25. avgust 2022.25. avg 2022.
Prelomna godina za duvandžije
ALEKSANDAR FIRAUNOVIĆ IZ UZVEĆA

Prelomna godina za duvandžije

Najveći proizvođači duvana u Mačvi su poljoprivrednici iz Uzveća. To je više puta konstatovano prilikom različitih komentara u javnosti, kao i činjenica da je svojevremeno u ataru ovog mačvanskog sela gajeno oko 400 hektara duvana, te da su mnoge „lepe kuće“ „nikle“ na ovoj proizvodnji. Sa tim se slaže i jedan od najvećih proizvođača duvana u Uzveću Aleksandar Firaunović Rumbić koji ove godine ima 12 hektara duvana i sedam sušara.

-Obrađujemo sa zakupom oko 50 hektara zemlje. Ovoga puta imamo 12 hektara pod duvanom, koji proizvodimo od 2000. godine. Situacija se iz godine u godinu, kada je proizvodnja duvana u pitanju menjala, uvek na štetu proizvođača, što je izraženo i u drastičnom smanjenju površina pod ovom kulturom.

Teška ovogodišnja situacija i umanjenje prinosa zbog suše biće prelomna za duvandžije. Verujem da će trend odustajanja biti nastavljen.

Samo oni koji su navodnjavali usev mogu očekivati nešto više, ovako doćiće do drastičnog podbačaja u proizvodnji. S druge strane ni cena prve klase od 3,4 evra po kilogramu plus PDV za nas nije prihvatljiva imajući u vidu ogromna poskupljenja neophodnih ulaganja. Primera radi samo je pelet sa 150 evra po toni poskupeo na 380. Neophodno veštačko đubrivo je skuplje 200 odsto.

Sdruge strane je nedostatak radne snage, a samo priprema jedne manje sušare košta 23 do 24.000 dinara, kaže Firaunović.

Iz godine u godinu broj proizvođača duvana u Uzveću opada, a s tim u vezi i površine pod ovom kulturom su upola manje nego ranije. Problemi su usložnjeni zbog ovogodišnje suše, te se ova godina ocenjuje kao prelomna za duvandžije, ocenjuje naš sagovornik ispred Udruženja proizvođača duvana Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa