27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JOŠ JEDNA AKCIJA SVEŠTENSTVA HRAMA NA LETNjIKOVCU

Ljubav je sveza savršenstva

Korisnici Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama iz Novog Sada i Caritasovog Dnevnog boravka Sveta Sofija iz Šapca zajedno proveli dan u porti letnjikovačkog hrama Svete Trojice
Po blagoslovu vladike šabačkog Jeroteja, hram Svete Trojice na Letnjikovcu bio je domaćin članovima Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO) iz Novog Sada, kao i korisnicima Dnevnog boravka Sveta Sofija iz Šapca.

- Godinama smo prijatelji sa Udruženjem MNRO iz Novog Sada, a danas smo, zajedno sa Caritasom iz Šapca, odlučili da im ulepšamo dan, da im utkamo ljubav i pozitivnu energiju, uz obećanje da ćemo i u budućnosti imati divnu saradnju, rekao je sveštenik Rade Todorović, starešina letnjikovačkog hrama.

Foto: "Glas Podrinja"


Udruženje MNRO postoji već 61 godinu. Za to vreme iskristalisali su se servisi poput Dnevnog boravka, koji je noseća aktivnost Udruženja i koji broji 20 korisnika sa mentalnim invaliditetom starijih od 27 godina.

Ovo je prva akcija sveštenstva letnjikovačkog hrama nakon tradicionalnog koncerta Igramo za Jocu, koji je svake godine namenjen deci oboleloj od karcinoma. Ovaj put , prikupljana su sredstva u vrednosti od 701 hiljada dinara za lečenje šestogodišnje Helene.


- S obzirom da je akcenat na socijalizaciji, jednodnevni izleti mnogo znače našim korisnicima. Oduševljeni su hramom i prirodom, doživljaj je potpun, posebno zbog našeg oca Rada koga poznaju i često ga pominju, kao i svih divnih ljudi koji nam pomažu, istakla je Katarina Vukelić, predsednica Udruženja.

Foto: "Glas Podrinja"


Na Letnjikovcu su bili i korisnici Caritasovog Dnevnog boravka Sveta Sofija, koji broji 35 odraslih osoba sa mentalnim invaliditetom.

Jedina crkvena opština (CO) u Srbiji koja se bavi haritativnom delatnošću je CO Letnjikovac. U februaru 2015. Kada su obeležili Dan deca obolele od karcinoma, Šabac prvi put našao na mapi od 22 grada koji obeležavaju taj dan. Sarađuju sa Nacionalnim udruženjem roditelja čija su deca obolela od karcinoma, kao i sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu Fondacije Tijane Jurić.


- Zadovoljan sam da još jednu u nizu aktivnosti sprovodimo u saradnji sa Šabačkom eparhijom i hramom Svete Trojice. Problemi evidentno postoje, kako u Šapcu i u Novom Sadu, tako i u čitavom svetu. Zato je važno da budemo zajedno, da bismo, udruženi, mogli da pružimo organizovanu pomoć našim sugrađanima, članovima porodica kojima je pomoć potrebna, naglasio je Miroljub Nikolić, predsednik Caritasa Šapca.

Podrška, druženje, zajednica. Rečju, ljubav. „Sveza savršenstva“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa