14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA

Pomaci najvidljiviji u obrazovanju

“Govorili smo o isticanju kulture roma i njihovom učešću u kulturnom životu grada. Dao sam im punu podršku da udruženja osmisle na koji način će to biti promovisano, a grad je tu da pomogne”, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila. Ovim povodom, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je, u Gradskoj kući, ugostio predstavnike romskih udruženja sa područja grada i sa njima razgovarao o njihovom položaju i načinima da se on poboljša.

-Obrazovanje je osnovna karika svakog napretka. Zato se mi trudimo da se naša deca uključe u sistem obrazovanja. Od 2004. se u Srbiji afirmativnom merom svake godine upisuje 120 studenata i 350 srednjoškolaca, bez onoga što se sami upisuju. Tako je romska zajednica stvorila jednu kritičnu masu obrazovanih ljudi. Moj apel je da se ti obrazovani ljudi zaposle, da ne bude obrazovanje radi obrazovanja, nego radi boljeg standarda, boljeg života. Na taj način ćemo da brišemo stereotipe i predrasude i da o Romima i romskim problemima odlučuju Romi. Niko bolje naše probleme ne može da reši nego mi sami, istakla je Sofka Vasiljković, generalni sekretar Saveza udruženja Roma Zapadne Srbije.

Takođe je navela i da u Šapcu obično ima 20-ak srednjoškolaca i 7, 8 studenata iz romske zajednice, ali i 27 visokoobrazovanih, od čega je jedan doktorant i četvoro na master studijama.

-Mi smo zajednica koja je svoj doprinos u obrazovanju dala, pre svega radu entuzijasta koji se bave romskim pitanje. Naravno uz podršku šire zajednice, jer niko ne može sam, navela je Vasiljkovićeva.
Dragica Jovanović, predsednik Udruženja “Mišar“ se zahvalila gradonačelniku Pajiću na izdvojenom vremenu koje je posvetio njihovom pitanju.

-Vidi se poboljšanje položaja Roma i Romkinja u obrazovanju i standardu uslova života. Centar za socijalni rad je mnogo zaslužan za to, kao i Odeljenje društvenih delatnosti sa kojim svakodnevno sarađujemo. Treba i svi Romi da se potrude da rade. Ne mogu svi dobiti najbolje preporuke pri zapošljavanju ako to ne zaslužuju. Drago mi je da u Srbiji i Šapcu nismo izdvojeni kao Romi nego smo jednaki. Nikome ne piše u ličnoj karti da smo Romi, nego piše da smo Srbi, rekla je Dragica Jovanović.

Hajdar Rapkić iz Udruženja nacionalnih manjina Mačvanskog okruga zadovoljan je kako je protekao sastanak sa gradonačelnikom. Govorio je o problemima u naselju “Šumice“, iz kog dolazi, ali i pomacima koji su učinjeni kako bi se uslovi života u ovom neuređenom naselju poboljšali, na čemu je zahvalio gradonačelniku.

-Naseljeno mesto “Šumica“ je neuređeno, kuće su od najlona, kartona, ali ima i onih lepih. Želim da se zahvalim gradonačelniku Aleksandru Pajiću. Urađena je ulična rasveta i donekle putna infrastruktura. Pošljunčeni su putevi i ne stvara se blato, tako da naša deca više ne idu u školu prljava. Neki pomak je učinjen i dovoljno je da se nešto pomerilo, pa da znamo da ćemo uspeti da ostvarimo naše ciljeve, rekao je Hajdar Rapkić.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je sastanak ocenio kao dobar i konstruktivan i naveo je da su razgovarali i o tome šta su u prethodnih godinu dana učnili za unapređenje životnog standarda Roma, ali i na promociji jednakosti.

-Mislim da je mnogo toga urađeno vezano, pre svega, za obrazovni sistem i na podsticanje romske zajednice da što više učestvuje u obrazovnom sistemu, kako grada tako i države. Svi podsticaji i novčane nagrade koje smo u prethodnom periodu davali našim studentima romske nacionalnosti su urodila plodom. Imali smo i inicijative šta je potrebno raditi u narednom periodu. Govorili smo o isticanju kulture roma i njihovom učešću u kulturnom životu grada. Dao sam im punu podršku da udruženja osmisle na koji način će to biti promovisano, a grad je tu da pomogne, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa