24. mart 2022.24. mar 2022.
Zadrugarstvo staro pomodarstvo
IVAN RADOVANOVIĆ, DIPLOMIRANI MUZIČKI PEDAGOG I VOĆAR IZ BOGATIĆA

Zadrugarstvo staro pomodarstvo

Harmoniku zamenio malinom. Sećanje na stare bašče i zimu kada su pucala stabla voća. Udruživanjem do novih tržišta, a sedmogodišnje iskustvo u voćarskoj zadruzi „Zekcir“, najbolja potvrda uspešnosti zajedničkog rada
Mačva nije samo žitnica Srbije, već i veoma pogodno tle za gajenje voća. I veliki mačvanski književnik Janko Veselinović je to primetio i između ostalog napisao da što god u mačvansku crnicu posadite, bogato rađa.

To na sopstvenom primeru potvrđuje i Ivan Radovanović iz Bogatića, diplomirani muzički pedagog koji je udobnu direktorsku fotelju u Kulturno obrazovnom centru u Bogatiću zamenio radom u malinjaku i proizvodnjom više vrsta drugog voća.Član je prve specijalizovane voćarske zadruge u Bogatiću.
Njegova porodica počela je sa gajenjem maline pre 26 godina, kada je to bila retkost u Mačvi. Pored uobičajenih poljoprivrednih proizvoda za ovaj kraj, ugledno domaćinstvo Radovanovića na svojim njivama ima još jagode, kupine, višnje i šljive.

Njihov put sledili su i neki drugi mačvanski proizvođači, te je ovaj žitarski kraj ubrzo postao i voćarski.



Ovih dana, već se našao na njivi od dva hektara malina. Završava sa orezivanjem voća, čim je sunce granulo. Nema veze što vetar nemilosrdno duva i što je zbog toga hladnije nego obično.
Ukazala se potreba boljeg organizovanja, sigurnijeg plasmana i brže naplate. Tako je pre sedam godina formirana Zadruga „Zekcir“.

-Iskustva su veoma pozitivna. Plasman osiguran, naplata brza. Uveren sam da proizvodnja voća ima veliku perspektivu u našem kraju. Samo naše domaćinstvo proizvede godišnje između 60 i 80 tona voća. Plasman i izvoz smo osigurali. Imamo za sada 70 kooperanata i godišnju isporuku voća oko 500 tona. Ovako udruženi možemo mnogo toga, kaže jedan od članova prve specijalizovane voćarske zadruge u Bogatiću Ivan Radovanović.

S nostalgijom govori o mačvanskim baščama( zasadi različitog voća na zemljištu, obično iza kuća, što je svojevremeno bila karakteristika mačvanskih domaćinstava), a seća se i jedne zime pre više od pola veka kada su od velike hladnoće „pucala“ stabla šljive.

Danas u svom domaćinstvu proizvodi i uspešno plasira na tržište više vrsta kvalitetnih voćnih rakija. U asortimanu se nađe slatko i džemovi, sve na prirodnoj bazi, od voća proizvedenog na njegovim njivama. Supruga Dragana je od prošle godine usavršila proizvodnju kupinovog vina.

S ushićenjem govori i o 2016. godini, kada je ukupan prihod od voća u ovom kraju iznosio osam miliona evra i kada je ta činjenica mnoge motivisala da u svom proizvodnom asortimanu imaju i voće. Računicom je došao do saznanja.

-Jedna solidna plata mogla se steći od 10 ari bašče, zaključuje i dodaje da žitarice nisu tako neprikosnovene na mačvanskim njivama. U poslednje vreme voće je sve prisutnije, pa se naš sagovornik pita, da li se to Mačvani danas vraćaju svojoj staroj ljubavi?
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa