Info

27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića

Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića

DELEGACIJA ŠAPCA U JAPANU

Potpisana Povelja o utvrđivanju bratstva

„Verujem da ćemo pored tradicionalnih oblasti saradnje, obrazovanja i kulture, u narednim godinama produbiti međusobne odnose i u sferama ekonomije, upravljanja i zaštite životne sredine, razmena i obuke, novih tehnologija. Mogućnosti su višestruke, a dosadašnja saradnja daje dobre osnove za njihovo dalje unapređenje. Zahvalni smo gradonačelniku Hošinu i svim građanima na prelepom gostoprimstvu i radujemo se poseti delegacije iz Fuđimija našem gradu“ rekao je Pajić
Delegacija Šapca predvođena gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem boravila je u poseti Japanu, gde su se sastali sa ambasadorkom Republike Srbije Njenom ekselencijom Aleksandrom Kovač, a potom bili gosti bratskog grada Fuđimija. Gradonačelnik Pajić istakao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je na poziv gradonačelnika Fuđimija Micuhira Hošina gost Japana i grada Fuđimija.

Šabac je jedini u grad u Republici Srbiji koji je bratski grad sa nekim japanskim gradom, Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića


-Bratske odnose Šapca i Fuđimija dodatno smo učvrstili potpisivanjem Povelje o utvrđivanju bratstva između Grada Fuđimija i Grada Šapca, kao i simboličnim sađenjem sadnice šljive. Bratski odnosi između naša dva grada sklopljeni su u oktobru 1982. godine. Šabac je jedini grad u Republici Srbiji koji je bratski grad sa nekim japanskim gradom. Hiljade kilometara koje razdvajaju naše dve zemlje, nisu bile prepreka da ovo prijateljstvo traje već četiri decenije- istakao je Pajić i dodao da je izuzetno zahvalan gradonačelniku Hošinu i građanima Fuđimija na najsrdačnijem dočeku koji su priredili za delegaciju Šapca.

-Ovom prilikom smo dogovorili i nove projekte Japana i Srbije u vezi sa kulturom, sportom i ekonomijom. Prvi projekat sa Fuđimijem već je dogovoren, a to je razmena učenika na relaciji Šabac - Fuđimi, tokom kojeg će 2023. godine u Šabac doći prvih 6 japanskih učenika. Naši učenici će ići u Japan 2024. po dogovoru sa gradonačelnikom Micuhirom Hošinom. Tokom boravka u Fuđimiju posetili smo školu ,,Hiragaja”, gde smo se družili sa učenicima i upoznali ih sa našom zemljom i gradom iz kojeg dolazimo.

Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića


Prilikom posete Tokiju, sastali smo se sa Njenom ekselencijom ambasadorkom Republike Srbije u Japanu Aleksandrom Kovač koja nas je srdačno ugostila i upoznala sa značajnim projektima koje povezuju naše narode. Srbija i Japan 140 godina neguju prijateljske odnose, a Šabac i Fuđimi 40 godina bratske. Sigurni smo da će odlični odnosi naše dve zemlje, i naša dva grada, u narednom periodu biti još bolji- kazao je Pajić i dodao da iako je udaljenost između ova dva grada veća od 10 hiljada kilometara, srdačan doček i prijateljska atmosfera učinili su da se delegacija iz Šapca na svakom koraku oseća izuzetno prijatno i uvaženo.

-Na poziv domaćina, zajedno sa ambasadorkom Republike Srbije u Japanu, Njenom ekselencijom Aleksandrom Kovač bio sam počasni gost čuvenog Furusato festivala. Na festivalu je pored mnogobrojnih sadržaja, predstavljen i štand Kluba prijateljstva posvećen Šapcu i Srbiji, gde su posetioci mogli da se upoznaju sa znamenitostima našeg grada i države. Gradonačelnik Fuđimija Hošino pokazao nam je Kulturni centar ,,Kirari”, gradsku biblioteku i sportski centar u Fuđimiju.

Spoj dve kulture i tradicije, Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića


Domaćini su nas upoznali sa svojom kulturom, obrazovanjem, ali i sportom. Tradicija borilačkih veština, po čemu je Japan poznat, čuva se i danas u školama u Fuđimiju i prenosi na najmlađe. Posebnu čast, gradonačelnik Hošino ukazao je delegaciji iz Šapca priliku da budemo jedini Srbi, pored prethodnog ambasadora gospodina Nenada Glišića i prethodne ambasadorke gospođe Bojane Adamović Dragović, koji su učestvovali na velikoj svečanosti održanoj u Fuđimiju u parku zamka Nanbata obučeni u odeću samuraja, koji su jedan od najprepoznatljivijih simbola Japana i japanske viševekovne kulture”, rekao je Pajić i zaključio da je siguran da je ovom posetom, formalna i sadržajna saradnja između bratskih gradova Šapca i Fuđimija, duga četiri decenije, dobila novi zamah.

Prvi projekat razmene učenika 2023., Foto: Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića


-Verujem da ćemo pored tradicionalnih oblasti saradnje, obrazovanja i kulture, u narednim godinama produbiti međusobne odnose i u sferama ekonomije, upravljanja i zaštite životne sredine, razmena i obuke, novih tehnologija. Mogućnosti su višestruke, a dosadašnja saradnja daje dobre osnove za njihovo dalje unapređenje. Zahvalni smo gradonačelniku Hošinu i svim građanima na prelepom gostoprimstvu i radujemo se poseti delegacije iz Fuđimija našem gradu- rekao je Pajić.
Kabinet gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa