13. oktobar 2022.13. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba u Kulturnom centru

Iz porodičnog albuma Marije Dragojlović

Izložba fotografija iz porodičnog albuma Marije Dragojlović do 21. oktobra je otvorena u Galeriji Kulturnog centra.
Intimno, privatni zapisi pretočeni su umetnička dela velikog formata. U originalu crno -bele fotografije posebnom tehnikom kolorizovane su prilikom izrade dela koja su predstavljena šabačkoj javnosti.

-Izložba iz „Porodičnog albuma Marije Dragojlović“ je samo segment njenog bogatog likovnog opusa, a odabrali smo je zbog duboke povezanosti sa porodicom i svojim rodnim gradom. Godinama gradeći svoj sistem izražavanja, težeći ka duhovnosti i suštini, uspela je da u slikama nerealno pretvori u realno, nemoguće u moguće i zbog toga njeno delo stiće do samog vrha slikarstva. Marijin ukus, mera i stil jesu atributi njenog stvaranja. Ona i dalje gradi, ide svojom stazom na kojoj, ako se bolje zagledate u njeno delo. Čeka arlekina koji će pokazati put – istakla je kustos Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.

Marija Dragojlović rođena je u Šapcu, a diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti 1977. godine u Beogradu, gde danas živi i radi. Bila je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

-Veoma sam vezana za Šabac, svoju porodicu, te su dela način da te svoje emocije oblikujem. Zahvaljujem se svima koji su odlučili da prisustvuju otvaranju izložbe. Posebno porodici i prijateljima – rekla je Marija Dragojlović.


Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada među kojima je Velika nagrada Memorijala Nadežde Petrović i Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona; Nagrada iz Fonda Ivana Tabakovića; Politikina nagrada iz Fonda Vladislava Ribnikara; Nagrada Sava Šumanović za likovnu umetnost; Nagrada na 6. Niškom salonu.

Foto: "Glas Podrinja"


Dela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada, Narodnom muzeju, Muzeju Zepter u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Somboru, Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, Narodnom muzeju u Kruševcu, Narodnom muzeju u Aranđelovcu, Narodnom muzeju u Vranju.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa