14. april 2022.14. apr 2022.
Reč stručnjaka

Sudanska trava

Sudanska trava je jednogodišnja, veoma značajna krmna biljka . Raste u visinu do 2 m , bokori se i ima dosta lisne mase, stablo se završava etažnom metlicom . Bokorenjem može se dobiti 10-20 bočnih stabala.

Krma sudanske trave može se koristiti u zelenom stanju za ishranu stoke ili kao seno ili kao silaža. Zahvaljujući jakom korenovom sistemu dobro podnosi sušu i visoke temperature. Povoljno reaguje na navodnjavanje ali ne podnosi niske temperature . Uspeva i na slabije plodnim zemljištima ali ne i na teškim, podvodnim, , kiselim i peskovitim. Daje dva, a u povoljnim godinama i tri otkosa krme u toku vegetacije.

Kao dobri predusevi smatraju se leguminozne biljke, strna žita, okopavine. Ako se seje kao naknadni usev, onda može doći i posle perka, krmne uljane repice, stočnog graška ili grahorice. Ako se seje kao postrni usev onda se predusev mora skinuti do sredine juna. Takvi predusevi mogu biti rani krompir , rani kupus, ljudski i stočni grašak ...

Za glavni usev obradu zemljišta treba početi u oktobru na 30 – 40 cm, a u proleće obavlja se površinska priprema zemljišta. Ukoliko se sudanska trava zasniva kao naknadni ili postrni usev, onda se oranje izvodi plitko na 25 cm, i odmah pristupa površinskoj pripremi zemljišta.

Sudanska trava se đubri i stajnjakom i mineralnim hranivima, 30 t/ha stajnjaka i 100 – 140 kg/ha N, 60 – 80 kg/ha P, 70 – 80 kg/ha K.

Stajnjak i 2/3 PK unosi se pod osnovnu obradu a ostatak P i K zajedno sa 1/3 N predsetveno a ostatak N u vidu prihrane posle svakog otkosa.

Kao glavni usev seje se u drugoj polovini aprila , kao naknadni u toku maja i kao postrni na kraju jula. Seje se gustoredo na rastojanju od 20 cm na dubini od 2 – 3 cm sa 20 – 30 kg/ha semena.

Ukoliko se pojavi pokorica povalja se rebrastim valjkom.
Prihrana se obavlja kada biljke dobiju nekoliko listova i to posle svakog otkosa azotnim đubrivima.
Savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa