10. mart 2022.10. mar 2022.
Nasleđena ljubav goni napred
SAŠA KOSTADINOVIĆ, JAHAČ I TRENER KONjA

Nasleđena ljubav goni napred

Idući očevim stopama, život posvetio konjičkom sportu. Hipodrom u Bogatiću mu druga kuća, a „Božić“ neobično draga trka brzih konja
Saša Kostadinović iz Klenja u Mačvi, mladi zaljubljenik u konjički sport, vlasnik konja i džokej, pored oca Ranisava, poznatijeg po nadimku Belja, na „velika vrata“ je ušao u tajne života i rada na hipodromu. Radio je na više ovih sportskih objekata ali s ponosom ističe da nigde nije tako, kao na hipodromu u Bogatiću, nedaleko od njegove kuće, gde danas radi. Šeta konje, čisti, poji, trenira, jaše...

Praktično od kako zna za sebe, obožava četvoronoge „lepotane štala“. Konji u prepunim štalama, na hipodromu Konjičkog kluba „Mačvanin“ u Bogatiću, njegov su život i velika radost, posebno kada su u punom galopu.

-Mnogi cene samo one klasne trke. Ja sam i u njima učestvovao i pobeđivao ali za mene je isto tako važna trka za Božić i one što su nekada na prašnjavim putevima donosile radost i bile pravi praznik za oči. Posebno bih izdvojio pobedu mog konja u trci za Božić, bez obzira što ona nije bila visoke klase. Mnogi, kupuju i plaćaju dosta da bi njihovi konji o nekom prazniku pobedili na kaldrmi u Bosni. To je posebna radost i zašto bi mi nipodoštavali pobedu na Božić, kaže Saša i posebno ističe potrebu veće pažnje i nagrađivanja galopera u sulkama.

-To je naš izum od posebnog značaja. I organizatori trka to treba više da imaju u vidu i nagrađuju, kako bi odgajivači konja imali više interesa da učestvuju u ovakvim trkama, dodaje Kostadinović.
Rođen je 1976. godine, a na hipodromu u Bogatiću provodi najveći deo svog vremena. Tu je od ranih jutarnjih sati. Pauzu pravi oko podne a predveče je ponovo na radnom mestu. Brine o ishrani konja, njihovoj higijeni, izgledu i naravno treningu. Tu su i drugi da pripomognu kad zatreba.

Život na hipodromu nije lak. Bilo je tu mnogo oscilacija, ali i veselih trenutaka. Sve zavisi od vremena i situacije. Generalno gledano ljubav goni mačvanske odgajivače konja, pa i Sašu uvek napred.

-I da se ponovo rodim, ponovo bih izabrao obaj posao. On je moja velika ljubav, bez obzira na sve poteškoće i nedostatke. Motiviše me, samo napred. Čini mi se da ovaj dinamičan sport doživljava renesansu. Boksovi za konje na hipodromu u Bogatiću su puni. Tu su i nove potrebe. Samo domaći odgoj treba više stimulisati. Mislim da će to privući još veću pažnju publike kojoj je, definitivno u Mačvi srce „priraslo“ za konje. Tradicija tu igra veliku ulogu, zaključuje Kostadinović.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa