16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

28. Festival cveća „Ruže Lipolista“ od četvrtka do subote

Najavljen program manifestacije

U susret tradicionalnom 28. Festivalu cveća „Ruže Lipolista“ Turistička organizacija grada Šapca na konferenciji za novinare u sredu u dvorištu Dunjića kuće najavila je manifestaciju koja će biti održana 16, 17. i 18. juna. Goste očekuje 23 izlagača iz cele Srbije i tradicionalno bogat kulturno- umetnički program. Ruže kao pozivnice sugrađanima da posete najmirisnije selo, tokom vožnje fijakerom centralnim gradskim ulicama uručiće članovi Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“ u četvrtak od 18 sati.

Prvog dana, predviđeni su nastupi hora Kulturno- obrazovnog centra iz Bogatića, učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i KUD „Abrašević“. Istog dana biće organizovani vožnja fijakerom i fotografisanje. U četvrtak i petak, 16. i 17. juna, od 10 do 20 sati, organizuje se Ružin Bazar starih i umetničkih zanata na šetalištu.

Predsednik Organizacionog odbora Nemanja Pajić istakao je da selo pesnika i ruža zaslužuje festival koji nudi bogat kulturno- umetnički program, ali ima i privrednu komponentu.

-Tradicionalno, u junu, svi se radujemo Festivalu ruža u Lipolistu, manifestaciji po kojoj je Grad Šabac prepoznatljiv. Lipolist je izašao iz okvira lokalnog i mnogo izlagača sa strane i gosti iz celog regiona dolaze taj dan da uživaju, ne samo u mirisu lipa, nego i u mirisu ruža, da vide ružičnjake, obiđu proizvođače, ali i da uživaju u bogatom kulturno- umetničkom programu. Posebno mi je drago da deca iz Lipolista ove godine nastupaju. Pozivam sugrađane da i ove godine uživaju u manifestaciji- naveo je Pajić.

Direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić rekao je da jedna od vodećih manifestacija ovog kraja pokazuje istrajnost ružara koji se sa radošću odazivaju pozivu da učestvuju u festivalu. Ove godine se očekuje 23 izlagača iz Lipolista i cele Srbije.

-Turistička organizacija je uvek tu uz Lipolist i lipolištanske ružare. Divno je što manifestacija traje 28 godina i što je odolela teškim vremenima kojih je bilo. Opstala je upravo zbog volje, želje i entuzijazma svih da svake godine priredimo jedan ovakav festival. Drago mi je što propratni programi okupljaju pre svega mlade ljude i umetnike iz ovog grada i što smo objedinili brojne kulturne institucije i kulturno- umetnička društva- podvukao je Simić.

Rasadnik „Topalović“ tradicionalno će učestvovati na Festivalu i očekuju da će biti jedan od konkurenata i za nagradu.

-Daćemo svoj maksimum da zaslužimo priznanje. Pre svega, mi ćemo imati mnogo posetilaca u rasadniku. Mnoga udruženja penzionera i turističke organizacije najavljuju nam svoje dolaske, tako da smo mi spremni da ugostimo veliki broj ljudi koji će doći u rasadnik, a i kod nas da vide ružičnjak, da uživaju u lepoti i mirisu cveća- napomenula je Dragana Selenić iz Rasadnika „Topalović“.
U petak u Etno selu „Topalović“ u Lipolistu u programu „Ružo moja najmiliji cvete“ od 18 sati učestvuju Omladinsko pozorište „Vožd“ i izvorne vokalne grupe, kao i KUD „Abrašević“ i učenici šabačke Muzičke škole, koji će nastupiti i poslednjeg dana manifestacije. U Osnovnu školu „Vojvoda Stepa“ u subotu, centralnog dana od 10 sati, seli se Ružin bazar, a biće otvorena i izložba cveća. Himna festivala biće izvedena tačno u podne.

Nastupi predškolaca PU „Naše dete“ iz Lipolista pod nazivom „Cvetni valcer“ i učenika škole domaćina obogatiće program. U takmičenju u izradi aranžmana od ruža oprobaće se učenici srednjih poljoprivrednih škola i osnovci iz Mačve, a najuspešnije očekuju nagrade. Nagrađeni će biti i najbolji asortimani ruža i van ruže, kao i najlepši štand. Za sam kraj, tradicionalno, biće dodeljena „Povelja prijateljstva“ zaslužnim pojedincima.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa