1. septembar 2022.1. sep 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Stipendisti Grada sa fakulteta društveno- humanističkih nauka

Kada nešto zaista želite, nađete način da to i ostvarite

Kao ubedljivo najvažniji faktor za uspeh u poslu i, uopšte, u životu, u svakom trenutku izdvajam samopouzdanje. Vera u sebe donosi uspeh. Pored toga, tu su ljubav prema onome što radite, kao i posvećenost, rad, trud i stalno usavršavanje
Studenti fakulteta društveno- humanističkih nauka Nataša Đokić, Lazar Đurđević i Aleksandar Sekulić, zbog izuzetnog uspeha, dobitnici su gradskih stipendija za prošlu školsku godinu. Oblasti kojima se bave su različite, ali im je zajednička jasna orijentisanost ka cilju i postizanju uspeha u budućem zanimanju. Svesni da to putovanje neće biti lako, spremni su na sve moguće prepreke na njegovim stanicama, znajući da su teškoće sastavni deo procesa obrazovanja, kao i samog života, a na nama je kako ćemo se sa njima suočiti i koliko ćemo u sebi pronaći snage i sposobnosti da ih savladamo.

Nataša je studentkinja opšteg smera Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Kaže da se za pravo opredelila jer je, pored medicine, oduvek interesovalo. Druga ljubav je pobedila i odlučila se da krene manje poznatim i neizvesnijim putem na kome je već dve godine.

Nataša Đokić, Foto: "Glas Podrinja"


-Neću kriti da je medicina uvek bila u prednosti, ali ipak sam želela da napravim promenu i upustim se u nesto novo u čemu se do sad nisam oprobala. Ta oblast mi nije bila nepoznata, budući da sam završila Medicinsku školu, ali o pravu nisam znala mnogo. Zamišljala sam ga kao niz pravila koje treba naučiti napamet i kasnije primenjivati u praksi, ali se tokom studija ispostavilo da je mnogo više od toga i da mi pruža sveobuhvatniji pogled na svet- objašnjava Nataša, koja je prvu godinu završila sa prosekom 9,33.

Trud i odricanje rame uz rame
Stipendija znači, ali nije glavni zadatak imati visoke ocene, već sticati znanje koje će joj pomoći da se ubuduće što posvećenije bavi svojim zanimanjem.

-Visok prosek mi nije primarni cilj, došao je kao nagrada za uloženi trud. Stipendija mi znači i predstavlja podsticaj da nastavim da se trudim i ubuduće, jer je to neki dodatak na ono što sam već stekla, a znanje samo po sebi nema cenu- podvlači.

Da bi bili uspešni, neophodno je da nešto zaista žele, da postave sebi cilj, ulože trud koji nekad zahteva i odricanja


Budućim kolegama poručuje da pravo nije samo zanimanje, već način razmišljanja.

-Ako se za pravo odluče jer ga zaista vole, mislim da im neće biti teško, ali ako ga posmatraju isključivo kao posao, može biti izuzetno teško. Da bi bili uspešni, neophodno je da nešto zaista žele, da postave sebi cilj, ulože trud koji nekad zahteva i odricanja. Ume da bude teško, ali ne treba odustajati- ističe ona i dodaje da je njen izbor u budućnosti jasan.

-Želim da dam svoj doprinos kroz pravo našoj državi i gradu kao zahvalnost za to što nas Grad podržava sada kada nam je podrška potrebna- poručuje Nataša.

Aleksandar Sekulić završio je treću godinu Ekonomskog fakulteta u Subotici, studijski program finansije, bankarstvo i osiguranje. Prethodno je pohađao Šabačku gimnaziju, opšti smer, pa su, pošto nije odabrao srednju stručnu školu, sve opcije za buduće zanimanje dolazile u obzir.

Aleksandar Sekulić, Foto: "Glas Podrinja"


-Moga sam da upišem bilo koji fakultet, ali sam odabrao ekonomiju. S obzirom na to da time želim da se bavim u budućnosti, upisao sam smer finansije, bankarstvo i osiguranje- objašnjava Aleksandar.

Tokom studija se pokazalo da je doneo ispravnu odluku i da su mu očekivanja od fakulteta ispunjena.

-Trenutni prosek mi je 9,80, dok sam treću godinu završio sa svim desetkama. Trud, rad, upornost i dobra organizacija su preduslov za to. Kada nešto želite i volite, na vama je da nađete način kako to da ostvarite. Primao sam državnu stipendiju koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ove godine sam postao i stipendista grada Šapca. Drago mi je što naš grad na ovaj način podržava mlade ljude i nagrađuje ih za postignute rezultate- podvlači.

Kada nešto želite i volite, na vama je da nađete način kako to da ostvarite


Trenutno je na stručnoj praksi u Narodnoj banci Srbije, a turdi se da se pored studiranja bavi i volonterskim radom.

Jasan cilj trasira put
-Jedno vreme sam bio član međunarodne organizacije studenata AIESEC, koja postoji u više od 100 zemalja sveta. Pored toga, član sam organizacije studenata Ekonomskog fakulteta, gde imam priliku da zajedno sa svojim kolegama organizujem stručna predavanja, humanitarne akcije, konferencije i slično. Neretko prisustvujem različitim obukama i kursevima iz oblasti ekonomije. Naravno, nastojim da provodim vreme sa svojom porodicom, prijateljima. Od pete godine bavim se folklorom. I dan danas volim da odem na probe i nastupam na koncertima kad god sam u prilici- dodaje.

Posle osnovnih, želeo bi da upiše i master studije, jer veruje da se ulaganje u obrazovanje isplati na duže staze.

-Poručio bih mladima da imaju svoje ciljeve, da znaju šta žele, veruju u sebe, da budu vredni, da rade na sebi i budu najbolji što mogu- zaključuje on.

Lazar Đurđević završio je drugu godinu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i odluka o tom izboru je bila veoma laka.

Lazar Đurđević, Foto: "Glas Podrinja"


-Od četvrte godine se bavim sportom i to je ono što me je oduvek ispunjavalo. DIF je jedini predstavnik takve vrste fakulteta, pa samim tim nije bilo nedoumica oko moje želje za daljim usavršavanjem- kaže odlučno.

Prosečna ocena tokom studija iz godine u godinu je rasla, pa je prvu završio sa 9.80, dok je u drugoj zabeležio prosek 9.92.

Što se tiče samih stipendija, mogu reći da je to jedna odlična stvar, jer je lepo znati da nas Grad podržava i stoji iza svojih studenata


-Pored gradske, dobitnik sam i državne stipendije. Pitanje koliko je teško ostvariti visok prosek može da se posmatra iz dva ugla. Ako me pitate da li je gradivo i sve što se uči teško, odgovor je da, ali to je sasvim normalno i očekivano. Ni u jednom trenutku se nisam dvoumio, jer osoba koja ima jasan cilj i koja voli ono što radi, ne može da ima poteškoće na putu ka uspehu. Što se tiče samih stipendija, mogu reći da je to jedna odlična stvar, jer je lepo znati da nas Grad podržava i stoji iza svojih studenata, a takođe predstavlja i dodatni motiv za sve nas da više radimo, učimo, u mom slučaju i treniramo- naglašava on.

Najvažnije je da čovek veruje u sebe i onda mu nijedna prepreka ne izgleda nepremostivo.

-Kao ubedljivo najvažniji faktor za uspeh u poslu i, uopšte, u životu, u svakom trenutku izdvajam samopouzdanje. Vera u sebe donosi uspeh. Pored toga, tu su ljubav prema onome što radite, kao i posvećenost, rad, trud i stalno usavršavanje. Nakon završetka osnovnih studija, naredni cilj su, naravno, master i doktorske studije- zaključuje Lazar.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa