14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

MOTOCIKLISTI NA PUTEVIMA KAO NAJUGROŽENIJA KATEGORIJA U SAOBRAĆAJU

Vesnici proleća – motori

Statistika kaže da su tokom 2020. godine, na srpskim putevima, život izgubile 52 osobe koje su vozile motor ili bile suvozač na njemu. Gotovo četvrtina od ovog broja je bila starosne dobi između 15 i 24 godine, a četvrtina između 25 i 34 godine
Vozači motora su na putevima! Poznato je da vozači motocikala spadaju u najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju, zbog čega se apeluje na ostale vozače da obrate pažnju na njih.

Statistika kaže da su tokom 2020. godine, na srpskim putevima, život izgubile 52 osobe koje su vozile motor ili bile suvozač na njemu. Gotovo četvrtina od ovog broja je bila starosne dobi između 15 i 24 godine, a četvrtina između 25 i 34 godine. Teške telesne povrede zadobilo je 428 osoba koje su, kao učesnici saobraćajne nezgode, bile na motoru. Najviše njih je među navedenom najmlađom kategorijom. Mnogi od njih posledice će imati čitavog života.

Smatra se da je brzina motora najčešći uzrok saoraćajnih nezgoda, međutim, motociklisti češće stradaju tuđom nepažnjom.

-Vozači četvorotočkaša često ne obraćaju dovoljno pažnje na motore. To se posebno često događa prilikom skretanja. Ukoliko ne primete vozilo koje će njih ugroziti skloni su tome da skrenu ne gledajući da li iz daljine dolazi motor, ili misle da će uspeti da skrenu pre nego što motor stigne do njih, što je uglavnom greška. Druga velika opasnost po nas, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju, jesu neosvetljeni traktori, navodi Bojan Radukić iz Moto kluba „Čivija“.

Najveća greška koju vozači motora čine u saobraćaju, pored brze vožnje, jeste nenošenje opreme, ili bar ne potpunu. Činjenica je da kaciga glavu čuva, ali da bi se izbegle izuzetno teške povrede neophodno je da oprema bude potpuna. Podrazumeva se i da motor bude ispravan.

-Stalno apelujemo na vozače, pogotovu mlade, da koriste opremu. Zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Gradskim savetom za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju organizujemo brojne akcije kako bismo skrenuli pažnju na bezbednost vozača motocikala. Tokom poslednjih godina nekoliko puta smo, zajedno sa Agencijom, organizovali obuke za vozače početnike, gde su učili neke „cake“ za koje je potrebno godine iskustva na drumovima, kaže Radukić.

Moto klub „Čivija“ i ove godine će organizovati moto skup, ali u izmenjenom terminu, umesto krajem maja održaće se početkom juna. Svaki skup je za njih nova prilika da još jednom ukažu na značaj bezbedne vožnje, korišćenja opreme i nošenja kacige.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa