2. jun 2022.2. jun 2022.
Nezaboravno iskustvo
ZNANjE NA DLANU, ISKUSTVO ZA SVA VREMENA

Nezaboravno iskustvo

U Američkoj farmerskoj školi učenici su, između ostalog, posetili farmu puževa koje koriste u ishrani, ali i u proizvodnji jaja puževa od kojih se pravi kavijar i sluz za proizvodnju kozmetičkih preparata. U sve proizvodne procese aktivno su uključeni učenici svih uzrasta ove škole
U okviru Erasmus+ projekta, učenici Srednje poljoprivredne škole (SPŠ) sa domom učenika, boravili su dve nedelje na profesionalnoj praksi u Solunu (Grčka). Projekat „Znanje na dlanu, iskustvo za sva vremena“ ispunio je očekivanja. Vratili su se puni utisaka i sa sertifikatima koji su validni u Evropskoj Uniji.

- Verujem da će praktično iskustvo kao i stečeni sertifikati mnogo pomoći našoj deci u profesionalnom razvoju. Prehrambeni i veterinarski tehničari imali su priliku da vide mnogo novina koje se primenjuju u EU, kaže profesorka Tamara Tomić, koja je zajedno sa Milenom Đaković vodila ekipu učenika u Grčku.

Veterinarski tehničari su imali priliku i da pregledaju životinje, da nauče nove načine nege, ekološki farming, posetili su Američku farmersku školu u okolini Solouna u kojoj su deca od ranog uzrasta do koledža uključena u farmerski posao, gde su se upoznali sa cikličnim sistemom ekonomije.



- Najlepše smo primljeni u Dog Academy trening centru, specijalizovanoj kompaniji sa izuzetnim trenerima koji su imali interaktivno predavanje. Deca su na praktičan način mogla da učestvuju i da primene sve što su čuli. Praksa i jeste poenta ovog projekta, dodaje prof. Tomić.

Prehrambeni tehničari imali priliku da se upoznaju sa načinom na koji se proizvodi sipura, nacionalna rakija od grožđa, različite sorte vina, kao i da nauče drugačiji pristup u proizvodnji meda i gajenju pirinča. U poseti Ziogas ranču iskusili su terensko jahanje.

- Bilo je nezaboravno. Po prvi put smo videli neke stvari, kao što je proizvodnja meda, vina i rakije. U Američkoj školi, koja ima cilj da zbliži decu sa prirodom, videli smo farmu puževa koje koriste u ishrani, ali i u proizvodnji jaja puževa od kojih prave kavijar. Oduševilo nas je to što su u svim proizvodnim procesima uključeni učenici svih uzrasta, kaže Ognjen Matić, učenik treće godine prehrambenog smera.



Pored sticanja praktičnog iskustva, bilo je vremena i za obilazak znamenitosti kao što je nezaobilazni Zejtinlik, crkva Svetog Dimitrija, Bela kula, muzej u Sohosu i zamak u Anapoliju, koji se nalazi u Gornjem gradu Soluna i predstavlja najstarije zdanje.

- Grci su gostoljubivi i prijatni, nosim samo najlepša iskustva. Bilo je večernjih šetnji, druženja, razgovora, kaže Nikolina Štrbac, učenica treće godine, smer veterinarski tehničar.

Pred povratak kući, dobili su drvo masline, jedno od simbola Grčke.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa