30. jun 2022.30. jun 2022.
ATLETIKA: PRVENSTVO SRBIJE ZA SENIORE

Šest seniorskih odličja

Sprint iz Badovinaca najuspešniji od tri ovdašnja kluba. Ukupno šest medalja, četiri srebrne i dve bronzane. Nastupilo blizu 300 takmičara.
M. Čajić – AK Sprint (foto: Srpski atletski savez – fb strana)


Atletika našeg kraja zaslužila je šest odličja na Prvenstvu Srbije u atletici za seniore organizovanom na atletskom stadionu u Kruševcu. Nastupilo je 272 takmičara. Tri kluba iz Šapca, odnosno Badovinaca imali su svoje predstavnike u Kruševcu.

Dva rekorda
Najveća postignuća u Kruševcu, kada su u pitanju rekordi ostvarili su Angelina Topić, skakačica uvis koja je preskočivši 196 cm postavila novi seniorski rekord, izjednačila svetski rekord do 18 godina i postigla najbolji rezultat ove sezone u svetu. Članica je ekipe Top džamp, a trener je njen otac, čuveno ime, Dragutin Topić. Još jedan rekord je postavio Boško Kijanović (OAK Beograd) na 200 metara gde je sa 20,70 prevazišao do sada najbolji rezultat u Srbiji postavljen još 1984.


Najuspešniji od tri bio je badovinački “Sprint”, čiji predstavnici su osvojili četiri odličja. Milan Čajić je doneo dve medalje. Osvojio je srebro u skoku motkom sa visinom od 3 metra i 80 centimetara, dok je bronzano odličje osvojio u trci 110 metara sa preponama u vremenu 17.76. Stepenicu iznad Čajića na postolju preponaša bio je Jovan Čanak, član Vojvodine, dok je šampionsko zvanje zaslužio Luka Trgovčević, predstavnik Omladinskog atletskog kluba Beograd. Šampion u skoku motkom postao je član Vojvodine Đorđe Mijailović. Osim u disciplinama gde je dosegao pobedničko postolje, Čajić se odlično borio i među sprinterima na 100 metara, odnosno u bacanju diska, disciplinama koje mu nisu primarne. Nesumnjivo da bi osvojio Čajić još neko odličje da je, kako je prvobitno planirano, organizovano i Prvenstvo u višebojima.

N. Rosić – AK Sprint (foto: Srpski atletski savez – fb strana)


Ekipi iz Badovinaca medalju je doneo Nikola Rasić, vicešampion Srbije u bacanju koplja. Srebro je doneo hitac od 62 metra i 60 centimetara. Rosić je do starta bio upitan za nastup zbog nedavne povrede. Bolji od njega bio je samo Vedran Samac (Sirmium). Bronzu je osvojio Nikola Breković (K. Mitrovica). U hodanju na 5.000 metara Dušan Blagojević iz badovinačkog Sprinta je osvojio bronzanu medalju uz vreme od 28 minuta i 27 sekundi. Šampion je mladi Jovan Delčev, hodač ekipe Pirot, dok je srebro osvojio bivši olimpijac Predrag Filipović (Vlasotince) kome je ovo bila i poslednja trka u karijeri.

M. Poznanović – AŠK Tempo (foto: Srpski atletski savez – fb strana)


Milica Poznanović, članica AŠK Tempa donela je sebi i svom klubu srebro u bacanju diska. Bila je blizu ličnog rekorda, a hitac od 45,63 metra bio je drugi najbolji na nacionalnom šampionatu. Ulogu favorita opravdala je nekadašnja olimpijka Dragana Tomašević (Sirmium), bronzu je zaslužila Mirjana Dasović (Sirmium).

Ž. Todorović – AK Cer (foto: Srpski atletski savez – fb strana)


Željko Todorović, član ekipe “Cer” nastavio je niz medalja u disciplini 3.000 metara stipl. Do samog kraja je bio u borbi za titulu, a na kraju je osvojio drugu poziciju u vremenu 09:49,53. Trku je okončao iza Miloša Milosavljevića, iskusnog takmičara Košutnjaka, a bronzu Trepči iz Kosovske Mitrovice doneo je Saša Miljković.

D. Blagojević – AK Sprint (Srpski atletski savez – fb strana)


Prema prvobitnom kalendaru, Prvenstvo Srbije za višebojce je trebalo da bude istovremeno kao i Prvenstvo za seniore u višebojima, ali je nadmetanje višebojaca odloženo do daljnjeg, a novi termin će biti naknadno određen.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa