30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ČLAN GRADSKOG VEĆA ŠAPCA ŽIVAN BAJIĆ O SARADNjI GRADA I PRIVREDNIKA

Kinezi najveći investitori

Šabac budućnosti teži da sve veću pažnju posveti saradnji sa privrednicima i izlaženju u susret njihovim potrebama, kako bi se povećala zaposlenost, ali i ekonomski razvila i osnažila lokalna samouprava
Grad Šabac od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, ima partnerski odnos sa svojom državom na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Zahvaljujući snažnoj podršci države, u Šabac je stigla najveća investica u poslednjih 20 godina, a to je kineska kompanija Mint. Ova kompanija izgradila je prvu fabriku u Šapcu na površini od 11 hektara koja je počela sa radom ovog leta, ističe Živan Bajić, član gradskog veća Šapca zadužen za privredu.

POVEĆANjE BROJA ZAPOSLENIH
Predstavnici kompanije Mint, očigledno zadovoljni saradnjom sa čelnicima grada Šapca, odlučili su da kupe dodatnih 10 hektara u Severozapadnoj radnoj zoni i da izgrade i drugu fabriku koja bi trebalo da otpočne sa radom sledeće godine. Kineska kompanija Mint bavi se proizvodnjom delova za automobilsku industriju i plan joj je da u ove dve fabrike u Šapcu zaposli oko 800 radnika, čime na konkretan način potvrđuju podatke da je ukupan broj zaposlenih u Srbiji u prvom kvartalu tekuće godine 2.284.286 lica. Ulaganjem od skoro 100 miliona evra, pomenuta kineska kompanija u Šapcu predstavlja najvećeg stranog investitora koji je Šabac imao u poslednjih 20 godina. Predstavnici kineske kompanije Mint za manje od godinu dana kupili su ukupno 21 hektar zemlje u Severozapadnoj radnoj zoni za 1,47 milion evra. Dolazak svetskog giganta kakav je kompanija Mint i uvođenje najnaprednijih tehnologija u proizvodnji delova za automobilsku industriju unaprediće privredni potencijal grada.

-Nova radna mesta za Šapčane dodatno će smanjiti nezaposlenost, ali i poboljšati životni standard sugrađana. Rukovodstvo Grada Šapca vodi proaktivnu politiku dovođenja investitora u naš grad i na najbolji način predstavlja potencijale Šapca što se pokazuje i prisustvom na konferenciji ,,Mogućnosti investiranja slovenačkih privrednika u opštine i gradove Srbije” koja je održana u Sloveniji. Na konferenciji smo predstavili sve prednosti Severozapadne radne zone.

Izgradnjom kapitalnog projekta, autoputa Ruma-Šabac, novog mosta preko Save i brze saobraćajnice od Šapca do Loznice. Tako će Šabac postati još atraktivnija lokacija za investitore, smatra Bajić. On dalje ističe:“Na teritoriji grada Šapca radi se jedan od najvećih infrastrukturnih projekata države, nov most preko Save koji će biti urađen do kraja 2022, auto-put od Rume do Šapca do septembra 2023. godine, i brza saobraćajnica od Šapca do Loznice koja će biti završena do kraja 2024. godine. Izgradnjom ovog auto-puta do Beograda i Novog Sada će se stizati za 40 minuta. Putovanje od Šapca do Loznice nakon izgradnje ove saobraćajnice trajaće najduže pola sata. Grad Šabac imaće i najbržu drumsku vezu sa zapadnom Srbijom i Republikom Srpskom.

Odlična ponuda Grada i mreža puteva privući će veliki broj investitora, koji će otvoriti nova radna mesta i smanjiti nezaposlenost, čime će se poboljšati životni standard svih naših sugrađana. Ukupna vrednost ove moderne saobraćajnice, koja će povezati Rumu, Šabac i Loznicu u dužini od 78 kilometara je 467,5 miliona evra i finansira se sredstvima iz budžeta Republike Srbije.“

-Severozapadna radna zona Grada Šapca predstavlja najveću industrijsku zonu regiona, a time i najveću razvojnu šansu i komparativnu prednost grada. Prostire se na površini od 600 hektara, od čega je 288 hektara je u režimu slobodne zone. Grad Šabac investitorima nudi zemljište opremljeno celokupnom infrastrukturom: voda, struja, gas, atmosferska i kanalizaciona mreža, pristupni put do parcele i mogućnost poslovanja u režimu slobodne zone. U Severozapadnoj radnoj zoni u ovom trenutku posluje 37 firmi.

Realizacija projekta izgradnje autoputa kao i infrastrukturno opremanje Severozapadne radne zone sredstvima iz budžeta Grada, omogućiće dugoročne efekte kroz povećan broj kompanija u Severozapadnoj radnoj zoni, kao direktne posledice obezbeđenih uslova za nesmetano poslovanje, a samim tim i povećan broj zaposlenih što direktno dovodi do jačanja lokalnog budžeta i mogućnosti za dalja, obimnija ulaganja u svim oblastima. Istovremeno, unaprediće se uslovi poslovanja postojećih kompanija koje svoje poslovanje ostvaruju u okviru Severozapadne radne zone, potencira ovaj gradski čelnik.

Živan Bajić,
član gradskog veća šapca zadužen za privredu, Foto: "Glas Podrinja"


KVALITETAN ODNOS PREME PRIVREDNICIMA
Da bi što efikasnije bio na usluzi privrednom sektoru, Grad Šabac je formirao Privredni savet – savetodavno telo gradonačelnika, čiji su osnovni zadaci da donosi zaključke, preporuke i mišljenja od važnosti za unapređenje poslovne klime na teritoriji Šapca, da navedene akte dostavlja Skupštini, Gradskom veću i gradonačelniku sa predlogom za preduzimanje odgovarajućih mera iz nadležnosti tih organa, da pruža podršku gradonačelniku i Gradskom veću u odlučivanju u vezi sa svim drugim ekonomskim i razvojnim programima. U Savetu se trude da pažljivo slušaju potrebe privrednika u Šapcu i da na najbolji mogući način ispune njihove zahteve koji će doprineti unapređenju njihovog poslovanja.

-Predstavnici grada Šapca imaju odličan odnos sa privrednicima. Kvalitetan odnos sa njima trebalo bi da bude primaran svakoj lokalnoj samoupravi. Kreirenje partnerskog odnosa sa privredom predstavlja dug proces, koji zahteva mnogo razumevanja sa obe strane. Privredni savet grada Šapca ima 15 članova, od toga je 8 renomiranih predstavnika privrede, objašnjava Bajić.

Lokalna vlast u Šapcu po njegovim rečima odlučna je u stvaranju podsticajnog poslovnog okruženja za investitore i razvoj biznisa, što potvrđuje i posedovanje sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju od 2016. Godine. Prethodne godine uspešno su prošli nadzornu proveru i ponovo ispunili kriterijume Programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi. Navedeni Sertifikat o povoljnom poslovnom orkuženju jedinstveni je program za poboljšanje i usklađivanje uslova za poslovanje, podsticanje ekonomske saradnje i privlačenje novih investicija u regionu Jugoistočne Evrope.

OBUČENA RADNA SNAGA
Budžet grada Šapca za 2022. godinu najveći je u istoriji grada i iznosi pet milijardi i 365 miliona dinara. Ovaj budžet je za četvrtinu veći u odnosu na onaj kada je Srpska napredna stranka preuzela rukovođenje gradom.

-Naša gradska vlast pokazala je da se prema budžetu odnosi odgovorno i sa pažnjom dobrog domaćina, a budžet se koristi u najboljem interesu svih građana, uz poseban akcenat na sprovođenje kapitalnih projekata, smatra Bajić

U Šapcu posluje 1456 privrednih društava i 3391 preduzetnika. Na teritoriji Grada ima 42.496 (jun 2021.) zaposlenih lica, a stopa nezaposelnosti je 6,52% (april 2022.) po evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

-Grad Šabac će i u narednom periodu činiti sve kako u njemu ne bi bilo nezaposlenih ili kako bi se broj nezaposlenih sveo na najmanju moguću meru, tj. na stopu nezaposlenosti koju imaju i najrazvijenije evropske zemlje. Najbolji način za to jeste dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta. Uslov koji je neophodan da bi se to desilo, jeste obrazovana i obučena radna snaga. Iz tog razloga, naš grad finansira obuke za nezaposlena lica i to: obuka za rad na računaru, obuka za engleski jezik, obuka za operativno korišćenje 3D štampača, obuka za montere/specijaliste za solarno-toplovodne sisteme, obuka za proizvodnju jestivih pečuraka, obuka za instalaciju fotonaponskih sistema.

Obuke se finansiraju iz sredstava Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Šapca. Namenjene su podizanju kvaliteta ponude na tržištu rada, odnosno nezaposlenim licima koja žele da povećaju svoju mogućnost zapošljavanja. Sticanjem novih znanja i veština koje se usvoje tokom obuke, nezaposlenima se pruža mogućnost više za aktivno učestvovanje na tržištu rada, a samim tim lakše pronalaženje posla i sticanja sopstvenih izvora prihoda. Ove obuke predstavljaju meru aktivne politike za zapošljavanje lica koja se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje grada Šapca.

Gradska uprava navedene obuke realizuje sa Centrom za stručno usavršavanje koji je akreditovana ustanova za organizovanje obuka odraslih. Sva lica prilikom završene obuke dobijaju sertifikat o završenoj obuci, potencira naš sagovornik.

Grad Šabac kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu definiše prioritete i ciljeve politike zapošljavanja u 2022. godini i utvrđuje programe i mere koji će se realizovati na teritoriji grada Šapca, kako bi se dostigli ciljevi i postiglo održivo povećanje zaposlenosti. Ove godine LAPZ-om je predviđeno 13 programa, za čiju realizaciju je iz budžeta grada opredeljeno 139 miliona dinara.

-Od Šapca smo stvorili grad koji svima pruža šapnsu. Trudimo se da kreiramo poslovno okruženje koje za cilj ima da omogući još bolje uslove za rad privrede i svih zaposlenih u njoj, jer poboljšavanjnjem kvaliteta života onih koji rade i žive u Šapcu radimo na tome da Šabac postane Grad budućnosti! Naglašava u zaključku Bajić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa