24. mart 2022.24. mar 2022.
Levica „niče“ iz krize
PODSEĆANjE

Levica „niče“ iz krize

U odgovoru istaknutog srpskog filozofa koga je Svet prihvatio, a mnogi bivši studenti bili mu zahvalni, što su bili baš njegovi učenici stoji da se svako od njih prognanih 1968. godine snalazio na svoj način, a maršal Tito krizu vešto kanalisao čuvenim govorom studentima, stoji i ohrabrujuće razmišljanje o patriotskom raspoloženju mlade generacije, najpre onih levo orijentisanih. To „budi“ nadu
Ovih dana novinske stubce, agencijske vesti i one sa društvenih mreža, opsedaju informacije sa Ukrinsko-Ruske granice. U žiži interesovanja javnosti su i predizborne aktivnosti u Srbiji. Na površinu, u zemlji i Svetu izlaze razni konflikti i protesti građana po određenim pitanjima, a ni pandemija korona virusa nije ostavila „ravnodušnim“ vlade raznih zemalja. Sasvim normalno nameće se pitenje koje u svojoj knjizi „Interesi i politički proces“ pokreće ugledni, bivši profesor Fakulteta političkih nauka Milan Matić koji pišući o ovoj pojavi između ostalog kaže da su „interesi svemoćni čarobnjak koji u očima svakog pojedinca, menja izgled svakog predmeta!“.

Ne bez osnova je i mišljenje čuvenog srpskog filozofa s kraja prošlog veka, akademika Mihaila Markovića koji je lepotu poznih godina osetio kao oslobođenje od brojnih obaveza, prvenstveno na velikim svetskim univerzitetima gde je svojevremeno predavao i prepuštanje ideji sa novim humanijim sadržajima. Upornijim istraživačima nameće se profesorova ideja o intelektualcima u Srbiji danas, nosiocima slobodoumne misli. Pred kraj karijere koju je obeležilo „burno“ vreme studentskih protesta 1968. godine u kojima je učestvovao, ključne nosioce progresivnih ubeđenja, svrstao je u tri grupe.

Jedno su svedoči Marković, neutralni nosioci znanja i stručnih veština. Ti ljudi, tvrdi profesor ne mešaju se u politiku.

... Drugi su oni gori, koji se prodaju vladajućem režimu. Spremni su da opravdaju celokupnu tekuću politiku, bilo kakva da je. To su vlastoljubivi i gramzivi ljudi.

Treća grupa su intelektualci nosioci kritičke misli, slobodoumni, spremni da ustanu protiv režima... govorio je i pisao profesor, čije ime se s dužnom pažnjom izgovara, a prošlo je više od 10 godina od njegovog odlaska sa ovog sveta.

Pitanje je da li je mlada srpska inteligencija dorasla savremenom političkom trenutku?
U odgovoru istaknutog srpskog filozofa koga je svet prihvatio, a mnogi bivši studenti bili mu zahvalni, što su bili baš njegovi učenici stoji da se svako od njih prognanih 1968. godine snalazio na svoj način, a maršal Tito krizu vešto kanalisao čuvenim govorom studentima, stoji i ohrabrujuće razmišljanje o patriotskom raspoloženju mlade generacije, najpre onih levo orijentisanih. To „budi“ nadu.

... Novi talas, nove levice ne samo da je moguć, već je i neminovan... govorio je Marković u jednom od svojih „vatrenih“ predavanja na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu, a to nije izostavio da pomene ni u svojoj autobiografskoj knjizi „Juriš na nebo“, poslednjoj koju je napisao tokom svog života u burnom vremenu, sredinom prošlog veka.

Prevodeći to na politički sistem treba podsetiti na njegove reči da velike društvene ideje nikada ne umiru. Naprotiv, samo bivaju potisnute u stranu za račun nekih drugih koje kasnije ponovo ustupaju mesto već postojećim, ali na izvesno vreme potisnutim.
Lj.Đukić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa