17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Sajam poljoprivrede u Šapcu

Rekordan broj izlagača

„Nakon dve godine pauze ponovo smo okupili izlagače i poljoprivrednike kako bi razmenili iskustva i ideje. Vreme koje je proteklo pokazalo je da su svi veoma zainteresovani za Sajam, te je Hala postala mala. Nadamo se većem prostoru u narednom periodu, jer je ovo drugi najveći poljoprivredni sajam posle Novosadskog“, rekao je vlasnik RTV AS Marinko Urošević
Dvanaesti Sajam poljoprivrede u Šapcu okupio je rekordan broj izlagača, te je prema ocenama organizatora i učesnika premašio sva očekivanja. Nadaju se da će naredna godina doneti veći izlagački prostor i nastaviti tradiciju regionalne manifestacije koja okuplja zvučna imena iz sveta agrara i poljoprivrednike koji uprkos teškim vremenima žele da unaprede svoju proizvodnju.

Foto: "Glas Podrinja"


Organizatori i učesnici zadovoljni
Sajam je realizovan u organizaciji Radio televizije AS i partnera Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca pod pokroviteljstvom Grada u Sportskoj hali „Zorka“.

-Nakon dve godine pauze ponovo smo okupili izlagače i poljoprivrednike kako bi razmenili iskustva i ideje. Vreme koje je proteklo pokazalo je da su svi veoma zainteresovani za Sajam, te je Hala postala mala. Nadamo se većem prostoru u narednom periodu, jer je ovo drugi najveći poljoprivredni sajam posle Novosadskog. Ovo sve ne bi bilo moguće bez podrške Gradske uprave - rekao je vlasnik RTV AS Marinko Urošević tokom svog obraćanja na otvaranju.

Gradonačelnik Šapca i vlasnik TV “AS”, Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je značaj Sajma poljoprivrede za šabački kraj, ali i šire područje kao važne razvojne šanse za proizvođače uz konstantnu podršku lokalne samouprave.
-Ponosan sam na to što je veliki broj posetilaca i izlagača prisutno u Hali. Verujem da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u gradu tokom godine. Poljoprivrednici su veoma zainteresovani da saznaju koji su to noviteti i kako da unaprede svoju proizvodnju. U tom domenu Grad Šabac izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu. U budžetu 120 miliona je opredeljeno za podsticajna sredstva u poljoprivredi. Uveren sam da će u godinama koje dolaze poljoprivreda zauzimati sve značajnije mesto, jer proizvodnja hrane je od presudnog značaja za funkcionisanje države - naglasio je gradonačelnik Pajić.

Nove podsticajne mere za poljoprivrednike
Oba sajamska dana na raspolaganju posetiocima bili su i zaposleni u Odeljenju za poljoprivredu Grada Šapca, te su im predstavili novine i podsticajne mere za ovu godinu.

-Najčešća pitanja naših poljoprivrednika bila su vezana za trenutno stanje useva, ali i predstojeće radove, zbog vremenskih prilika koje variraju. Veliko interesovanje je za nabavku mehanizacije i podsticaje u tom segmentu. Sa ovim merama možemo podstaći bolju agrotehniku i stvoriti uslove za bolju i profitabilniju proizvodnju u narednom periodu - rekao je načelnik Odeljenja za poljoprivredu grada Šapaca Dragan Ranđić.

Dragan Ranđić, Foto: "Glas Podrinja"


Na svom info pultu Komercijalna banka kao članica NLB grupe kao generalnog sponzora Sajma poljoprivrednici su mogli da se informišu o najnovijim kreditima.

-Komercijalna banka kao članica NLB grupe je uvek prisutna gde su i poljoprivrednici. Važno nam je da budemo na raspolaganju kako bi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogli da dobiju prave informacije i odgovore na njima važna pitanja. Najčešće nas pitaju da li mogu da dobiju kredit, koliko brzo i da li postoje bespovratni krediti. Trenutno aktuelni su krediti za nabavku đubriva sa subvencionisanim kamatnim stopama, odnosno sa 0% kamatne stope prema klijentima i rokom otplate do 36 meseci. Nudimo mogućnost i drugih kredita u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Za poljoprivrednike može biti zanimljiv i kredit za nabavku mehanizacije po programu 50:40:10, gde dobijaju 50% povraćaj od Ministarstva poljoprivrede, a mi finansiramo 40% investicije, a uglavnom je namenjen za nabavku traktora - pojasnila je Biljana Petrović, pomoćnica predsednika Izvršnog odbora, Komercijalne banke, NLB grupe.

Biljana Petrović, Foto: "Glas Podrinja"


Rekordan broj učesnika
Poljoprivredna mehanizacija, repromaterijal, zaštita bilja, semenski materijal, zalivni sistemi, deo je asortimana manifestacije. Renomirane nacionalne i internacionalne kompanije iz domena agrara, osiguravajuća društva, mali preduzetnici i zadruge, distributeri na Sajmu izneli su svoju najbolju ponudu i dostignuća za kvalitetniju predstojeću sezonu kako bi poljoprivrednici bili spremni za ono što ih očekuje.

Poljoprivredna mehanizacija, repromaterijal, zaštita bilja, semenski materijal, zalivni sistemi, Foto: "Glas Podrinja"


Opšti utisak izlagača je da su susreti poljoprivrednih proizvođača idealna prilika za razmenu iskustva i znanja.

Susret nakon pauze
-Drago nam je što smo nakon dve godine pauze ponovo prisutni na Sajmu, vidimo da su poljoprivrednici veoma zainteresovani i da su se uželeli ovakvih manifestacija. Ono što je novo su proizvodi i hibride koje poljoprivredni proizvođači već uveliko koriste. Kako se klima menja tako i novi hibridi koje kompanija Korteva u okviru koje posluje Pionir se trudi da ide u korak sa vremenom. Uz semena tu su i hemijski preparati za sve - istakao je Miloš Matić regionalni menadžer Korteve za Srem i Mačvu.

Specifična sezona
-Agromarket tradicionalno predstavlja svoju ponudu za proizvođače. Vilidžer, Fitofert, Agromarket pesticidi i semenska roba, a od prošle godine sa nama je i Titan mašinerija iz Novog Sada (zastupnici Case traktora). Sajmovi su odlična prilika da se vidimo i razgovaramo sa poljoprivrednim proizvođačima. Predstoji nova specifična sezona, te im saveti znače. Trudimo se da im pomognemo - naglasio je Đorđe Arsenović u ime Agromarketa.

Đorđe Arsenović, Foto: "Glas Podrinja"


Zajedno do najboljeg proizvoda
-Naša kompanija je prisutna od prvog Sajma u Šapcu, te svake godine imamo novine koje predstavimo proizvođačima. Nakon pauze izazvane pandemijom ponovo smo prisutni sa novim proizvodima iz oblasti superkoncentrata, premiksa i gotovih smeša. Kao posebno atraktivnu izdvajamo smešu za krave muzare, vrlo povoljnu. Naši poljoprivrednici mogu to da potvrde, jer imamo dobru saradnju već dve decenije širom Srbije, a posebno Mačvi, Podrinju, Sremu.

Jovanka Krstić, Foto: "Glas Podrinja"


Ipak, ove godine delimo sudbinu poljoprivrednika u segmentu ulaganja i dobiti. Posebnost ovogodišnjeg Sajma i naše ponude je robot za mužu krava, te svakom preporučujemo za farme od 50 i više muznih grla može da nam se obrati, jer je to odlično rešenje za nedostatak radne snage- izjavila dr veterinarske medicine Jovanka Krstić u ime kompanije Sano- Savremena ishrana životinja Novi Sad.

Tradicionalno uz poljoprivrednike
-Na našem štandu su uvek najnovije ponude asortimana i onoga što Galenika Fitofarmacija nudi svojim poljoprivrednim proizvođačima. Kao i svake godine usklađujemo se sa najnovijim trendovima koji su pri Evropskoj uniji i možemo da kažemo da imamo novih 10 preparata. Za svaku kulturu možemo da ponudimo zaštitu u punoj meri. Proizvođač koji se odluči za Galenika fitofarmaciju može da računa na jednu ozbiljnu zaštitu bilja i proizvodnju.

Upotpunjena je paleta folijarnih đubriva (sredstava za ishranu bilja), gde pored tečnih formulacija, vodotopivih đubriva nudimo i različite vrste (tečne, granulirane) ishrane za svaku vrstu bilja, od klijanja/nicanja do plodonošenja. Dobar deo našeg asortimana se već nalazi kod kupaca, a očekujemo dobru sezonu. Poljoprivrednim proizvođačima želimo da kroz saradnju sa našom kompanijom ostvare dobre rezultate i dogovarajući profit - ističe dr Radivoje Aćimović regionalni menadžer Galenika Fitofarmacije.

Nov odnos kvaliteta i ekonomičnosti
-De Heus kreće sa novom linijom proizvoda pod nazivom Selekt koja je nastala kao odgovor na zahtev tržišta. Jednostavnija primena, primerenije cene kada je ishrana životinja u pitanju. Trudili smo se da pronađemo najbolji odnos cene-kvaliteta, jer znamo svi da je poljoprivreda u veoma nezavidnom položaju. Želeli smo i da ujedinimo distributere sa kojima sarađujemo u ovom regionu, te smo ove godine na Sajmu orijentisani ka distributerima i partnerima - dodala je Marijana Grahovac u ime marketinga De Heusa.

Štand De Heus, Foto: "Glas Podrinja"


Lokalne kompanije u fokusu
-Predstavili smo nove proizvode, kako naše, tako i naših partnera. Posebno su interesovali se za zaštitni premaz za voće, naš proizvod, kao i repelente za odbijanje divljači i zaštitu useva. Sve neophodne informacije kupci mogu dobiti u našim apotekama u gradu Masarikovoj ulici gde su im na raspolaganju stručno - kaže Đorđe Tomić direktor i vlasnik Soil Factory lokalne kompanije.

Đorđe Tomić, Foto: "Glas Podrinja"


Predstavnici lokalnih samouprava na Sajmu
Predstavnici lokalnih samouprava imali su svoje mesto na Sajmu poljoprivrede u Šapcu, te je Opština Osečina prepoznatljiva po Sajmu šljiva predstavila svoju ponudu, ali i kroz razgovor sa posetiocima stekla nova i dragocena iskustva.

-Veoma dobro organizovan Sajam, izuzetna posećenost i odabir termina. Organizatorima svatujem da za narednu godinu prošire izlagački prostor, jer se pokazalo da je veoma veliko interesovanje. Turistička organizacija Opštine Osečina tradicionalno dolazi na šabački sajam, ne samo da predstavi svoju bogatu ponudu, već i da dobije povratnu informaciju od posetilaca -podelio je svoje utiske direktor Turističke organizacije „Podgorina“ Dragan Popović.

Dragan Popović i
Nikola Tomić, Foto: "Glas Podrinja"


Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić smatra da manifestacije koje okupljaju poljoprivrednike i privredne subjekte od izuzetnog značaja.

-Poljoprivrednici, privrednici na jednom mestu je izuzetno dobra ideja i svakako na obostrano zadovoljstvo i korist. Šabački sajam možemo da navedemo kao primer dobre organizacije i ideje koja traje više od deceniju. Naš cilj je bio da razmenimo iskustva, vidimo dobre primere kako bismo Sajam šljiva koji nam predstoji u avgustu učinili još boljim, posećenijim. Kontakti koje smo ostvarili svakako da će nam značiti, jer veliki broj naših poljoprivrednika je posetio Sajam, te vidimo da su potrebne određene novine koje ćemo uvrstiti na Sajmu šljiva - dodao je Tomić.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa