Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
БОРБА ШАПЧАНА НА ВМА ЈОШ УВЕК ТРАЈЕ

Печурке однеле жртву

С.Б. (57) која је прва осетила симтопе тровања печуркама са пијаце, преминула је на Војномедицинској академији у петак поподне. Од самог пријема на ВМА-а жена се налазила у изузетно тешком стању.

До закључења овог броја, на кућно лечење су отпуштена три пацијента, док се још четворо пацијената налази у болници. Незванично сазнајемо да се неки од њих осећају боље.

Седамдесетдвогодишњој М.Г. одређен је притвор до 30 дана и њој се на терет ставља тешко дело против здравља људи са смртним исходом.

Подсећамо, пре две недеље, у среду, С.Б. је, након што је јела печурке купљене на пијаци „Живинарник“ осетила прве симптоме због којих се обратила лекарима за помоћ. Током наредних дана још седам особа, међу којима и пет чланова једне породице, потражило је помоћ због симптома тровања. Сви они су у недељу и понедељак ујутру послати у Национални центар за контролу тровања на ВМА и током наредних дана су били у тешком стању.

Сумња се да су се отровали зеленом пупавком, која је једна од најотровнијих печурки на свету, а расте на нашем поднебљу. Само 20 грама је довољно за смртни исход. Када се јаве симптоми тровања токсини су већ ушли у крвоток и отказују јетра и бубрези, па је лечење изузетно тешко и неизвесно.

Након догађаја у Шапцу продаја печурки без декларације стала је на свим пијацама у Србији. Миколошко-гљиварски савез Србије покренуо је иницијативу за забрану продаје самониклих гљива на пијацама и на отвореном простору.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa