13. oktobar 2022.13. okt 2022.
BORBA ŠAPČANA NA VMA JOŠ UVEK TRAJE

Pečurke odnele žrtvu

S.B. (57) koja je prva osetila simtope trovanja pečurkama sa pijace, preminula je na Vojnomedicinskoj akademiji u petak popodne. Od samog prijema na VMA-a žena se nalazila u izuzetno teškom stanju.

Do zaključenja ovog broja, na kućno lečenje su otpuštena tri pacijenta, dok se još četvoro pacijenata nalazi u bolnici. Nezvanično saznajemo da se neki od njih osećaju bolje.

Sedamdesetdvogodišnjoj M.G. određen je pritvor do 30 dana i njoj se na teret stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi sa smrtnim ishodom.

Podsećamo, pre dve nedelje, u sredu, S.B. je, nakon što je jela pečurke kupljene na pijaci „Živinarnik“ osetila prve simptome zbog kojih se obratila lekarima za pomoć. Tokom narednih dana još sedam osoba, među kojima i pet članova jedne porodice, potražilo je pomoć zbog simptoma trovanja. Svi oni su u nedelju i ponedeljak ujutru poslati u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA i tokom narednih dana su bili u teškom stanju.

Sumnja se da su se otrovali zelenom pupavkom, koja je jedna od najotrovnijih pečurki na svetu, a raste na našem podneblju. Samo 20 grama je dovoljno za smrtni ishod. Kada se jave simptomi trovanja toksini su već ušli u krvotok i otkazuju jetra i bubrezi, pa je lečenje izuzetno teško i neizvesno.

Nakon događaja u Šapcu prodaja pečurki bez deklaracije stala je na svim pijacama u Srbiji. Mikološko-gljivarski savez Srbije pokrenuo je inicijativu za zabranu prodaje samoniklih gljiva na pijacama i na otvorenom prostoru.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa