2. jun 2022.2. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽAN ČETVRTI FESTIVAL JAGODE U CULjKOVIĆU

Pocerina se jagodom diči

Na Festivalu je biran najlepši štand, najveća i najmanja jagoda, a dame su se nadmetale u brzom otkidanju peteljki sa jagoda. “Ljudi iz čitave Pocerine imaju priliku da posetiocima predstave rezultate vrednog i marljivog rada kom su oni posvećeni tokom cele godine Festival je nastao iz srca, a sve što nastaje iz ljubavi nosi sa sobom plemenitu ideju” rekao je Dušan Simić, direktor Turističke organizacije grada Šapca, organizatora manifestacije
Culjković je u subotu bio domaćin četvrtog Festivala jagoda. Iako je kiša prekidala revijalni deo programa, veliki broj posetilaca imao je dovoljno vremena da poseti prodajni deo manifestacije i uveri se u kvalitet pocerskih jagoda i proizvoda od njih.

Većina izlagača potrudila se da na svojim štandovima ponudi i proizvode od jagoda, kako slatka, džemove i sirupe, tako i različite slatke zalogaje koji su najviše privukli najmlađe.

Na Festivalu je biran najlepši štand, najveća i najmanja jagoda, a dame su se nadmetale u brzom otkidanju peteljki sa jagoda.

Foto: "Glas Podrinja"


-Živim ovde i od prvog Festivala izlažemo. Jagode gajimo više od 30 godina. Počeli smo na 20-30 ari i sadimo po zemlji, nije bilo folija kao sada. Prve sadnice smo dobili iz Grušića i vremenom smo proširivali proizvodnju. Sada imamo oko 5 kilometara i sve je napolju. Nemamo plastenike i zadovoljni smo i ovako cenom. Kakva je situacija i s obzirom da je stao izvoz u Rusiju, zadovoljni smo. Gajimo sortu kler i 90 odsto prodajemo hladnjačama i trgovcima, a onih 10 odsto prerađujemo, navodi Radoslav Marković iz Culjkovića.

Dragana Vujković. takođe meštanka, ne deli mišljenje sa Radoslavom. Cenom nije zadovoljna i kaže da se ovaj posao više ne isplati.

-Jagode gajimo 20 godina. Počeli smo od malo, pa proširili, ali više se ne isplati. Mraz i vreme učine svoje, dnevnice su skupe, a radne snage i nema. Na sve to je i loša cena. Pokušali smo i da pokrivamo plastenicima, ali jako je naporno. Ne znamo više ni šta, ni kako... Čak se ni prerada sada ne isplati zbog situacije sa šećerom, kaže Dragana koja je na štandu imala veliki izbor šarenih poslastica koje je napravila od svog voća.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradsku upravu grada Šapca na Festivalu je predstavljao predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, koji od osnivanja podržava ovu manifestacije.

-Ova manifestacija je nastala iz potrebe ljudi koji proizvode jagodu da predstave i pokažu svoj proizvod. Jagoda postaje ozbiljan brend Pocerine i Šapca. Verujem da proizvođači mogu pristojno da zarade od ovog posla, ali treba i da je brendiraju i da Šabac postane poznat po tome. Ovakva manifestacija približava proizvodnju i kvalitet jagoda širim masama. Pored toga, jagodari razmenjuju iskustva, dolaze i proizvođači opreme i drugih stvari koje utiču na kvalitet jagode i mogu nešto novo i da nauče. Mislim da će manifestacija u budućnosti samo jačati i imati sve veći uticaj.
Dobro se pozicionira i na turističkoj mapi grada i sve više naših sugrađana, ali i ljudi sa strane dolaze ovde, ne samo zbog jagode nego i da se dobro provedu. Nadam se da će u narednim godinama ovde biti više proizvoda od jagoda kako bi se ponuda objedinila, rekao je Nemanja Pajić.
Festival su organizovali Turistička organizacija grada Šapca i novoosnovano udruženje “Jagodari Culjkovića”.

Nagrađeni
Nagradu za najlepši štand dobila je porodica Gorana Vujkovića. Najtežu izmerenu jagodu proizveo je Strahinja Marković, a najmanju Maja Cvetić. Peteljke je najbrže skidana Jasmina Cvetić, a nagradu iznenađenja dobio je Rade Vujković.



-To što Festival organizujemo četvrti put je pokazatelj da je polazna ideja bila dobra. Ljudi iz čitave Pocerine imaju priliku da posetiocima predstave rezultate vrednog i marljivog rada kom su oni posvećeni tokom cele godine, čak i onda kada im godina ne ide na ruku. Festival je nastao iz srca, a sve što nastaje iz ljubavi nosi sa sobom plemenitu ideju. Sjajna je stvar da na ovaj način jedno malo selo u srcu Pocerine postane značajno na turističkoj mapi po ovoj važnoj voćarskoj manifestaciji. Pored toga, ovaj događaj ima i privredni potencijal, da se ljudi upoznaju, umreže i dogovore neku buduću saradnju. Verujem da ovde ima i ljudi koji su došli van Šapca. Na promociji uspešno radi i novoosnovano udruženje “Jagodari Culjkovića”. Dobar glas se daleko čuje i verujem da ćemo sledeće godine imati brojne posetioce iz različitih krajeva Srbije i da će nam vreme više ići na ruku. Jagodom se dičite, da se i mi njom ponosimo, jer jagoda i Culjković jesu srce Pocerine, rekao je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.

Foto: "Glas Podrinja"


Publika je, u revijalnom delu Festivala, mogla da živa u anstupu KUD “Abrašević” i predstavi koju su za ovu priliku pripremili najmlađi meštani.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa