14. april 2022.14. apr 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

NOVI USPEH UČENIKA POLjOPRIVREDNE STRUKE

Slaviša treći u Srbiji

Maturant, devetnaestogodišnji Slaviša Arsenović iz Svileuve u pojedinačnom plasmanu osvojio je treće mesto na državnom takmičenju učenika srednjih škola u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane
Učenici poljoprivredne struke sa svojim mentorima nastavili su niz odličnih rezultata na najvišem nivou takmičenja u našoj zemlji i još jednom se, kao predstavnici Srednje škole u Koceljevi, našli među prva tri takmičara na republičkom takmičenju nedavno održanom u Topoli. Maturant, devetnaestogodišnji Slaviša Arsenović iz Svileuve u pojedinačnom plasmanu osvojio je treće mesto na državnom takmičenju učenika srednjih škola u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane. U konkurenciji 26 škola iz naše zemlje i isto toliko poljoprivrednih tehničara učenik četvrte godine koceljevačke srednje škole prikupio je u ukupnom plasmanu 185 od maksimalnih 200 bodova što je bilo više nego dovoljno za treću poziciju u Srbiji. Govoreći o utiscima Slaviša ističe da je i po broju učesnika kao i kvalitetu takmičara ovo nadmetanje bilo veoma ozbiljno.

-Ovo je prvi put da učestvujem na bilo kom takmičenju. Ranije nisam imao priliku za tako nešto, čak ni da se plasiram na neki niži rang. Ovo je bilo prvo i najveće takmičenja u našoj zemlji. Utisci su zaista pozitivni. Očekivao sam da će biti dosta teže ali smo očigledno obavili dobar posao. Zaista sam se spremao i trudio i to se na kraju isplatilo- rekao je Slaviša i dodao da je znanje i veštine kojima ih profesori uče kroz sve četiri godine srednjet obrazovanja potrebno primeniti na takmičenju.

-Ipak, krenuo sam da se spremam za samo takmičenje nešto intenzivnije čim sam od razrednog starešine saznao da će takmičenja biti i da imam priliku da učestvujem i predstavljam svoju školu. Najpre sam počeo da spremam teorijski deo iz zbirke pitanja za naš maturski završni ispit. Potom me je razredni spremao i za praktični deo takmičenja, pa mogu reći da su pripreme u punom kapacitetu trajale mesec dana- priča trećeplasirani u Srbiji.

REZULTATSKI KONTINUITET
Na Slavišin plasman ponosan je i njegov mentor, profesor i razredni starešina Saša Popović koji mu je, posebno u pripremama za praktični deo takmičenja, preneo neophodna znanja i veštine pa ovom učeniku nije bilo teško da valjano obavi zadati zadatak.

-Pored testa znanja iz oblasti biljne proizvodnje usledio je praktični rad, rezidba vinove loze. Trebalo je primeniti Gijov jednogubi način rezidbe a takmičare su ocenjivali profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Zemun- izjavio je profesor Popović. On je podsetio i na kontinuitet u rezultatima koceljevačkih učenika poljoprivredne struke na republičkim takmičenjima. -2018.godine osvojili smo drugo mesto. Godinu dana kasnije bili smo treći. Zbog korone takmičenja nisu održana 2020.i 2021.godine i evo, već ove godine smo ponovo treći, što govori o jednom ozbiljnom, temeljnom radu u našoj školi- dodao je Slavišin mentor.

KVALITETNO OBRAZOVANjE I ZNANjE
Polovinom ove godine Slaviša Arsenović planira da postane brucoš Poljoprivrednog fakulteta. Zanima ga fito medicina i veruje da će mu i rezultat sa republičkog takmičenja prilikom upisa doneti određene beneficije. Kao devetnaestogodišnjak, kaže, nema dilemu šta želi da upiše. Ali, pre četiri godine, kao svršeni osnovac je imao.

-Mislim da mi sa 15 godina i ne možemo precizno da znamo šta ćemo da upišemo i čime bi želeli da se bavimo u životu. Retki su oni koji u tom periodu već imaju jasnu želju i ideju. Dok sam išao u osnovnu školu voleo sam biologiju i smatrao sam da u tom pravcu mogu da nastavim. Samim tim nekako se nametnula Srednja škola u Koceljevi, smer poljoprivredni tehničar kao pravi izbor koji je posvećen toj biljnoj proizvodnji i u kojem se biologija najintenzivnije izučava- objašnjava svoj izbor zbog kojeg se nije pokajao. Dodaje da je Srednja škola u Koceljevi jedna od manjih ali da se u njoj dobija kvalitetno obrazovanje i izlazi iz nje sa adekvatnim znanjem.

-Ona je do sada iznedrila dosta učenika koji su i pre mene osvajali značajne nagrade. I danas se nastavlja takav uspeh. Dovoljno je da se pogledaju rezultati pa da postane jasno da postoji jedan kontinuitet u radu i uspehu na takmičenjima. Zatim, veliki broj učenika koji odluči da nastavi obrazovanje sa velikim uspehom upisuje i završava fakultete. Rekao bih da je naša struka u ovoj školi jedna od najperspektivnijih što je prilično izraženo u poslednjih nekoliko godina jer je sve atraktivnija među svršenim osnovcima- ocenio je maturant koceljevačke srednje škole, osvajač trećeg mesta na republičom takmičenju.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa