12. maj 2022.12. maj 2022.
Vanvremenski i vanprostorni motivi
XXVI izložba ikona u Kulturnom centru

Vanvremenski i vanprostorni motivi

Za izložbu odabrane su 34 ikone, 31 autoram a nagrada za najbolju jednoglasno je dodeljena ikonopiscu iz Beograda Mariji Ognjenović za ikonu pod nazivom Sveti Praotac Avram
Više od dve i po decenije Kulturni centar u Šapcu kroz izložbu ikona predstavlja svojevrsnu svetkovinu duha i s tvaralaštva. Ikone kao slike sveta i kosmičkog ustrojstva sa svojim vanvremenskim i vanprostornim odrednicama narativnog i didaktičkog karaktera vekovima predstavljaju i približavaju ključne motive biblijskih, liturgijskih i hagiografskih tektova, navode organizatori ovogodišnje postavke u KC.

-Ikone predstavljaju alegorije prenesene konvencionalnim znacima univerzalnog značenja, ostavljajući utisak nikad viđenog. Sjedinjuju u sebi onostran svet ideja i ideala sa ovozemaljskim aspektima u težnji da čoveka približe istini i pomognu mu da pronađe svoje mesto u nebeskoj hijerarhiji – ističe istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodaje da ikonopisačka tradicija prenosi mudrost životnih odnosa, a pred umetničku kritiku postavlja pitanje o tajni izraza koji bojom i linijom prenosi istovremeno doživljaj asketizma i životne radosti, kao i smirenje u Bogu.

Na ovogodišnji konkurs pristigla su 74 rada, od 65 autora. Žiri u sastavu mr Vanja Jovanović konzervator iz Beograda, Despina Crnčević konzervator iz Beograda i Sonja Petrović Jagić istoričarka umetnsti iz Šapca.

Za izložbu odabrane su 34 ikone, 31 autoram a nagrada za najbolju jednoglasno je dodeljena ikonopiscu iz Beograda Mariji Ognjenović za ikonu pod nazivom Sveti Praotac Avram.
Kako je naveo stručni žiri, Marijin ikonopis se odlikuje stilskom izražajnošću i tehničkom virtuoznošću.

-Moram da priznam da je izložba ikona meni lično najdraža. Ikona je umetnost, molitva, ali i više od navedenog. Da bi nastala potrebna je veština, strpljenje, posvećenost i predanost, iskrena misao i čisto srce- naglasio je direktor KC Uroš Lukić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa