14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SETVA U MAČVI

Skupo, skuplje, najskuplje...

Cena veštačkog đubriva „odletela u nebo“. Poskupeo i ostali setveni repro materijal. Troškovi oko dizel goriva teško mogu da se prate. Bez obzira na sve poteškoće njive neće ostati u parlogu
Očekujući da hrana koju proizvode dobije zasluženu cenu i pažnju, ratari ulažu maksimalne napore da nabave i upotrebe sav neophodan setveni repro materijal, kako bi u roku obavili setvene radove.

Kako, tako pšenicu su „prihranili“ i ona bar za sada prema rečima stručnjaka obećava dobar rod. Zasejane površine u ovom kraju su bar 20 odsto veće nego lane, a ratari očekuju solidne prinose i dobru zaradu, bar u odnosu na trenutnu cenu.

Rukovođeni istim argumentom (cena) ulažu maksimalne napore u setvu kukuruza, koji i dalje ostaje „kralj“ ovdašnjih njiva. Izuzetno dobro je i interesovanje za setvu suncokreta.

-Veštačko đubrivo je u odnosu na prošlu godinu skuplje tri puta. Isto je sa dizel gorivom, a poskupeo je manje-više i sav ostali setveni repro-materijal. Država bi trebalo da nam pomogne, intervencijom iz robnih rezervi. Uveren sam da bi joj se to brzo isplatilo, a tako bi sačuvali i ukupnu makro-ekonomsku bezbednost Srbije, kaže Dragorad Misojčić-Lukarić iz Ševarica.

Ni drugim ratarima u postojećoj ekonomskoj situaciji nije lako i snalaze se kako znaju i umeju u želji da ispoštuju rokove setve.

Nemanja Mašić iz Bogatića kaže da je rana setva imperativ uspeha.

-O poskupljenjima ne treba trošiti reči, a čini mi se da je kiša došla na vreme. Trebalo bi još da pada, jer se oseća nedostatak vlage u zemljištu, dodaje on.

Sumirajući probleme vezane za skupoću, ratari tvrde da njive neće ostati u parlogu (ne zasejane). Najveći problem im je nedostatak novca za ulaganje, što će nema sumnje ostaviti posledice na prinose. Koliko? To je u ovom momentu teško proceniti.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa