14. jul 2022.14. jul 2022.
FK Železničar ostaje u sećanju (foto: knjiga „Sto godina fudbala u Šapcu“ A. Đ.)

FK Železničar ostaje u sećanju (foto: knjiga „Sto godina fudbala u Šapcu“ A. Đ.)

55 GODINA OD OSNIVANjA FK ŽELEZNIČAR

Bio jednom jedan „Želja“

Mlađi se ne sećaju, nešto stariji su čuli, a najiskusniji pamte. Bio jednom jedan Železničar, nije sarajevski, lajkovački, smederevski, pančevački, već šabački. Postojao je kratko, pod svojim imenom svega 24 godine, još koju deleći naziv sa još jednim sportskim kolektivom, da bi na kraju ostao samo deo sećanja.

Sve je počelo pre tačno 55 godina. Šesnaestog dana jula 1967. godine objavljeno je da počinje s radom Fudbalski klub „Železničar“, kao zajednički klub železničara, poštara i prevozničkog preduzeća „Sedmi jul“. Naravno, bio je klub otvoren za sve koji žele da se priključe i pomognu u radu. Inicijator i prvi predsednik kluba bio je Brana Gavrilović, sekretar Čedomir Ilića, a uz njih okosnicu kluba činio je nekdašnji kapiten i jedan od najboljih igrača u istoriji „Želje“ Vladimir Petrović Lale Žuća koji je nedavno napustio životnu scenu. Njih trojica behu tu od osnivanja, na početku u različitim ulogama, a onda i zajedno u rukovodstvu.

Prvi trener kluba bio Miodrag Todorović – Mija Rnja. Put „železničara“ iz Šapca bio je kratak, ali vrlo uspešan. Počeo je u najnižem rangu, odmah se plasirao u viši rang 1968, a potom napredovao još jedan stepenik osvajanjem vicešampionske titule 1969. u ligi Fudbalskog područja Šabac. Sedamdesetih se domogao viših rangova, zone već na početku. Najveći domet Druga srpska liga. Najveći klupski uspeh je osvijanja Kupa OFS Šabac 1974. godine kada je u finalu 3. aprila savladao Mačvu 1:0 golom Markovića u 99. minutu. Ovaj pehar omogućio je Šapčanima meč za titulu pobednika Kupa Podrinja, no tu su poraženi od Loznice 2:0.

U srca Šapčana je Železničar brzo ušao, bio je praćen, voljen, razvio je posebne rivalitete sa gradskim rivalima, pre svih Radničkim, a potom i šabačkim Borcem. Najsupešniji igrač kojeg je ovaj kraj dao, Miroslav Đukić, upravo iz Železničara je prešao u Mačvu, a potom krenuo put Beograda i Španije. Mnogi fudbalski internacionalci iz našeg kraja važne korake napravili su u ovom klubu kaleći se za veće izazove i jače lige.

Krajem osamdesetih Železničar stagnira, da bi, kao član Okružne lige fuzionisanjem sa OFK Letnjikovac postao FK Železničar Letnjikovac, no to je samo odložilo i konačni kraj kada se i definitivno ime preselilo u istoriju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa