Инфо

13. октобар 2022.13. окт 2022.
Фото: Весна Димитријевић

Фото: Весна Димитријевић

ТРЕНИНГ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЦЕ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

Буди рука која воли

Ослушкивање и разумевање потреба детета и усвајање ненасилних васпитних метода најбољи је и најздравији начин да родитељи својим позитивним примером успоставе васпитне границе и да свој однос да децом заснивају на разумевању, стрпљењу, доследности и поштовању
У оквиру пројекта „ Подршка професионалцима и родитељима за ненасилно дисциплиновање деце -обука стручњака из система социјалне заштите“ који реализује Факултет политичких наука Универзитета у Београду у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, након одржане дводневне обуке у Новом Саду, 8. и 9. јуна, организована је супервизијска (follow-up) подршка у Шапцу, дана 29. септембра, у Центру за стручно усавршавање. Супервизијску подршку је реализовала тренер овог пројекта, Тамара Борисављевић, дипл. психолог а овом састанку су присуствовали стручни радници ЦСР Нови Сад и ЦСР „Шабац“.

Циљ овог тренинга је да обучи професионалце да се делују на континуиран и систематизован начин у саветодавном и свакодневном раду са породицама, да родитељи буду добро информисани које су родитељске праксе штетне и зашто, који су начини да престану са таквом праксом као и да се родитељи упознају са позитивним алтернативама у васпитању. Циљ је такође и да се родитељи усмере ка позитивној промени, тражењу подршке за проналажење пута до најадекватнијих интервенција. Циљ је и да стручњаци освесте сопствене ставове и да науче најоптималније начине комуникације са родитељима.
Овај тренинг се бави новим концептом превенције као и односа друштва према васпитној дисциплини у родитељству кроз примену тзв. 5П модела, а који подразумева праћење следећих корака: ПРУЖИ, ПРЕИСПИТУЈ, ПРЕСТАНИ, ПРИМЕЊУЈ И ПОТРАЖУЈ.

Циљ ове друге компоненте тренинга су планиране да оснаже новостечена знања и вештине и помогну да их учесници обуке уврсте у своју свакодневну праксу. На овом састанку презентован је један приказ случаја, од стране водитеља случаја ЦСР „Шабац“, са циљем размене информација о томе шта је примењено у раду са конкретном породицом, могућностима примене метода и техника овог пројекта као и размена досадашњих искустава и праксе у свакодневним поступцима, са којима се суочава орган старатељства. Циљ обуке је и пружање подршке професионалцима, од стране тренера и супервизора, у примени нових знања у сопственој пракси и раду. Задатак је да кроз приказ случаја стручни радници размотре и дефинишу шта је то што су применили у свом раду, шта планирају да промене у свом раду, како ће то да ураде, како ће то да се одрази на сарадњу са стручњацима изван ЦСР и како ће се то одразити на сарадњу са колегама у ЦСР. На основу приказа случаја, преиспитали смо предузете мере и интервенције, разматрали смо да ли би уз нови приступ и знања, који промовише 5П модел, нешто другачији урадили и које се дилеме јављају у примени модела.

5П модел
Пружи – подршку, охрабрење, разумевање, стручни савет, третман
Преиспитуј – сопствена лична уверења и ставове у домену родитељства, сопствена понашања, као и принципе и знања
Престани – коришћење праксе које су се, искуствено и у истраживањима, показале некорисне или штетне у раду са породицом
Примени – широк спектар општих, конкретних и специјализованих знања и вештина које се тичу родитељства и рада са родитељима
Потражуј – тимску и супервизијску подршку и помоћ, у складу одговорног професионалног понашања и наступа.


Ослушкивање и разумевање потреба детета и усвајање ненасилних васпитних метода најбољи је и најздравији начин да родитељи својим позитивним примером успоставе васпитне границе и да свој однос са децом заснивају на разумевању, стрпљењу, доследности и поштовању. Сваки родитељ настоји да свом детету обезбеди најбоље могућности за правилан раст и развој. Ипак, многи родитељи и даље прибегавају телесном или психолошком кажњавању, које код детета развија и продубљује осећање неповерења и несигурност, при чему се непожељна понашања детета понављају. Ауторитет који се гради на страху, кажњавању и насиљу производи страх и насиље које дете преноси и на односе са другима, често и током целог свог живота. Васпитање које је засновано на љубави, разумевању, подршци немерљив је улог који родитељ може дати својој деци.

Следећа супервизијска (follow-up) посета организоваће се у Новом Саду, где ће поново бити разматарана ови концепти као и начини решавања конкретних проблема, а у оквиру примене нових знања у сопственој пракси.
Весна Димитријевић, дипл. педагог супервизор Службе за заштиту деце и младих

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa