14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Reč stručnjaka

Pseudoglej-karakteristike i načini popravke

U prirodnim uslovima ovaj tip zemljišta je skromnih količina potrebnih makroelemenata, fosvor i kalijum se unose na potrebnu dubinu jesenjim oranjem. U navedenim ispitivanjima drenaže ovih zemljišta kao i navedenim meliorativnim popravkama, postignuti su dobri rezultati ratarskih kultura koje su vezane za stočarstvo
Poljoprivredni proizvođači Šabačke regije treba da znaju da na velikom delu preovladava pseudoglijni tip zemljišta. Zastupljenost pseudogleja na teritoriji Srbije je na oko 443.000 ha što čini 4,7 % ukupne površine. Pseudoglejni tip ima dosta loše fizičko hemijske osobine, težak mehanički sastav, velika zbijenost drugog sloja što prouzrokuje loš vodnovazdušni režim. Spada u kisela zemljišta sa PH vrednošću 4-5,5 koji odgovara samo Borovnici bez popravki kvalitete zemljišta. Jedan od meliorativnih postupaka kojim je moguće regulisati nepovoljne karakteristike ovog zemljišta je horizontalna drenaža. Na ogledu koji je trajao od 2004 do 2009 godine u ataru Varne na teritoriji Šabačke opštine postignuti su značajni rezultati u podizanju prinosa. U zavisnosti od rađenih tipova drenaže prinos pšenice povećan 8-60%, a kukuruza 6-43 % u odnosu na kontrolne parcele. Podrivanja na ovom terenu daju značajno povećanje prinosa sa malim ekonomskim ulaganjem.

Potreba za popravkom u pravcu povećanja vodno vazdušnog režima je unošenje organske materije (zaoravanje žetvenih ostataka, stajnjaka ili zelenišnog đubriva iz postrne setve), ovim se podiže i procenat humusa koji vrlo bitan u proizvodnji većine ratarskih kultura. Zaoravanje se preporučuje kao duboko jesenje oranje koje na ovom tipu zemljišta razbija zvijenost sloja ispod 25 cm, pa se propusnost za vodu povećava. Na terenu jasno uočen problem redukovane obrade na ovim tipovima zemljišta veće površine vodenih ogledala kao i nepooranih površina. Na nepopravljenoj strukturi pseudogleja u vlažnim fazama zemljište se pretvara u blatnjavu masu.

Na osnovu svega ovoga postoji dobar osnov za inteziviranje stočarske proizvodnje na celoj teritoriji


Kako bi prinosi bili stabilni i ekonomski isplativi mora se izvršiti kalcizacija po preporuci hemijske analize zemlje, na terenu postoji više materijala za kalcizaciju. Treba istaći da se količinama krečnih materijala mora poštovati date preporuka. Višak bilo čega može dati velike štete u proizvodnji. Preporuka PH vrednosti najčešće oko 6, mada zavise od biljne vrste koja se gaji.

U prirodnim uslovima ovaj tip zemljišta je skromnih količina potrebnih makroelemenata, fosvor i kalijum se unose na potrebnu dubinu jesenjim oranjem. U navedenim ispitivanjima drenaže ovih zemljišta kao i navedenim meliorativnim popravkama, postignuti su dobri rezultati ratarskih kultura koje su vezane za stočarstvo.

Na osnovu svega ovoga postoji dobar osnov za inteziviranje stočarske proizvodnje na celoj teritoriji. Ekonomski faktor isplativosti popravke plodnosti je opravdan.
Dip.Ing. Sušić Jovan PSSS šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa