Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Не би требало одустати од конзумирања гљива,  али је едукација неопходна, Фото: Гљиварско друштво Ваљево

Не би требало одустати од конзумирања гљива, али је едукација неопходна, Фото: Гљиварско друштво Ваљево

ДРАГИЋ ТОМИЋ: ОСНОВНО ПРАВИЛО У ВЕЗИ СА ГЉИВАМА ЈЕ ДА НЕМА ПРАВИЛА

Игра са судбином

Нико није надлежан, ниједна инспекција, а животи страдају. Има начина да се утврде чињенице о којим врстама се ради. Различите врсте гљиве нападају различите органе а сам поступак лечења је другачији. Чини ми се да је у “шабачком случају” реч о зеленој пупавки
Шапчани су ових дана у неверици због ситуације у којој се нашла неколицина суграђана. Услед последица конзумирања отровних печурака седморо је на лечењу на ВМА, а једна особа је преминула.

Разговарали смо са инжењером шумарства Драгићем Томићем, председником Гљиварског друштва Ваљево, чији је циљ едукација о правилном сакупљању гљива и заштити од тровања.

Инжењер шумарства, Драгић Томић, заинтересовао се за гљиве у одласцима на терен и окупио истомишљенике
у Гљиварско друштво Ваљево, Фото: Гљиварско друштво Ваљево


Шта видите као главни проблем за ситуацију у којој су се нашли пацијенти из Шапца?
- Нико није надлежан, ниједна инспекција, а животи страдају. Ова материја законски није уређена. И ова ситуација ће проћи и ништа се неће променити, а тровање гљивама догађа се скоро сваке године. Људи умиру, а често се не зна да је разлог смрти управо тровање гљивама. Да нису шабачки лекари препознали и послали пацијенте на лечење на ВМА, исход би био кобан. Био сам у ситуацији да купујем отровне гљиве на пијаци у Ваљеву да неко други не би купио. Не могу никоме да забраним да их продаје, јер нисам надлежан. Шта бих друго могао да урадим?

Кажу да су гљиве биле „поломљене“, па је тешко установити о којој је реч?
- Има начина да се утврде чињенице о којим врстама се ради. Пошто различите врсте гљива нападају различите органе, сам поступак лечења је другачији. Уколико постоји дилема, ваљевски лекари, са којима смо остварили сарадњу, у сталној су вези са нама. Такође, увек је неко од наших људи на пијаци и врши контролу које се гљиве продају. Мени се чини да је у „шабачком случају“ реч о зеленој пупавки. Сам шешир ове печурке довољан је да усмрти троје људи. То је игра са судбином.

Не би требало одустати од конзумирања гљива, али је едукација неопходна,Фото: Гљиварско друштво Ваљево


Шта је још карактеристично за тровање зеленом пупавком?
- Она блокира рад бубрега, јетре. Важно је обратити пажњу на прве симптоме. У почетку дође до мучнине, која брзо прође. Када наиђе следећи талас, већ је касно, наступа блокада јетре и пад у кому. Ту скоро да нема спаса. Познато је да су тровања на дворовима била баш зеленом пупавком. Од изузетне је важности утврдити која је врста гљиве да би се применило адекватно лечење.

не треба се играти, сваки пут се може заменити јестива печурка неком другом која је ризична. Нису се тровали почетници него они који мисле да знају, Фото: Гљиварско друштво Ваљево


Гљиве су комплексна и релативно непозната област?
- Да, ради се о занимљивој и прилично неиспитаној материји. У једном тренутку могао сам да разликујем око 1.000 врста гљива, а онда сам схватио да нисам ни на почетку. Само у једном роду зека има преко 400 врста. Основно правило у вези са гљивама је да нема правила.

Да је постојало само неколико плаката упозорења на шабачкој пијаци, до тровања неби дошло. Плакати упозорења засигурно би привукли пажњу и продавцима и купцима посебно када виде које су сличности отровних и јестивих гљива


Ипак, уколико неко реши да иде у брање печурака које ће конзумирати, мора имати елеметарно знање?
- У мом искуству нису се тровали почетници, него они који мисле да знају зато што су превише сигурни у себе. Нико не може да рачуна с тим да бере гљиве на месту где су прошле године биле јестиве. Људи који тако размишљају, најчешће настрадају. Почетници су опрезни. Они ће увек повести са собом некога ко има знање.

ИЗ ЗАМРЗИВАЧА НА ВРЕЛО УЉЕ
„ Гљиве можете замрзавати, али нема лаганог одмрзавања, него се одмах „бацају“ на врело уље. Претходно исецкате гљиву, замрзнете и ставите у замрзивач. Када одмрзнете, одмах бацате на врело уље. Солити тек на крају. Нема подгревања. Такође, гљиве се не треба прати по доласку са пијаце. Ако баш мора, онда их ставите под млаз воде, јер потапањем упијају воду и постају теже сварљиве. Избегавати их увече, посебно старији и деца. Од целог оброка, само трећина треба да буду гљиве.“




Шта предлажете када је у питању брање и конзумирање гљива?
- Хитно би требало одштампати плакате упозорења јестивих и отровних гљива и поделити их по целој Србији, по месним заједницама и пијацама. Такође, требало би најпре да се дефинишу, а потом и примене законске норме у вези са скупљањем и продајом на пијацама. Да би неко могао да продаје, мора да има знање, сртификат, одговорност, име и презиме. То је решење.

Одговорност је кључна реч?
- Јасно. Довољно је да се једном појави инспектор који је едукован. Све може да се реши ако се хоће. Наскупље је лечити последице. Ова ситуација ће бити актуелна неко време и онда ће бити заборављена. Увек је тако.

Да ли је истина да свака печурка има своју отровну двојницу?
- Сваки пут се може заменити јестива печурка неком другом која је ризична. Не треба се играти. Наше друштво је формирано да едукује људе о јестивим и отровним гљивама, јер то је оно што можемо да урадимо. Ако смо спасли један живот за ових двадесет шест година, добро је, а спасли смо много више. Сарађујемо са удружењима из других градова Србије. Нажалост, не познајем никога из Шапца, али верујем да има људи који се баве овом материјом, само их треба анимирати.

Посебно се треба чувати оних гљива које лепо и заводљиво изгледају, Фото: Гљиварско друштво Ваљево


Шта бисте поручили нашим читаоцима?
- Да се не играју главом. Нема потребе за ризиком. Ако имају доброг стручњака поред себе и литературу, онда нека иду у брање гљива, али крајње опрезно. Морају бити двеста одсто сигурни да је оно што једу јестиво. Посебно се треба чувати оних гљива које лепо и заводљиво изгледају.

Хитно би требало одштампати плакате упозорења јестивих и отровних гљива и поделити их по целој Србији, по месним заједницама и пијацама


Можда је најједноставније не конзумирати печурке?
- Гљиве су веома и хранљиве и лековите, а може се наћи неколико врста које су мање ризичне, на пример вргањи, или лисичарке. Када једете шампињоне из продавнице, или дивље, видите да је разлика као небо и земља. Или, буковаче. Гљиве из природе су пуно укусније и здравије. Не би требало одустати од конзумирања гљива, али је едукација неопходна.
М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa