16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

28. Festival cveća „Ruže Lipolista“ od četvrtka do subote

Najavljen program manifestacije

U susret tradicionalnom 28. Festivalu cveća „Ruže Lipolista“ Turistička organizacija grada Šapca na konferenciji za novinare u sredu u dvorištu Dunjića kuće najavila je manifestaciju koja će biti održana 16, 17. i 18. juna. Goste očekuje 23 izlagača iz cele Srbije i tradicionalno bogat kulturno- umetnički program. Ruže kao pozivnice sugrađanima da posete najmirisnije selo, tokom vožnje fijakerom centralnim gradskim ulicama uručiće članovi Kulturno- umetničkog društva „Abrašević“ u četvrtak od 18 sati.

Prvog dana, predviđeni su nastupi hora Kulturno- obrazovnog centra iz Bogatića, učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i KUD „Abrašević“. Istog dana biće organizovani vožnja fijakerom i fotografisanje. U četvrtak i petak, 16. i 17. juna, od 10 do 20 sati, organizuje se Ružin Bazar starih i umetničkih zanata na šetalištu.

Predsednik Organizacionog odbora Nemanja Pajić istakao je da selo pesnika i ruža zaslužuje festival koji nudi bogat kulturno- umetnički program, ali ima i privrednu komponentu.

-Tradicionalno, u junu, svi se radujemo Festivalu ruža u Lipolistu, manifestaciji po kojoj je Grad Šabac prepoznatljiv. Lipolist je izašao iz okvira lokalnog i mnogo izlagača sa strane i gosti iz celog regiona dolaze taj dan da uživaju, ne samo u mirisu lipa, nego i u mirisu ruža, da vide ružičnjake, obiđu proizvođače, ali i da uživaju u bogatom kulturno- umetničkom programu. Posebno mi je drago da deca iz Lipolista ove godine nastupaju. Pozivam sugrađane da i ove godine uživaju u manifestaciji- naveo je Pajić.

Direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić rekao je da jedna od vodećih manifestacija ovog kraja pokazuje istrajnost ružara koji se sa radošću odazivaju pozivu da učestvuju u festivalu. Ove godine se očekuje 23 izlagača iz Lipolista i cele Srbije.

-Turistička organizacija je uvek tu uz Lipolist i lipolištanske ružare. Divno je što manifestacija traje 28 godina i što je odolela teškim vremenima kojih je bilo. Opstala je upravo zbog volje, želje i entuzijazma svih da svake godine priredimo jedan ovakav festival. Drago mi je što propratni programi okupljaju pre svega mlade ljude i umetnike iz ovog grada i što smo objedinili brojne kulturne institucije i kulturno- umetnička društva- podvukao je Simić.

Rasadnik „Topalović“ tradicionalno će učestvovati na Festivalu i očekuju da će biti jedan od konkurenata i za nagradu.

-Daćemo svoj maksimum da zaslužimo priznanje. Pre svega, mi ćemo imati mnogo posetilaca u rasadniku. Mnoga udruženja penzionera i turističke organizacije najavljuju nam svoje dolaske, tako da smo mi spremni da ugostimo veliki broj ljudi koji će doći u rasadnik, a i kod nas da vide ružičnjak, da uživaju u lepoti i mirisu cveća- napomenula je Dragana Selenić iz Rasadnika „Topalović“.
U petak u Etno selu „Topalović“ u Lipolistu u programu „Ružo moja najmiliji cvete“ od 18 sati učestvuju Omladinsko pozorište „Vožd“ i izvorne vokalne grupe, kao i KUD „Abrašević“ i učenici šabačke Muzičke škole, koji će nastupiti i poslednjeg dana manifestacije. U Osnovnu školu „Vojvoda Stepa“ u subotu, centralnog dana od 10 sati, seli se Ružin bazar, a biće otvorena i izložba cveća. Himna festivala biće izvedena tačno u podne.

Nastupi predškolaca PU „Naše dete“ iz Lipolista pod nazivom „Cvetni valcer“ i učenika škole domaćina obogatiće program. U takmičenju u izradi aranžmana od ruža oprobaće se učenici srednjih poljoprivrednih škola i osnovci iz Mačve, a najuspešnije očekuju nagrade. Nagrađeni će biti i najbolji asortimani ruža i van ruže, kao i najlepši štand. Za sam kraj, tradicionalno, biće dodeljena „Povelja prijateljstva“ zaslužnim pojedincima.
D.D.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa