24. mart 2022.24. mar 2022.
Na pragu prosipanje mleka
PORUKE

Na pragu prosipanje mleka

Proizvođači mleka u Bogatiću zatražili povećanje cene mleka od 30 dinara po litru i intervenciju države plasmanom kukuruza iz robnih rezervi. Najavili protest 25.marta ispred Skupštine Grada Šapca
Proizvođačima mleka je kako oni kažu „dogorelo do nokata“. Prošle nedelje u Bogatiću, okupili su se oni iz Mačve, Pocerine i šire okoline da bi izrazili svoje nezadovoljstvo niskom otkupnom cenom mleka i enormnim poskupljenjima najvažnijih imputa u ovoj proizvodnji, kao što je primera radi stočna hrana i dogovorili se kako dalje.

-Nezadovoljstvo „tinja“ više godina. Kulminiralo je najviše predhodnih desetak dana, kada je došlo do višestrukog povećanja cena svih roba neophodnih u proizvodnji mleka, posebno kukuruza. Pod ovim okolnostima mi idemo u čist gubitak i prinuđeni smo da zatvaramo farme i otuđujemo krave, kaže predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Milan Pajić iz Badovinaca.
Slična upozorenja odgovornima, posebno Ministarstvu poljoprivrede, uputili su i njegove kolege: Goran Vasić iz Varne, Radojica Subić iz Sovljaka, Svetislav Terzić iz Štitara...

Osnovni „kamen spoticanja“ je cena mleka koja se u proseku kreće od 35 do 45 dinara po litru. Retke su mlekare koje nekim proizvođačima plaćaju malo više. Stočare muči i disparitet cena, primera radi između mineralne vode i njihovog mleka, dizel goriva i mleka, veštačkog đubriva i mleka... Svugde su oni na gubitku i to, kako su istakli više ne mogu da izdrže. Smatraju da odugovlačenjem rešenja njihovog problema odgovorni „kupuju vreme“. Svesni su svih problema u državi i mera koje su preduzete da im se pomogne, budući da je sporadično počela i setva, ali smatraju da ima još prostora za zasluženu pomoć. Insistira se na ukupnom značaju poljoprivredne proizvodnje za razvoj države i s tim u vezi traži: Povećanje cene mleka za 30 dinara po litru i intervencija države plasmanom kukuruza iz robnih rezervi, kako bi se pomoglo proizvođačima mleka.

Najavili su i protestno okupljanje ispred Skupštine Grada Šapca, za 25. mart ove godine. Spremni su i na nepopularnu meru prosipanja mleka kako bi ukazali na probleme sa kojima su suočeni u proizvodnji mleka.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa