11. avgust 2022.11. avg 2022.
Vicešampion sveta: Žarko Krajišnik (foto: priv. fb arhiva)

Vicešampion sveta: Žarko Krajišnik (foto: priv. fb arhiva)

TEKVONDO: SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

Žarkov put od srebra

Dupla vicešampionska titula. Ponovljen rezultat iz Taškenta 2019. Četiri pobede vodile do srebra. Najvceći uspeh srpskog tekvondoa na Prvenstvu. Šabac imao još dva predstavnika
Tri godine posle dalekog puta u Taškent i povratka sa medaljom od srebra na grudima, odnosno zvanjem svetskog vicešampiona među tekvondistima kadetima, šabački borac Žarko Krajišnik doneo je odličje istog sjaja, samo ovaj put sa bliže destinacije i juniorskog nivoa. Ukratko, na Svetskom juniorskom prvenstvu u tekvondou čiji je domaćin bila Sofija, reprezentativac Srbije i član Tekvondo kluba „Šabac“ Žarko Krajišnik osvojio je drugo mesto, ponovio svoj najveći uspeh u karijeri i ostvario najveći rezultat za srpski tekvondo na ovom prvenstvu.

Krajišnik je nastupao u kategoriji do 68 kg. U prvom kolu je savladao Iračanina Jorana Abdulkadira što mu je donelo plasman u šesnaestinu finala gde ga je čekao španski reprezentativac Adrian Liste Salanova. Trijumfom je Šapčanin obezbedio sebi četvrtfinale gde je ponovo morao protiv Azijata, i to sa dalekog istoka gde je tekvondo domaći sport. Tajland je predstavljao Supavit Sukaim koji je bio i odmorniji, jer je kolo ranije bez borbe izborio novi krug posle diskvalifikacije svog rivala Kolumbijca Garsije. Iako umoirniji, Krajišnik je odlično kontrolisao meč obezbedivši sebi medalju.

Pre tri godine je od svog trenera Miloša Lazića koji je i sada bio sa njim dobio savet da šampioni ne staju na medalji, nego teže narednom koraku. U polufinalu ga je čekao Kazahstanac Batirkan Toleugali. Odlčnu borbu Krajišnik je rešio u svoju korist i zakazao veliko finale. Izjednačen duel nijanse su opredelile na stranu Italijana Alesandra Manđionea koji je zaslužio zlato, dok je Žarko juniorski vicešampion sveta. Za Šampionat su ga pripremali treneri Jovan Dedić i Miloš Lazić koji je bio sa njim u bugarskoj prestonici.

Šabački tekvondo je imao još dva predstavnika na juniorskom planetarnom šampionatu. Krajišnikov klupski kolega Uroš Belanović nastupao je u kategoriji do 55 kg. Zaustavio ga je Indijac Šaurja Čakravarti. Nemanja Ilić (Viner Čivi) branio je boje Srbije u kategoriji do 48 kg. Njega je savladao Britanac Oven Blant, kasniji četvrtfinalista.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa