24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ČLANOVI DVD-A “GRUŠIĆ” USPEŠNO ZAVRŠILI OBUKU

Spremni za borbu sa vatrom

“Drago nam je što je dosta mladih bilo zainteresovano da nam se priključi”, kaže Branislav Lazarević, predsednik DVD “Grušić”. “Ono što je bilo presudno da Grušić bude prvo formirano DVD, jeste posvećenost i zainteresovanost meštana”, navodi član Gradskog veća zadužen za pitanja bezbednosti Zoran Zdravković. “Mi sada imamo veoma dobro organizovano i opremljeno DVD “Vidojevica” u Lešnici, još jedno je u osnivanju u Loznici, ovo je treće u Okrugu, a imamo i pripremu za obuku pripadnika DVD-a za Bogatić”, naveo je načelnik MUO Vladan Krasavac. “Ponovo smo pokazali jednu dobru koordnaciju i saradnju između grada Šapca i Odeljenja za vanredne situacije i na ovom uspešno sprovedenom zadatku” istakao je v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Šabac Ivan Spajić
Polaganjem teorijskog i praktičnog ispita članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Grušić” u nedelju su uspešno završili obuku. Prvo DVD na teritoriji Šapca sada je spremno da se upusti u izazove gašenja požara na području svog i okolnih sela. Ostalo je još samo da dobiju licencu i registruju se u APR-u.

-Formiranje DVD “Grušić” je značajno za grad Šabac, a pre svega za Pocerinu. Drago nam je što je dosta mladih bilo zainteresovano da nam se priključi. Obuka, kao i polaganje nisu bili teški, a u svemu su nam pomagali pripadnici Vatrogasno - spasilačke jedinice Šabac. Zahvalio bih se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sektoru za vanredne situacije, ali sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Grada i gradskog većnika Zorana Zdravkovića, ističe Branislav Lazarević, predsednik DVD “Grušić”.

Članovi DVD-a osposobljeni su da, po izbijanju požara, prvi pristupe njegovom gašnju i lokalizuju ga, ili ga drže pod kontrolom do dolaska profesionalne jedinice. Postojanje ovakvog društva izuzetno je značajno pogotovu za sela koja su udaljena od grada, jer do dolaska vatrogasaca i kada su idealni uslovi puta, može proći i nekoliko desetina minuta, a vatra za to vreme može prouzrokovati nesagledive posledice.

Šabac je jedna od prvih lokalnih samouprava koja je shvatila važnost formiranja DVD-a na svojoj teritoriji. Član Gradskog veća zadužen za pitanja bezbednosti Zoran Zdravković, verovatno je najzaslužniji što je od početne ideje do konačne realizacije došlo u najkraćem mogućem roku.

-Sledi nam dobijanje licence od Sektora za vanredne situacije i registracija u Agenciji za privredne registre,nakon čega će oni moći da funkcionišu kao samostalno društvo. Počeli smo ovaj proces prošle godine u martu, kada smo imali prve razgovore. Ono što je bilo presudno da Grušić bude prvo formirano DVD, jeste posvećenost i zainteresovanost meštana. Tokom čitave obuke pokazivali su isto interesovanje. Imamo razgovore i sa mesnim zajednicama u Posavotamnavi, a pokrenućemo priču i u Mačvi. Cilj nam je da čitavu teritoriju grada pokrijemo DVD-ima, naveo je Zoran Zdravković i zahvalio na pomoći Ivanu Spajiću, v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Šabac, gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajići i načelniku Mačvanskog upravnog okruga Vladanu Krasavcu.

Nema stajanja
-Naravno da obukom i organizacijom ovog DVD-a ne stajemo sa aktivnostima. U planu je priprema i obučavanje još jednog novoformiranog DVD-a u Loznici i obuka DVD- a „Mika Vitomirović Galama“ u Bogatiću. Podizanjem kapaciteta jedinica dobrovoljnih vatrogasnih društava podižemo i ojačavamo sistem zaštite i spasavanja na teritorijama jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Mačvanskog Okruga, naveo je Ivan Spajić.


Podrušku realizaciji ideje od samog početka davao je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, koji je izrazio veliku zahvalnost MUP-u koji je omogućio da članove DVD-a obuče profesionalci, a potom ih i opremile.

-Jedinica će biti opremljena i cisternom. Iz Ministarstva su dobijene pumpe, creva i sva druga oprema neophodna za početak funkcionisanja jednog DVD-a. MUO je 2019. pokrenuo ovu temu. Ministarstvo je dalo ideju da se dobrovoljno vatrogastvo raširi među građanima. Ideja je bila da svaka lokalna samouprava ima po jedan DVD. Mi sada imamo veoma dobro organizovano i opremljeno DVD “Vidojevica” u Lešnici, još jedno je u osnivanju u Loznici, ovo je treće u Okrugu, a imamo i pripremu za obuku pripadnika DVD-a za Bogatić, naveo je Vladan Krasavac.

Formiranje DVD-a je finansirano preko Sektora za vanredne situacije, odnosno Vatrogasnog saveza Srbije, koji je obezbedio 23 kompletne uniforme, opremu i vatrogasno vozilo koje treba da se registruje. Grad je finansirao obuku i pomagaće oko drugih troškova u narednom periodu.
Ivan Spajić, v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije Šabac istakao je da je zahvaljujući MUP-u - Sektoru za VS i Vatrogasnom savezu Srbije obezbeđena neophodna uniforma za dobrovoljce novoformiranog DVD-a, kao i da je obezbeđen kamion autocisterna, čime jedinica ovog dobrovoljnog društva postaje potpuno operativna i spremna za reagovanje.

-Ponovo smo pokazali jednu dobru koordnaciju i saradnju između grada Šapca i Odeljenja za vanredne situacije i na ovom uspešno sprovedenom zadatku, pa na kraju da se zahvalim gradonačelniku, Aleksandru Pajiću, ali i članu gradskog veća zaduženom za bezbednost grada, Zoranu Zdravkoviću na saradnji. Takođe moram da pomenem načelnika Mačvanskog upravnog okruga, Vladana Krasavca, koji je od samog početka podržavao ideju formiranja novih dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, ali i pomagao na realizaciji zamišljenog, istakao je Spajić.
Grušić treba da bude primer drugim seoskim mesnim zajednicama da razmisle o osnivanju DVD-a u svom mestu, čime bi, pre svega, povećali stepen bezbednosti svoje i imovine njihovih komšija.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa