27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Odata počast palim ruskim pilotima i meštanima Klenka, Foto: "Glas Podrinja"

Odata počast palim ruskim pilotima i meštanima Klenka, Foto: "Glas Podrinja"

KLENAK OBELEŽIO DAN OSLOBOĐENjA OD FAŠIZMA

Da ne zaboravimo

„Nakon oslobođenja Klenka, piloti Crvene armije su sa pomoćnog aerodroma poletali u proboj Sremskog fronta do konačnog oslobođenja“
U susednom Klenku, obeležena je 78. godišnjica oslobođenja od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Na spomenik palim oslobodiocima i ruskim pilotima vence su položili: predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji Vladlen Zelenin, pripadnici Vojske Republike Srbije, predstavnici SUBNOR-a iz Šapca i Rume, kao i predstavnici Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, SPS Ruma, SPS Klenak, Saveta mesne zajednice i meštani.

Zelenin je izrazio zadovoljstvo zbog tradicije obeležavanja značajnog datuma za bratske narode.

- Čast mi je da drugi put prisustvujem godišnjici oslobođenja Klenka. Za mene je veliko zadovoljstvo što sam ponovo ovde da zajedno zahvalimo borcima Jugoslovenske narodne armije i Crvene armije koji su se udruženo borili protiv fašizma i izvojevali slobodu. Hvala i slava herojima oslobodiocima, poručio je Zelenin.

Klenčani su odali počast palim ruskim pilotima, kao i meštanima Klenka, kojih je bilo četrdeset devet, među kojima i narodni heroj Dobrila Raketić.

- Nakon oslobođenja Klenka, piloti Crvenoarmejci su sa pomoćnog aerodroma, koji je bio pored reke Save, poletali u proboj Sremskog fronta do konačnog oslobođenja zemlje od fašizma. Njima u čast meštani su podigli spomen-obeležje u centru sela, istakao je organizator Radoslav Vitomirović iz SPS Klenak.

Nakon polaganja venaca, organizovan je kulturno-umetnički program u kome su učestvovli učenici Osnovne škole „23. oktobar“ iz Klenka.

Važno je da negujemo kulturu sećanja, jer sve što zaboravimo može da se ponovi. Ne ponovilo se.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa