22. septembar 2022.22. sep 2022.
Obimni radovi na crkvi u Jaloviku
OPŠTINA VLADIMIRCI

Obimni radovi na crkvi u Jaloviku

Poseta, po površini, najvećem selu u Opštini Vladimirci i hramu Svetog apostola Luke protekla je u prisećanju na prvu crkvu brvnaru pre tri veka i sadašnji rad mladih neimara na umivanju crkve koja je po veličini druga posle Šabačke crkve. Pa tako osta za pamćenje da je prva crkva brvnara urađena 1727.godine, druga crkva brvnara 1817, prva zidana crkva podignuta 1861.godine a sadašnji impresivni hram 1934. godine. Prebogata priča besedi i o odanosti i veri meštana sada sela Jalovik i Zvezd a nekada i većeg broja sela.

Radove izvodi tim od mladih porodičnih ljudi, vrednih znalaca posla koji imaju brojne potomke. Dva Milana, Dalibor, Darko, Marko, Živislav, Sića i Beli, istrajni su u želji da ostanu na selu i njihovi potomci jer vele, lepšeg kraja od Posavine nema a crkva je vazda okupljala živalj pa treba da ostane lepa na mnogaja ljeta.



Vredni paroh, protonamesnik Ivan Malešević zadovoljno dodaje da je sadašnja rekonstrukcija crkve od temelja do krova bila neophodna da su radovi prošle i ove godine vredni 3,5 miliona dinara:

„Ova pomoć Lokalne samouprave i predsednika opštine Gorana Zarića vredna je svakog poštovanja. I donacije su itekako bitne a tu ističemo Živislava Mišu Gajića i porodicu koji su darovali crep za krov crkve, Darka S. Gajića iz Jalovika, koji je dao boje i lepkove za fasadu, Milovana Nedeljković iz Zvezda a sve pod budnim okom predsednika crkvenog odbora Živadina Gajića. Uz donatore koji su izdvojili značajna sredstva učestvovala je i cela parohija, već koliko je ko mogao. Radovi će se nastaviti i sledeće godine, govorio je u dahu neumorni mladi sveštenik ponosan na dosada urađeno.

A u selu ističu i odbornika Branimira Kovačevića koji je skupljao novac u delu Jalovika da se pripomogne da hram blista i u ovoj fazi radova a tu dodaju i drugog odbornika Dragišu Milisavljevića i sve koji su prikupljali novac.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa