Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Ванвременски и ванпросторни мотиви
XXVI изложба икона у Културном центру

Ванвременски и ванпросторни мотиви

За изложбу одабране су 34 иконе, 31 ауторам а награда за најбољу једногласно је додељена иконописцу из Београда Марији Огњеновић за икону под називом Свети Праотац Аврам
Више од две и по деценије Културни центар у Шапцу кроз изложбу икона представља својеврсну светковину духа и с тваралаштва. Иконе као слике света и космичког устројства са својим ванвременским и ванпросторним одредницама наративног и дидактичког карактера вековима представљају и приближавају кључне мотиве библијских, литургијских и хагиографских тектова, наводе организатори овогодишње поставке у КЦ.

-Иконе представљају алегорије пренесене конвенционалним знацима универзалног значења, остављајући утисак никад виђеног. Сједињују у себи оностран свет идеја и идеала са овоземаљским аспектима у тежњи да човека приближе истини и помогну му да пронађе своје место у небеској хијерархији – истиче историчарка уметности Соња Петровић Јагић и додаје да иконописачка традиција преноси мудрост животних односа, а пред уметничку критику поставља питање о тајни израза који бојом и линијом преноси истовремено доживљај аскетизма и животне радости, као и смирење у Богу.

На овогодишњи конкурс пристигла су 74 рада, од 65 аутора. Жири у саставу мр Вања Јовановић конзерватор из Београда, Деспина Црнчевић конзерватор из Београда и Соња Петровић Јагић историчарка уметнсти из Шапца.

За изложбу одабране су 34 иконе, 31 ауторам а награда за најбољу једногласно је додељена иконописцу из Београда Марији Огњеновић за икону под називом Свети Праотац Аврам.
Како је навео стручни жири, Маријин иконопис се одликује стилском изражајношћу и техничком виртуозношћу.

-Морам да признам да је изложба икона мени лично најдража. Икона је уметност, молитва, али и више од наведеног. Да би настала потребна је вештина, стрпљење, посвећеност и преданост, искрена мисао и чисто срце- нагласио је директор КЦ Урош Лукић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa