3. novembar 2022.3. nov 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROMOVISANA TRILOGIJA VOJNIKOVA BRESKVA NA BEOGRADSKOM SAJMU KNjIGA

Istina nađe svoj put

Ovde je reč o odbrani porodice, ne kao biološke, nego kao duhovne zajednice. Zajednice predanja i zajednice zaveta
Na Sajmu knjiga u Beogradu, u sali Ivo Andrić, proteklog petka je promovisana trilogija Vojnikova breskva Dragana S. Filipovića, koju je nedavno objavila Izdavačka kuća Svet knjige.

IK Svet knjige poslednjih 25 godina redovno je prisutna na beogradskom Sajmu knjiga. Na štandovima, uglavnom, izlaže naslove koji su publikovani ove godine, ali i izdanja iz ranijih godina.

- Među 50 novih naslova koje smo objavili ove godine, posebno izdavajamo trilogiju Dragana S. Filipovića, u kojoj je autor objedinio svoj obiman i izuzetno vredan pripovedački opus, koji je ogroman doprinos srpskoj književnosti u celosti, istakao je Stevo Ćosović, glavni urednik IK Svet knjige.

Srbija je u Velikom ratu izgubila tećinu stanovništva, od koje su 50% bili muškarci, a u Podrinju čak 65%. Naučnici tvrde da posle toga umire nacija, a mi smo izdržali i Jasenovac i Drugi svetski rat i evo, postojimo i slobodarski smo narod i danas


Istinitim pričama iz Prvog, Drugog i našeg rata, autor je, prema sopstvenim rečima, ispunio svoju misiju i očev amanet.

- Sve priče govore o pokušaju satiranja srpskog naroda. Srbija je u Velikom ratu izgubila tećinu stanovništva, od koje su 50% bili muškarci, a u Podrinju čak 65%. Naučnici tvrde da posle toga umire nacija, a mi smo izdržali i Jasenovac i Drugi svetski rat i evo, postojimo i slobodarski smo narod i danas, naglasio je autor.

O knjizi je govorio jedan od njenih recenzenata, vrsni srpski intelektualac, redovni profesor Filozofskog fakulteta, dr Miloš Ković.

- Čitanje ovih priča za mene je bilo putovanje kroz vreme. Glavni akter ove priče je prodica, koja kazuje i sluša, koja umire i iznova se rađa, koja – ponižena i osakaćena – izbegava zatiranje i nastavlja da živi. Iskustvo Filipovića, Trifunovića, Pljevaljčića ne meri se jednim ljudskim životom, nego vekovima.Sve što su naši preci iskusili, živi u nama, istakao je prof. Ković i dodao - Ideologija razaranja porodice postojala je mnogo pre ovoga što mi danas živimo, ali danas je očigledno uzela poseban zamah. Ovde je reč o odbrani porodice, ne kao biološke zajednice, nego kao duhovne zajednice. Zajednice predanja i zajednice zaveta.

Triologija “Vojnikova breskva” : Istinim pričama iz Prvog, Drugog i našeg rata, autor je, prema sopstvenim rečima, ispunio svoju misiju i očev amanet, Foto: "Glas Podrinja"


Poseban kuriozitet promocije bile su reči Obrada Kovića, Filipovićevog kolege, dugogodišnjeg novinara i urednika lista Glas Podrinja. Kao mlad čovek, u avgustu ’60, pisao je o neobičnoj, ali istinitoj priči o tome kako je izniklo drvo breskve iz lobanje srpskog vojnika koga je smrt zatekla baš u trenutku kada je zagrizao slatku voćku.

- U listu Sport i svet, koji je izdavala Borba izašao je moj tekst koji sam naslovio Vojnikova bresva sa Cera. Tada sam razgovarao sa Stankom Rosićem, koji je u svom dvorištu, u ulici Koste Abraševića, čuvao mladice te breskve. To Dragan nije znao, bio je dečak, ali istina uvek nađe svoj put, poručio je Ković.

Odabrane delove priča govorile su autorove koleginice Mirjana Filipović i Svetlana Ljubić.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa