24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba Likovne kolonije Nakučani u Biblioteci šabačkoj

Istorija i tradicija u Nakučanima

Izložba radova šestog i sedmog saziva Likovne kolonije Nakučani u Biblioteci šabačkoj. Postavka otvorena do 30. marta
Biblioteka šabačka u svom glerijskom prostoru sa organizatorima Likovne kolonije u Nakučanima priredila je izložbu radova koji su nastali tokom šestog i sedmog saziva. Ovom saradnjom gradski hram knjige nastavlja da tkaje nit koja povezuje sve čuvare tradicije i kulturne pregaoce.

-Na ovaj način nastavljena je izuzetna saradnja i ponovo dobijena potvrda da je Biblioteka šabačka institucija koja promoviše sve dobre prakse, koje za cilj imaju negovanje kulture sećanja i onih specifičnosti koje jednom podneblju daju autentičnost. Upravo vođeni tim postulatima, istrajno i uporno, organizatori su osnovali Likovnu koloniju u Nakučanima koja, zajedno sa brojnim manifestacijama koje se održavaju u Šapcu i okolini upotpunjuje sliku o kulturi i istoriji ovog dela Srbije - rekla je istoričarka umetnosti Jelena Pjevac Nenadović o likovnoj koloniji dodavši da su okosnicu šestog saziva činile teme ljubav, vera, nada, dok je sedmi bio inspirisan ahritekturom Crkve rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

-Bez obzira na isti motiv, svaki rad nosi jedinstvenost u likovnu poetiku blisku autoru. Posebnost koloniji održanoj 2021. godine, pored učešća umetnika iz Srbije, Bugarske i Makedonije, daje i učešće haiku pesnika Dejana Bogojevića iz Valjeva.

Oko trideset umetnika dalo je svoj doprinos kroz stvaralaštvo tokom boravka u Nakučanima. Milica Alimpić Ilić koordinatorka prošlogodišnjeg saziva navodi da je interesovanje umetnika iz godine u godinu sve veće. Nada se dugom trajanju smotre.

-Nadam se da će posetioci uživati u slikama koje su pred njima i da će osetiti duh Nakučana dok budu posmatrali radove.

Sveštenik Branko Ilić ukazao je na značaj Likovne kolonije za lokalnu zajednicu uz uverenje da će naredni sazivi biti još plodonosniji.

-Umetnost je najveći dar od Boga koji čovek poseduje, jer ona od nas tražio žrtvu. A ako je želja za požrtvovanjem veća, onda je i umetnički potencijal veći. U svakom čoveku se nalazi umetnik. Tokom boravka umetnika u Nakučanima bili smo upućeni jedni na druge, te smo svi postali bolji ljudi. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su pomogli da se kolonija realizuje. Očekujem da ćemo ove godine sve podići na još viši nivo uz podršku grada.

Likovna kolonija Nakučani nastala je u znak sećanja na prvu pozorišnu predstavu koja je odigrana u ovom selu davne 1833. godine. Kroz godišnje okupljanje umetnika neguje se istorija, tradicija i kulturni identiet.

Postavka je otvorena do 30. Marta za sve ljubitelje likovnog stvaralaštva.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa