25. avgust 2022.25. avg 2022.
Selu preti nestanak
SVE VIŠE PRAZNIH KUĆA U MAČVI

Selu preti nestanak

U prošlom popisu, samo u selima opštine Bogatić manje 2.650 ljudi. Škole sve teže formiraju odeljenja, a sveštenici se žale da tri puta više drže opela nego krštenja. S tim u vezi groblja postaju sve tešnja, a zahtevi iz mesnih zajednica za njihovim proširenjem učestaliji
Opstanak Srpskog sela danas, sasvim je ugrožen. Na to ukazuju brojni podaci, a ponajviše oni koji dolaze iz škola i crkava. Hroničari sela sa kojima smo razgovarali dramatično upozoravaju: „Štaće nam država bez sela“.

Tako primera radi u Mačvanskom okrugu od 220 sela, 50 bi mogla tokom narednih desetak godina potpuno nestati sa geografske karte, jer u njima godišnje tri puta više ljudi umre, nego što se rodi. Vrlo ilustrativan primer dolazi iz opštine Bogatić u kojoj je prema popisu iz 1991. godine manje 2.650 ljudi. To je red veličina dva omanja mačvanska sela tipa Banovo Polje. I koliko god se ovdašnji žitelji opirali negativnoj činjenici u odnosu na demografsku situaciju, brojke su neumoljive i savršeno ilustruju tešku situaciju.

Naime škole ostaju bez dece, a prosvetni radnici se žale da sve teže formiraju „puna“ odeljenja kako to zakon zapoveda. S tim u vezi je i sve izraženiji problem tehnološkog viška prosvetara.
Meštani sela umiru ili napuštaju vekovna ognjišta svojih očeva ili dedova u potrazi za poslom i boljim životom. Uglavnom odlaze u velike gradove ili inostranstvo.

-Selima su neophodni manji industrijski pogoni, gde bi se mladi zaposlili i prerađivali sirovine koje bi proizvodili na njivama. Njihova sudbina mora biti vezana za taj posao. Moraju od toga imati korist, naročito uz sve ostale uslove, primera radi na kulturnom planu, koje imaju gradovi, kaže Miomir Filipović, predsednik Udruženja „Zavičaj“ iz Sremske Mitrovice, koje se između ostalog bori za obnovu srpskog sela. Filipović ističe da je rodno mesto Srbije selo i s tim u vezi traži zakonsku zaštitu sela, imajući u vidu njegovo učešće u ukupnom ekonomskom razvoju države.

Milan Popović, ugledni domaćin iz Mačvanskog Metkovića tvrdi da je na selu sve više praznih kuća. U većini je malo ljudi. Preovlađuju stariji. Trgovci nekretninama kažu da je i kupaca seoskih kuća malo, bez obzira na nisku cenu.

Seoska groblja po Mačvi sve su tešnja, upozoravaju iz mesnih zajednica i sve češće zahtevaju od opštine Bogatić kupovinu novih parcela za groblja.

Sumornu sliku sela danas upotpunjuju izvaljene kapije, dvorišta nepometena... Na sreću ima i suprotnih primera.

Svejedno, sveštenici u skoro svakom selu konstatuju da imaju mnogo više opela nego krštenja.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa