U Američkoj farmerskoj školi učenici su, između ostalog, posetili farmu puževa koje koriste u ishrani, ali i u proizvodnji jaja puževa od kojih se pravi kavijar i sluz za proizvodnju kozmetičkih preparata. U sve proizvodne procese aktivno su uključeni učenici svih uzrasta ove škole
U okviru Erasmus+ projekta, učenici Srednje poljoprivredne škole (SPŠ) sa domom učenika, boravili su dve nedelje na profesionalnoj praksi u Solunu (Grčka). Projekat „Znanje na dlanu, iskustvo za sva vremena“ ispunio je očekivanja. Vratili su se puni utisaka i sa sertifikatima koji su validni u Evropskoj Uniji.
- Verujem da će praktično iskustvo kao i stečeni sertifikati mnogo pomoći našoj deci u profesionalnom razvoju. Prehrambeni i veterinarski tehničari imali su priliku da vide mnogo novina koje se primenjuju u EU, kaže profesorka Tamara Tomić, koja je zajedno sa Milenom Đaković vodila ekipu učenika u Grčku.
Veterinarski tehničari su imali priliku i da pregledaju životinje, da nauče nove načine nege, ekološki farming, posetili su Američku farmersku školu u okolini Solouna u kojoj su deca od ranog uzrasta do koledža uključena u farmerski posao, gde su se upoznali sa cikličnim sistemom ekonomije.
- Najlepše smo primljeni u Dog Academy trening centru, specijalizovanoj kompaniji sa izuzetnim trenerima koji su imali interaktivno predavanje. Deca su na praktičan način mogla da učestvuju i da primene sve što su čuli. Praksa i jeste poenta ovog projekta, dodaje prof. Tomić.
Prehrambeni tehničari imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji se proizvodi sipura, nacionalna rakija od grožđa, različite sorte vina, kao i da nauče drugačiji pristup u proizvodnji meda i gajenju pirinča. U poseti Ziogas ranču iskusili su terensko jahanje.
- Bilo je nezaboravno. Po prvi put smo videli neke stvari, kao što je proizvodnja meda, vina i rakije. U Američkoj školi, koja ima cilj da zbliži decu sa prirodom, videli smo farmu puževa koje koriste u ishrani, ali i u proizvodnji jaja puževa od kojih prave kavijar. Oduševilo nas je to što su u svim proizvodnim procesima uključeni učenici svih uzrasta, kaže Ognjen Matić, učenik treće godine prehrambenog smera.
Pored sticanja praktičnog iskustva, bilo je vremena i za obilazak znamenitosti kao što je nezaobilazni Zejtinlik, crkva Svetog Dimitrija, Bela kula, muzej u Sohosu i zamak u Anapoliju, koji se nalazi u Gornjem gradu Soluna i predstavlja najstarije zdanje.
- Grci su gostoljubivi i prijatni, nosim samo najlepša iskustva. Bilo je večernjih šetnji, druženja, razgovora, kaže Nikolina Štrbac, učenica treće godine, smer veterinarski tehničar.
Pred povratak kući, dobili su drvo masline, jedno od simbola Grčke.