6. oktobar 2022.6. okt 2022.
Nastavak tradicije
XVI Srpski simpozijum o hidrogeologiji

Nastavak tradicije

Veliki je značaj XVI Simpozijuma usled statusa i ugroženosti korišćenja podzemnih voda u XXI veku, uloge u istraživanju i korišćenju geotermalnih izvora energije, vodosnabdevanja, razvoja banjskih i velnes centara. Najavljeno je učešće gostiju po pozivu, predstavnika nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i institucija. Učesnici su došli iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i domaćina, Srbije
Povodom obeležavanja velikog jubileja - 125. godina hidrogeologije u Srbiji, u sredu 28. septembra 2022. godine, na Zlatiboru je održana Svečana akademija, kojoj je prisustvovao veliki broj eminentnih stručnjaka i gostiju iz Srbije i zemalja iz okruženja.

U nastavku programa obeležavanja jubileja od četvrtka 29. septembra do nedelje 02. oktobra 2022. godine realizovan je “XVI Srpski simpozijum o hidrogeologiji sa međunarodnim učešćem”.
Simpozijum nastavlja tradiciju najznačajnijeg skupa u hidrogeološkoj struci i nauci u Srbiji i regionu, koji se pet decenija sa uspehom održava. Organizator je Departman za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Srpskim geološkim društvom, Srpskom geotermalnom asocijacijom, Nacionalnim komitetom za Srbiju Internacionalne asocijacije hidrogeologa i Savezom inženjera i tehničara Srbije.

Veliki je značaj XVI Simpozijuma usled statusa i ugroženosti korišćenja podzemnih voda u XXI veku, uloge u istraživanju i korišćenju geotermalnih izvora energije, vodosnabdevanja, razvoja banjskih i velnes centara. Najavljeno je učešće gostiju po pozivu, predstavnika nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i institucija. Učesnici su došli iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i domaćina, Srbije.

Razvoj hidrogeologije u Srbiji započinje krajem 19. veka sa Svetolikom Radovanovićem, Jovanom Žujevićem i Jovanom Cvijićem koji se smatraju pionirima u ovoj oblasti i sa kojima počinje razvoj savremene hidrogeologije.

Po rečima predsednika Srpske geotermalne asocijacije, prof. dr Dejana Milenića, naše podzemne vode su među najkvalitetnijim vodama u Evropi. Srbija obiluje termalnim mineralnim vodama, a posedujemo najviše banjskih mesta u odnosu na broj stanovnika u Evropi. Bogatstvo Srbije ogleda se i u obilju geotermalne energije.Poslednjih desetak godina na Zlatiboru je realizovano mnogo projekata, počev od projekta za vodosnabdevanje i brojnih izvorišta, a turističko naselje koristi geotermalnu energiju, pa je Zlatibor sa razlogom postao mesto prepoznatljivo po eksploataciji geotermalnih resursa.

Predavanja su održali prof.dr Zoran Stevanović i prof. dr Dušan Polomčić, nakon čega su dodeljene svečane povelje zaslužnim institucijama koje su u proteklom periodu dale doprinos razvoju srpske hidrogeologije.

Događaju su prisustvovali i Milan Damnjanović predsednik opštine Bogatić, Goran Zarić predsednik opštine Vladimirci, kao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

7. decembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa