6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Foto: Glas Podrinja, dr Dragana Radojičić  pomoćnik direktora  Zavoda za javno zdravlje Šabac

Foto: Glas Podrinja, dr Dragana Radojičić pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac

POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Imunitet se stiče na vreme

Imunizacija protiv sezonskog gripa u Mačvanskom okrugu počela je u ponedeljak. Vakcinaciju u Šapcu sprovodi Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”, dok je raspodela vakcina realizovana preko Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Na području grada, imunizacija će se sprovoditi na vakcinalnom punktu koji se nalazi pri Službi za kućno lečenje i negu, u periodu od 08-20 časova, kao i kod izabranog lekara u Drugoj zdravstvenoj ambulanti, u Četvrtoj zdravstvenoj ambulanti, ambulanti u naselju Čavić i u ambulanti na Letnjikovcu.
Sugrađani koji žive na seoskom području, mogu se vakcinisati u ambulantama u: Majur, Štitar, Jelenča, Orid, Jevremovac, Varna, Volujac, Tabanović, Slepčević, Dobrić, Mačvanski Pričinović, Drenovac, Ševarice, Petlovača, Lipolist, Zminjak, Ribari i Prnjavor – u radno vreme ambulante.

-Stigle su obe vrste vakcina, i četvorovalentne i trovalentne. Četvorovalentnih smo dobili 18.440 doza, a trovalentnih 1.200 doza i podeljene su domovima zdravlja u Okrugu. Trovalentnu vakcinu mogu dobiti građani starosti od 18 do 65 godina, a četvorovalentnu svi stariji od 6 meseci.

Kontraindikacije se mogu javiti samo u slučaju alergije na neki od sastojaka vakcije i ne mogu da ih prime pacijenti u nekom težem akutnom stanju. Vakcinacija se preporučuje, pre svega, starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, ali ih mogu dobiti svi koji žele, navodi dr Dragana Radojičić pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Virus gripa još nije registrovan u Srbiji i imunizacija je početa na vreme, kako bi se do njegove pojave stvorila antitela i imunitet.

Predstavnici domova zdravlja iz Okruga imali su u utorak radni sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović - Batut” čija tema je bila imunizacija.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa