27. oktobar 2022.27. okt 2022.
Na zanatskim smerovima  se traži  mesto više
Potrebe privrede uticale na izbor budućih zanimanja kod mladih

Na zanatskim smerovima se traži mesto više

Na tržištu rada velika je konkurencija za svako radno mesto, pa je očekivano poželjna diploma visoke škole ili kvalifikacija više koja bi određenog kandidata približila željenom zaposlenju. Niko ni ne pomišlja da se bavi zanatima
Na tržištu rada velika je konkurencija za svako radno mesto, pa je očekivano poželjna diploma visoke škole ili kvalifikacija više koja bi određenog kandidata približila željenom zaposlenju. U takvoj atmosferi, stiče se utisak da niko ni ne pomišlja da se bavi zanatima, iako u oglasima brojne firme nude zaposlenje različitim strukama tog tipa, jer ih nema dovoljno. U Tehničkoj školi Šabac demantuju ovo uvreženo mišljenje. Direktorka Branka Milićević kaže da iz godine u godinu upisuju sve više učenika. Svi oni po završetku školovanja lako dolaze do zaposlenja, pa i ne iznenađuje ovakav obrt u načinu razmišljanja.

-Naši obrazovni profili su vrlo popularni i traženi od strane privrednika i trudimo se da ih uskladimo sa potrebama privrede. Kao najveća škola u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu ove godine smo upisali šaroliku lepezu zanimanja. Imamo 920 učenika, 33 odeljenja, četiri područja rada i 19 obrazovnih profila. U oblasti elektrotehnike upisujemo pet tehničarskih odeljenja i tri trogodišnja zanatska obrazovna smera- navodi Milićevićeva.

I devojčice idu u vozače
Od 300 upisanih učenika u prvom upisnom krugu bilo je 50 do 60 zahteva za premeštaj u šabačku Tehničku školu.

-S obzirom na celu situaciju, manjak obrazovnih profila potrebnih privredi, ne mogu da kažem ni za jedan da je nepopularan. Plašili smo se najviše za montere suve gradnje, ali i oni su traženi u odnosu na pre tri- četiri godine, kada su trogodišnja zanimanja ostajala prazna zbog granice od 50 bodova, jer su svi želeli da upisuju četvorogodišnja i nakon toga fakultet. Traži se mesto više i u zanatskim odeljenjima, gde naši učenici imaju više od 50, a neki i 70- 80 bodova- kaže ona.

Deca su upisala zanate zato što zaista žele, zbog uticaja porodice ili što i sami veruju da od zanata može lepo da se živi. Ne postoje predrasude u tom smislu i svi prepoznaju važnost sticanja praktičnih znanja i veština.

I devojčice
idu u vozače


-Đaci kad izađu iz naše škole ne čekaju na posao, naročito oni koji su zainteresovani, a ima ih mnogo, posebno za dualno obrazovanje. Oni su i tako već uključeni u sam proces rada, imaju sve što imaju zaposleni, dobijaju novčanu naknadu i roditelji drugačije gledaju na to. Naravno, kolege brinu o njima ovde, kao i specijalno zaduženi mentori. Učenici su još u tim godinama kada prepoznaju ili ne, imaju neke svoje razloge, ali roditelji su ti koji zaista uviđaju važnost tog opredeljenja. Nekada su svi želeli da im deca budu visoko obrazovana, pa su zanati ostajali prazni. Međutim, poslednje tri- četiri godine to se zaista promenilo. Saradnja sa lokalnom samoupravom, Privrednom komorom i dualno obrazovanje su tome doprineli- objašnjava direktorka Tehničke škole i dodaje da je u tom sistemu rada trenutno 46 učenika.

Potrebe postoje za električarima, tehničarima mehatronike, vozačima motornih vozila, građevinskim smerovima poput dekoratera, keramičara, kao i zanimanjima iz oblasti mašinske struke. Zanimljivo je da među vozačima motornih vozila koji su takođe veoma traženi redovno ima po četiri- pet devojčica koje se obučavaju za kamion, u arhitektonskim i tehničarima drumskog saobraćaja one dominiraju, dok su u tehničarskim odeljenjima ravnopravna oba pola. U ukupnom zbiru, na 920 đaka, ima ih 110.

Električari uvek traženi


Novi nazivi, stara zanimanja
-Jedno vreme smo imali problem sa zanatskim trogodišnjim smerovima, ali u poslednjih četiri- pet godina kod nas se traži mesto više baš zbog potreba privrede. U oblasti mašinstva popularni su automehaničari, mehaničari grejne i rashladne tehnike, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade. Od četvorogodišnjih smerova, najzanimljiviji je tehničar za upravljanje CNC mašinama. Velike firme ih traže. U oblasti elektrotehnike popularni su administrator računarskih mreža, tehničar informacionih tehnologija i tehničar mehatronike. To je jedno od novijih zanimanja, kao i elektrotehničar procesnog upravljanja- ističe.

Potrebe postoje za električarima, tehničarima mehatronike, vozačima motornih vozila, građevinskim smerovima poput dekoratera, keramičara, kao i zanimanjima iz oblasti mašinske struke


Zanimanja koja smo ranije znali pod jednim nazivom uglavnom su reformisana i prilagođena potrebama privrede, u skladu sa standardima Agencije za kvalifikacije i planom i programom resornog ministarstva. Primera radi, dekorater zidnih površina je moler, dok je zanimanje vodoinstalater svrstano u oblast geodezije i građevinarstva. Armirač, betonirac, tesar su sada objedinjeni u profil izvođač osnovnih građevinskiih radova. Prvi put ove godine uveden je monter suve gradnje, jer je to deficitarno zanimanje.

Privrednici cene mlade, edukovane zanatlije


-Deca nisu bila zainteresovana za taj smer, međutim, uspeli smo da upišemo skoro puno odeljenje, 25 od 30 mogućih učenika u prvom upisnom roku. Imamo problem sa rukovaocima građevinskom mehanizacijom. Jedno je od najdeficitarnijih zanimanja, a njega ne upisujemo dve- tri godine.
Celokupnu nastavu obavljamo van škole, a potrebno je da 25 posto realizujemo u školi, ali nemamo uslove, simulatore mašina. To je sad generalno problem zato što to zanimanje nijedna škola nema u ponudi- podvlači direktorka Tehničke škole.

Veoma su traženi bravari i zavarivači koji zahtevaju dobre uslove, pa se u dogovoru sa lokalnim privrednicima radi na tome da se obezbedi podrška i stvore mogućnosti i za njihov upis. Praksa pokazuje da je i za zanate važno formalno obrazovanje, a ne samo završen kurs ili obuka.

-Sada je svuda potrebno da imate uverenje, papir, potvrdu da ste vi to zaista završili, ide se u tom smeru da ne može svako sve da radi. Postoji tu i druga priča, prethodno priznato učenje kroz rad, obrazovanje odraslih, ali mi se time ne bavimo. Vanrednih učenika imamo mnogo, baš zato što im treba da se prekvalifikuju, dokvalifikuju ili izvrše specijalizaciju. Privrednici ipak više vole kada im dođu mladi koji su sa 16 godina počeli da se upoznaju sa procesom rada- naglašava Milićevićeva.

Obuke u Trening centru i NSZ Šabac
Kako kaže direktor Centra za stručno usavršavanje Branko Filipović, Trening centar trenutno ima deset akreditovanih obuka. Osim iz engleskog, oblasti upravljanja projektima, administiranja računarskih mreža, tu su i one za osnove i napredno korišćenje računara. Realizuju se i obuke za zanimanja: viljuškarista, bravar- zavarivač, moler, keramičar, zidar, tesar, armirač. Polaznici imaju priliku da se obuče i u oblasti iskorišćavanja celuloznog otpada radi proizvodnje jestivih pečuraka. Nude se i obuke za dva nova zanimanja- instalatere fotonaponskih sistema i montera- specijaliste za solarno- toplovodne sisteme, kao i za rad na numerički upravljanoj CNC glodalici i operativno korišćenje 3D štampača. Obuke su namenjene nezaposlenima i zahtevi za njihovo pohađanje se podnose na Jedinstvenom šalteru Gradske uprave. U planu su i one komercijalnog tipa koje će se realizovati u dogovoru sa privrednicima.

Građevinrstvo nudi širok spektar mogućnosti za rad u zemlji i inostranstvu


PR filijale Šabac Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Kosana Aleksić napominje da se prema Akcionom planu organizuju obuke za kategorije teže zapošljivih, ali i ostala nezaposlena lica sa evidencije.

-Realizovana je obuka za šivenje i doradu odevnih predmeta od tekstila za pet polaznika, od kojih je četvoro uspešno završilo, a tri lica su zasnovala radni odnos. Trenutno je u toku informatička obuka za četiri lica sa invaliditetom, a planirane su obuke za tržište rada za ostale, kao i za nezaposlena lica koja završavaju osnovno obrazovanje po modelu FOOO, gde su ciljna grupa lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih NSZ, bez završenog srednjeg obrazovanja, odnosno sa završenom osnovnom školom, ili koja završavaju osnovno obrazovanje po modelu funkcionalnog osnovnog odraslih. Za ostala nezaposlena lica planirana je realizacija dve obuke: za vođenje poslovnih knjiga i digitalni marketing, koje će se sprovesti onlajn- kaže Aleksićeva, koja je i savetnik za zapošljavanje.

U Filijali Šabac, sa ispostavama Bogatić, Koceljeva i Vladimirci, na kraju septembra ove godine registrovano je 9.910 lica koja traže zaposlenje, od čega 55,27 posto ili 5.477 žena. Na području Grada Šapca je registrovano 4.758 nezaposlenih lica ili 51,86 odsto. U odnosu na prethodni mesec, broj nezaposlenih je smanjen za 3,57 posto ili za 176 lica, a u odnosu na isti period prethodne godine, manji je za 14,24 posto ili za 790 lica.
D.Dimitrijević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa