortopediju, genekologiju, edukacije mladih savremenih lekara, kao i na novu savremenu opremu i prostorne kapacitete. Naš cilj je da sve službe ravnomerno unapredimo u okvirima optimuma koji treba da ima jedna ustanova sekundarnog nivoa, kao što je naša. Trudimo se da edukaciju najviše fokusiramo na mlade lekare. Doktorka internista, budući kardiolog je licencirana za implantaciju pejsmejkera. Postali smo i regionalna (kontrolna) ambulanta za pejsmejker. Verujemo da ćemo u narednih dva, tri meseca, kada prođe centralizovana javna nabavka, ugraditi prvi pejsmejker u Šapcu. Pre epidemije, nekoliko mladih lekara, budućih internista, smo poslali na obuke iz interventne kardiologije, za rad u angio sali. Međutim, kovid nas je usporio. Ovo treba da bude godina kada ćemo nastaviti sa ovom vrstom edukacija.

Veliko interesovanje za mamograf
Kraj prošle i početak ove godine obeležio je dolazak pokretnog digitalnog mamografa u Šabac. On će ovde ostati do sredine februara i svi termini su već zakazani. Interesovanje je izuzetno veliko i verujemo da ćemo pregledati oko 1.500 žena do kraja akcije.


Edukovali smo i hirurga, sada subspecijalistu iz oblasti endokrine hirurgije, tako da se sada endiokrina hirurgija, posebno štitaste žlezde, u šabačkoj Opštoj bolnici obavlja rutinski.
Pre oko dva meseca dobili smo i dečjeg kardiologa.

Pre mesec dana jedan od naših hirurga je pstao subspecijalista iz oblasti laparoskopske hirurgije. Očekujem da inteziviramo naše aktivnosti u smislu sertifikovanja ove procedure, preko komisije Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja, kako bi nam bila odobrena sredstva za nabavku potrebnog ugradnog materijala za ove složene hirurške procedure.

Protekle godine je u našoj ustanovi urađena i prva minimalno invazivna procedura u ortopediji. Urađena je artroskopska ligamentoplastika kolena kod jednog mladog sportiste Artoskopija kolena je nešto što je započeto kao procedura u našoj ustanovi, samo treba da se dovrši kao i laparoskopska hirurgija.

Peti talas stiže
Neminovno će nam doći i peti talas korone, u vidu omikron soja, koji je mnogo zarazniji od delta soja. Ne znamo ni kada će stići, niti kog će intenziteta biti, ali njegovo širenje direktno zavisi od nas. Ukoliko se budemo ponašali disciplinovano, poštovali protivepidemijske mere, vakcinisali se, sigurno je da će njegova jačina biti slabija. Svaki hospitalizovani kovid pacijent zauzima i prostorne i ljudske kapacitete nekovid pacijentu. Mnogo veći broj nevakcinisanih nego vakcinisanih na bolničkom lečenju pokazuje da vakcine deluju.


Nikada više opreme i mobilijara za kratko vreme nije ušlo u ovu ustanovu. Oprema je stizala preko Ministarstva zdravlja RFZO, šabačkih privrednika i Grada Šapca. Poluintenzivne i intenzivne jedinice nikada nisu bile opremljenije i bolje. Tu su pacijent monitori, aspiratori, novi kreveti, aparati za anesteziju, 4 haj flou aparata koje nismo imali, koji omogućavaju visok protok kiseonika bez agresivnog delovanja na pluća. Očekujemo u narednom periodu 64-oroslajsni skener, savremeni ortopedski operacioni sto za potrebe operacionog bloka, gde bi dobili značajan prostor za uvođenje novih ortopedsko-hirurških procedura.

Eukacija mora da prati novu savremenu opremu i samo edukovan kadar, uz dobre medicinske uređaje, je garant unapređenja kvaliteta rada.

Ono što će svakako obležežiti ne samo ovu, nego i naredne godine, jeste dugo čekana rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice. Za sada sve ide dobro i planiranim tempom. Generalni projekat treba da odobri Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za javna ulaganja i da već krajem ove ili početkom naredne godine počnu arhitektonski, građevinski i tehnološki radovi. Dobićemo moderan, funkcionalan medicinski obejkat, urađen po savremenim normativima koji će olakšati rad zaposlenima, a pacijentima omogućiti komfor i bolju zdravstvenu uslugu.

Zahvalio bih svim zdravstvenim radnicima, jer su svojim radom i žrtvom u vreme epidemije evidentno postali heroji ovog vremena.
m.m.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa