14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Svečana akademija u Prnjavoru

Obeležena dva jubileja

Svečana akademija kao uvod i najava za manifestaciju “Dani pozorišta u Prnjavoru”. predstava u Prnjavoru odigrana između dva svetska rata
Dom kulture “Prnjavor” organizovao je Cvečanu akademiju povodom 100 godina bavljenja pozorišnom umetnošću i 40 godina Amaterskog pozorišta u Velikoj sali Doma kulture u Prnjavoru.

Svečanoj akademiji prisustvovao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i u ime grada primio priznanje za dugogodišnji doprinos i podršku u razvoju kulture. Takođe, nosioci priznanja bili su i glumci koji su u prethodnih 40 godina proslavili ovo pozorište.

početak pozorišta vezuje se za 1922. godinu


-Grad Šabac je partner ovom mestu i Dom kulture Prnjavor se finansira iz budžeta grada. Nastavićemo u narednom periodu da potpomažemo razvoj kulturnih sadržaja u ovom mestu – istakao je dr Aleksandar Pajić.

Svečana akademija bila je uvod i najava za manifestaciju “Dani pozorišta u Prnjavoru” koji su trajali od 6. do 10. aprila. U tim danima predstave su odigrali gosti iz Kučeva, Velike Plane, Šapca i Beočina.

Foto: "Glas Podrinja"


-Sam početak pozorišta vezuje se za 1922. godinu, odnosno izgradnju spomen-kosturnice u Prnjavoru kada je tadašnji učitelj formirao pevačku, folklornu grupu i jedan skeč. Pedeset godina kasnije stvorena je dramska sekcija a od 1982. godine nastaje Amatersko pozorište koje i danas radi - rekao je direktor Doma kulture Mario Maksimović.

Foto: "Glas Podrinja"


Prva predstava u Prnjavoru je odigrana između dva svetska rata. Dom kulture „Prnjavor“ dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja sa različitih festivala za glumačka ostvarenja, scenski govor, kostim, scenografiju, muziku. Njegov osnovni cilj jeste razvijanje pozorišnog amaterizma i popularizacija pozorišne umetnosti širom Srbije.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa