14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Program za razmenu srednjih škola „Superškole“

Razmena iskustava kroz druženje

Deo Međunarodnog projekta RYCO Superschools Western Balkans Schools Exchange Scheme. Projekat sprovodi GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)
Svečani prijem za učenike Stručne hemijske i tekstilne škole obrazovnog profila modni krojač i učenike srednje škole “Gorče Petrov“ iz Prilepa koji su deo regionalnog programa za razmenu srednjih škola „Superškole“ organizovan je u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da razmenom iskustava treba težiti dostizanje najkvalitetnijih obrazovnih sistema kako u Evorpi tako i u svetu.

-Mislim da je ovo pravi način da se kroz druženje razmene iskustva sa različitih radionica kroz koje prolaze. Ovaj projekat će sigurno doprineti razvoju naših obrazovnih ustanova. Škole sa teritorije grada Šapca zastupljene su u međunarodnim projektima. To su dobrobiti koje će se tek isplatiti u narednom periodu, jer obrazovanje podrazumeva i sagledavanje svega onoga što drugi obrazovni sistemi rade.

Ovo je deo Međunarodnog projekta RYCO Superschools Western Balkans Schools Exchange Scheme. Projekat sprovodi GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

-Učešće u međunarodnom projektu značajno je za našu školu, posebno jer je naš smer koji ima najmanji broj učenika dobio ovu projektnu ideju. Već iduće godine u ovom obrazovnom profilu planiramo obrazovanje učenika po dualnom sistemu obrazovanja. Ovo je tek početak saradnje, ne samo učenika ove dve škole već i lokalnih zajednica jer radi se o sredinama veoma bliskih osobenosti – rekao je direktor Stručne hemijske i tekstilne škole Vlada Kekić.

Smer modni krojač relativno je nov u ponudi smerova Stručne hemijske i tekstilne škole. Tek četiri godine učenici mogu da se opredele za školovanje u ovoj oblasti.

Profesorka srednje škole „Gorče Petrov“ Julijana Popovska napomenula je da su učenici Stručne hemijske i tekstilne škole bili u poseti Prilepu i tada imali priliku da sarađuju sa modnom dizajnerkom koja im je prenela znanja i veštine o savremenom dizajnu odeće, a njihovi radovi biće izloženi u Domu kulture u Prilepu.

Takođe, imali su i radionice o multikulturalnosti gde su razgovarali o očuvanju jezika i kulture.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa