27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

65. Oktobarski salon u Šapcu

Spoj tradicije i modernog

„Oktobarski salon je najznačajnija likovna manifestacija u gradu koja pored trajanja svake godine privlači pažnju velikog broja umetnika i posetilaca. Salon već decenijama afirmiše mlade umetnike i podstiče stvaralaštvo u gradu“, rekao je zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević
Ovogodišnje, 65. izdanje Oktobarskog salona u Šapcu, najstarije likovne smotre u zemlji, prema oceni stručne javnosti donelo je različite umetničke poetike i zasnovano je na otvorenosti i individualnosti senzibiliteta. Zainteresovani umetnici imali priliku da apliciraju na konkurs, a nagrađivani autori u prethodnih pet godina su pozvani da izlažu na Salonu.

Jelena Minić Mrđen nagrađena je u kategoriji slikarstvo za delo Uspomene koje objedinjuje na formatu zidne slike svu rasutu i dragocenu memorijsku vrstu privrženosti i preispitivanja sveta malih predmeta.
-Impresionirana sam velikim brojem radova i kvalitetom. Zahvaljujem se na nagradi i sve pohvale za organizatore - istakla je Minić Mrđen.


-Kada u jednom prostoru objedinite različite umetničke rukopise i postavkom akcentujete prave stvari, tada dobijete izložbu za koju mnogi tvrde da je jedna od najozbiljnijih u Srbiji. Zahvalila bih se svima koji su doprineli da ovogodišnji Salon bude kvalitetna postavka. Umetnici koji su aplicirali, žiri koji je imao ozbiljan zadatak. Naši dometni postaju sve viši, a u prilog tome svedoči i činjenica da je sve značajniji broj autora koji šabačka publika nije imala priliku ranije da vidi. Volimo da kažemo da se dobar glas daleko čuje. Ovakve izložbe mogu da okupe kvalitetne umetnike koji mogu da objedine tradiciju i savremeni trenutak - naglasila je kustos Narodnog muzeja Tatjana Marković.

Pavle Radović nagrađen je u kategoriji skulptura za skulpturu „Damar“ u kojem se očitava princip objedinjavanja i zapleta u vajarskoj formi.
-Nagrada je važna kao potvrda rada za svakog mladog autora, ali i da nisam nagrađen značajno je učešće na Salonu. Smatram da je veoma dobro postavljen i dela odabrana.


Foto: "Glas Podrinja"


Otvaranju 65. Oktobarskog salona u Šapcu prisustvovali su predstavnici Grada, Eparhije šabačke, stvaraoci i poštovaoci umetnosti.

David Mlađović je nagrađen u kategorija rad na papiru za grafiku Bez naziva na kojoj se očitava struktura osetljivog odnosa ka nasleđu grafičkog izraza u sitoštampi.
-Kao studentu doktorskih priznanje mi znači u daljem stvaralačkom procesu, iako nisam prvi put učesnik Salona. Ovogodišnja selekcija je bila prilično dobro odabrana, što je za sve pohvale - naglasio je Mlađović.


-Oktobarski salon je najznačajnija likovna manifestacija u gradu koja pored trajanja svake godine privlači pažnju velikog broja umetnika i posetilaca. Salon već decenijama afirmiše mlade umetnike i podstiče stvaralaštvo u gradu. Svim izlagačima i nagrađenim umetnicima čestitam na priznanjima. Grad Šabac će i u narednom periodu biti podrška Narodnom muzeju, kao i budućim izdanjima Oktobarskog salona, u nastojanjima da jednu lepu tradiciju našeg sačuvamo i unapredimo u godinama koje dolaze - rekao je zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević.

Foto: "Glas Podrinja"


Petar Mošić dobitnik je priznanja Igor Belohlavek za sliku Poljubac u kojoj se očitava izražajni svet atraktivne senzualne slikarske figuracije ljudskih iskušenja sve prisutniji na njegovim, ali i grupnim izložbama, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
-Kao mlad umetnik počastvovan sam s obzirom da je Oktobarski salon u Šapcu najstariji u Srbiji, ima kontinuitet. Velika čast je ovo priznanje koje mi daje vetar u leđa da budem još bolji. Drago mi je da postoje relevantni ljudi koji posmatraju radove i scenu, a znaju i kvalitet da nagrade - rekao je Petar pojasnivši da je inspiraciju za dela pronašao u odnosu čoveka i prirode, te da je odnos prema okolini uvek aktuelna tema.


Na ovogodišnjem 65. Oktobarskom salonu u Šapcu predstavljeno je 89 ostvarenja od 76 umetnika iz zemlje. Kako je istaknuto u obrazloženju žirija koji su činili: redovni profesor zidnog slikarstva na FPU u Beograd Vladislav Šćepanović, redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu Goran Čpajak i redovni profesor istorije umetnosti na FLU u Beogradu Nikola Šuica, nagrađena dela govore o o specifičnom odnosu koji autori pružaju iz raznih medija likovne umetnosti. Žiri se nada da je u odabranim delima, inače bogatog izbora ovogodišnjeg Salona, prosudio da se uobliče i pruže izazovi o svojstvima iskušenja nestabilne današnjice, i u raznim vidovima dokazi vrline stvaralačke posvećenosti.

Foto: "Glas Podrinja"


Stručno veće Narodnog muzeja u Šapcu, donelo je odluku i o dodeljivanju Otkupne nagrade Dušanu Bujišiću za rad „Sigurna kuća XV“ kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima čija su ostvarenja beležila značajne uspehe proteklih godina.
-Ovo je je moj 48. Oktobarski salon i na to sam ponosan kao umetnik i Šapčanin. Ne bih učestvovao decenijama da me ne privlači energija koju nosi. Salon je presek umetničke scene Srbije i ima posebnu draž - izjavio je Dušan Bujišić.


Postavka je otvorena do 20. novembra u Galeriji Narodnog muzeja.
M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa