20. oktobar 2022.20. okt 2022.
Svečano otvaranje Salona 20. oktobra
NARODNI MUZEJ ŠABAC -65. OKTOBARSKI SALON

Svečano otvaranje Salona 20. oktobra

Nagrađena dela 65. oktobarskog salona u Šapcu ove 2022. svedoče o specifičnom odnosu koji autori pružaju iz raznih medija likovne umetnosti
U četvrtak, 20. oktobra u 19 časova biće svečano otvoren 65. Oktobarski salon u Šapcu, a postavka će biti u Galeriji Narodnog muzeja do 20. novembra.

Žiri 65. oktobarskog salona u Šapcu radio je u sastavu: Vladislav Šćepanović, redovni profesor zidnog slikarstva na FPU u Beogradu, Goran Čpajak redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu i Nikola Šuica redovni profesor istorije umetnosti na FLU u Beogradu. Na Konkurs je prispelo 198 radova od 147 autora, a za izložbu je opredeljeno 89 ostvarenja od 76 umetnika.

NAGRADE 65. oktobarskog salona
Jelena Minić Mrđen nagrađena je u kategoriji slikarstvo za delo Uspomene koje objedinjuje na formatu zidne slike svu rasutu i dragocenu memorijsku vrstu privrženosti i preispitivanja sveta malih predmeta.
Pavle Radović nagrađen je u kategoriji skulptura za delo Skulptura u kojem se očitava princip objedinjavanja i zapleta u vajarskoj formi.
David Mlađović je nagrađen u kategorija rad na papiru za grafiku Bez naziva na kojoj se očitava struktura osetljivog odnosa ka nasleđu grafičkog izraza u sitoštampi.
Petar Mošić dobitnik je priznanja Igor Belohlavek za sliku Poljubac u kojoj se očitava izražajni svet atraktivne senzualne slikarske figuracije ljudskih iskušenja sve prisutniji na njegovim, ali i grupnim izložbama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
Osim navedenih nagrada, Stručno veće Narodnog muzeja u Šapcu, donelo je odluku i o dodeljivanju Otkupne nagrade Dušanu Bujišiću za rad Sigurna kuća XV kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima čija su ostvarenja beležila značajne uspehe proteklih godina.
Koncept ovogodišnjeg Salona zasnovan je na otvorenosti, u smislu mogućnosti da svi zainteresovani umetnici mogu aplicirati na konkurs, s tim što su nagrađivani autori u prethodnih pet godina pozvani da izlažu na Salonu.


Nagrađena dela 65. oktobarskog salona u Šapcu ove 2022. svedoče o specifičnom odnosu koji autori pružaju iz raznih medija likovne umetnosti. Već odmičući 21. vek doneo je najrazličitija iskušenja uočljiva u individualnim stvaralačkim sabiranjima.

Na Konkurs je prispelo 198 radova od 147 autora, a za izložbu je opredeljeno 89 ostvarenja od 76 umetnika


Žiri se nada da je u odabranim delima, inače bogatog izbora ovogodišnjeg Salona, prosudio da se uobliče i pruže izazovi o svojstvima iskušenja nestabilne današnjice, i u raznim vidovima dokazi vrline stvaralačke posvećenosti.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa