Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОКРУГЛИ СТО О ПОЛОЖАЈУ ДЕЦЕ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ СТАРАЊА

Најтежи задатак Центра за социјални рад

Тема се наметнула на основу искуства и потреба стручних радника релевантних установа и питања на која су наилазили у пракси. Према евиденцији ЦСР Шабац укупан број деце на породичном смештају током 2021. године је 134
Округли сто на тему “Положај деце без родитељског старања“ одржан је данас у Центру са стручно усавршавање у организацији Саветовалишта за породицу и младе Центра за социјални рад Шабац. Трибини су присуствали представници основних и средњих школа, као и Центра за породични смештај.
-Тема се наметнула на основу искуства и потреба стручних радника релевантних установа и питања на која су наилазили у пракси. Милица Обреновић и Весна Димитријевић из Центра за социјални рад ће са учесницима данас разговарати о свим ситуацијама и потешкоћама са којима се сусрећу у раду, навела је Биљана Мркоњић, директор Центра за социјални рад Шабац.

Биљана Мркоњић, директор Центра за социјални рад Шабац, Фото: "Глас Подриња"


Округли столови су предвиђени планом рада Саветовалишта за породицу и младе и на њих позивају сараднике из других система како би расправљали о проблемима и питањима и нашли што боље решење. Тема је одабрана поводом Дечје недеље.

-Реч је о специфичној категорији деце која одрастају без подршке и помоћи својих најдражих, односно родитеља. Деца воле своје родитеље, ма колико има нанели зла и ма колико тешко било живету у том породичном контексту, тешко га се одричу. По сваку цену желе да остану. Ми морамо да проценимо када су живот, здравље и сигурност деце угрожени. . Најтежи задатак ЦСР и екипу за заштиту деце је издвојити дете из примарног окружења и сместити га у хранитељску породицу. То је тешко за нас и као људе и као стручњаке. Такве породице су углавном дезорганизоване и у њима су присутне наркоманија, алкохолизам и други облици патолошког понашања који угрожавају живот деце, каже Милица Обреновић, породични психотерапеут Саветовалишта за породицу и младе при ЦСР.

Милица Обреновић, породични психотерапеут, Саветовалишта за породицу и младе, при ЦСР, Фото: "Глас Подриња"


Према евиденцији ЦСР Шабац укупан број деце на породичном смештају током 2021. године је 134. Током прошле године 13 малолетне деце је смештено у хранитељске породице. Шесторо малолетне деце је смештено у хранитељске породице због занемаривања од стране родитеља, а седморо због насиља у породици. Укупан број деце у установама социјалне заштите је 18.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa