28. jul 2022.28. jul 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

DOGAĐAJI:

Pozivnica Šapčanima na Sabor violinista Srbije

Promocija Sabora violinista Srbije koji će 19, 20. i 21. avgusta biti održan u Pranjanima organizovana je prošlog četvrtka na gradskom trgu u Šapcu. Tom prilikom, u ime organizatora, Gvozden Nikolić uručio je gradonačelniku dr Aleksandru Pajiću pozivnicu, koja je ujedno upućena i svim stanovnicima našeg kraja da narednog meseca dođu na manifestaciju u srcu Srbije, na pola puta od Takova do Miloševe Dobrinje.

Čačak, Gornji Milanovac i takovski kraj su mesta u kojima bez ovog instrumenta ne prolazi nijedno slavlje.

-Nekako mislim da je Jevrem Obrenović, najmlađi Milošev brat, ostavio i te kako traga u ovom prelepom gradu na Savi. Zato sam ovde da vas pozovem u ime mojih zemljaka, Pranjanaca i tog dela naše zemlje, na Sabor violinista Srbije na koji se do danas prijavilo oko 40 sjajnih takmičara. Violina je podjednako draga i ovde u Šapcu i u Gornjem Milanovcu. Pozivnica gradonačelniku je ujedno poziv za sve građane Šapca, Podrinja i ovog dela Srbije da dođu u Pranjane u dane svetkovine posvećene violini- naveo je Nikolić. Pajić je podsetio da violina u Šapcu ima dugu tradiciju, istakavši da je siguran da će u Pranjanima veliki broj šabačkih virtuoza učestvovati na ovom takmičenju.

-Zadovoljstvo mi je što možemo da ugostimo Gvozdena Nikolića i karavan veselja „Veselu fabriku“ večeras u Šapcu. Šapčani su već osvajali zlatne violine na ovom takmičenju i siguran sam da će ih i ovog puta biti mnogo koji žele da učestvuju na takmičenju zbog takmičarskog duha, ali i zbog tradicije Cicvarića s kraja 19. i početka 20. veka, kao i one dece koja uče violinu u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“. Ovo je dobra prilika za grad Šabac, koji jeste grad violine, harmonike i dobre narodne muzike i mi ćemo to promovisati ubuduće- naglasio je Pajić.
Učenica petog razreda Muzičke škole Tina Marjanović, koja je 2019. nagrađena na tom takmičenju, pokušaće i ove godine da osvoji odličje.

-Ljubav prema violini je potekla od moje mame, jer je njena ideja bila da počnem da sviram i od tada mi je taj instrument sve na svetu. Na festivalu je bilo jako lepo i zanimljivo, idem i ove godine i daću sve od sebe, a drugim takmičarima takođe želim sve najbolje- rekla je Tina.

U petak, 19. avgusta, biće održano takmičenje mladih violinista i koncert „Panorama benda”, u subotu, 20. avgusta, takmičenje violinista seniora, koncert Branka Ristića i Saše Petrovića, dok je u nedelju koncert Zorice Brunclik i Miroljuba Aranđelovića Kemiša.
D.D.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa