9. jun 2022.9. jun 2022.
Najviše „cveta“ nelegalna eksploatacija šljunka i peska
NALAZI DRŽAVNE REVIZORSKE INSTITUCIJE O REČNIM NANOSIMA DRINE NISU IZNENADILI MAČVANE

Najviše „cveta“ nelegalna eksploatacija šljunka i peska

Ugroženo zemljište i kuće. Problem stari. Pitanja odbornika Skupštine opštine Bogatić bez odgovora. Šleperi prepuni kvalitetnog šljunka i peska sa Drine redovno krstare mačvanskim putevima
Državna revizorska institucija Srbije nedavno je saopštila da je u periodu od 2017. do 2020. godine sa vodnog zemljišta Drine izvađeno više od milion kubnih metara rečnih nanosa. Na deo vodotoka od hidroelektrane „Zvornik“, nizvodno odnosi se više od 95 odsto nanosa Drine, koja najviše „valja drvlje i kamenje“.

Kada je u pitanju drvo u mačvanskom priobalnom delu, najviše ga „pecaju“ kraj obale ove plahovite reke u Crnoj Bari. Kad se malo prosuši takvo drvo koriste za ogrev. Očevidci kažu da iz vode vade različite oblike drveta. Tako ovdašnji fotograf, koji ih predhodno ovekoveči svojom kamerom, ističe da nastaju razna „drinska čudesa“.

Sa šljunkom i peskom je mnogo problematičnija situacija. Zbog višegodišnje bespravne eksploatacije ovog kvalitetnog i veoma traženog građevinskog materijala ozbiljno je ugroženo zemljište i kuće stanovnika sela u priobalnom području Mačve, kroz koje u dužini od oko 20 kilometara prolazi Drina.

To se odnosi na Badovince, Salaš Crnobarski i Crnu Baru.
Na ovu činjenicu često ukazuju odbornici Skupštine opštine Bogatić iz pomenutih sela, ali njihova pitanja ostaju bez odgovora.

-Građani se stalno žale da im voda ugrožava njive. Podsetiću Badovinčani imaju s druge strane Drine pola seoskog atara. Zemlju i puteve odnosi nam plahovita Drina, a kraj njene obale „cveta“ bespravna eksploatacija šljunka i peska od koje imamo samo probleme. Teški šleperi koji svakodnevno saobraćaju puni šljunka oštećuju puteve i kuće, a posredno zbog nepropisnog vađenja šljunka i peska, kraj obale nastaju ogromne rupe, koje posle zatrpavaju svakojakim smećem i tako narušavaju zdravu prirodnu sredinu, kaže odbornik Skupštine opštine Bogatić iz Badovinaca Aleksandar Ilijašević, koji je više puta postavljao ovo pitanje u Skupštini ali bezuspešno.

Slična situacija je kraj obale Drine u Crnoj Bari. I u ovom selu pisali su, obraćali se kome nisu ali badava. Malo je šta preduzeto, a ovaj unosan posao razvija se protivno zakonu i interesima meštana i dalje. Plaža je bukvalno razorena, što je poseban problem leti.

-Drina na mnogo mesta preti da probije obalu i poplavi selo. Neke njive i putevi nestaju preko noći. Voda je vrlo je brza i plahovita, kaže Dragan Jurišić iz Crne Bare.

Desetine privatnika s leve i desne obale bespravno eksploatišu šljunak i pesak. Najbezbednije i najpravilnije bilo bi da to rade u koritu reke, plovnim brodom. Stručnjaci kažu da bi tako uticali na usmeravanje njenog toka i stabilizaciju obale. Pojedinačno, bilo je takvih pokušaja ali su oni kratko trajali i sve se opet vraća na staro.

Meštani tvrde da ni asfalt u pojedinim ulicama nije prilagođen takvom teretu, a radi se o napunjenim šleperima teškim oko 40 tona. Kud oni prolaze osim što se asfalt uvija, pucaju i zidovi starijih kuća.

U opštini Bogatić tvrde da je ovaj posao u nadležnosti republičke inspekcije. Nije poznato koliko su uredne dozvole za eksploataciju ovog prirodnog blaga. Poznato je da su štete koje nastaju ovim povodom velike, a meštani, sela, opština od toga imaju samo glavobolju. Tako je to godinama, a i danas traje.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa